Na dobrodelnih ’24 urah veslanja za dober namen’ Urankar in Preskar postavila rekord

0
40

Vroča junijska dneva in akcija ’24 ur veslanja za dober namen’ sta na Ljubljanico privabila več kot 200 udeleženk in udeležencev, ki so z vsaj enim preveslanim krogom med Livado in Ambroževim trgom pripomogli k zbiranju sredstev za Inštitut Zlata pentljica in Društvo Downov sindrom Slovenija.

Kajakaška zveza Slovenije, Kajak kanu klub Ljubljana in dobrodelno društvo Hiša sonca so že deveto leto zapored organizirali humanitarno-športno akcijo ’24 ur veslanja za dober namen’ na Ljubljanici. Letos so zbrana sredstva namenjena Inštitutu Zlata pentljica in Društvu Downov sindrom Slovenija.

Rekreativno-dobrodelne kajakaške prireditve so se letos udeležili tako naši zvesti kajakaški privrženci in rekreativci, mladi kajakaši in kajakašice, kakor tudi diplomati in vrhunski športniki, med njimi tudi nekdanji košarkar Olimpije Vladimer Boisa.

Doslej je rekord znašal 30 preveslanih krogov, kar je 165 kilometrov, naša reprezentanta v spustu na divjih vodah Anže Urankar in Matija Preskar pa sta si zadala, da rekord letos presežeta.

Po 24 urah veslanja in občudovanja Plečnikovih mojstrovin iz ribje perspektive jima je podvig uspel. Urankar in Preskar sta dobrodelno akcijo zaključila po 31 krogih in 170,5 preveslanih kilometrih. Le dva kroga manj je preveslala najvztrajnejša kajakašica Eva Ferjan (29), več kot dvajset krogov – 23 – pa je preveslal še Bojan Lenart.

Omeniti moramo tudi preostale udeležence, ki so preveslali več kot deset krogov. To so Jakob Majdič (18), Jernej Kramer (16), Martin Vuk (14), Andrej Miholič (13), Rosanda Lenart (12), Marjan Hočevar (11) in Ana Veronika Klemenčič (11).

Vsi udeleženci akcije so skupaj preveslali 650 krogov, kar je skupnih 3575 kilometrov. Podjetje Mernet je doniralo 2000 evrov za preveslan rekorden dosežek, Gigagus (CBD shop) pa bo dodal en evro za vsak preveslan kilometer.

Sredstva, iz prijavnin, donacij in sponzorstva bodo letos namenjena pomoči društvu Downov sindrom Slovenija in Inštitutu Zlata pentljica. Društvo Downov sindrom Slovenija v Ljubljani odpira prostore za zaposlitev odraslih z Downovim sindromom in vzpostavlja informacijsko točko, v okviru katere bo družinam z otroki z Downovim sindromom omogočalo vključitev v različne programe. Inštitut Zlata pentljica pa združuje otroke in mladostnike, ki so v mladosti zboleli za rakom. S svojim delovanjem ozaveščajo vrstnike in širšo javnost o svoji bolezni in nudijo medvrstniško pomoč otrokom, ki se šele srečujejo z diagnozo.

V preteklih letih so finančno pomoč, pridobljeno z akcijo ’24 ur veslanja za dober namen’, že prejeli URI Soča, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Mladinski dom Malči Beličeve, CUDV Dornava, Programi socialne vključenosti Želva, Varstveno-delovni center Novo mesto, Društvo sožitje Ptuj, CUDV Draga in drugi.