Matevž Manfreda in Mia Medved na EP v sprintu na mirnih vodah za mladince in U23 spisala zgodovino

0
96

Beograd je ta konec tedna gostil evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane. V zgodovini slovenskega kajakaštva bo imel prav posebno mesto, saj se bo slovenska ekipa domov vrnila s kar tremi bronastimi odličji. Dve je osvojil Matevž Manfreda, eno pa Mia Medved.

Prvenstvo stare celine v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane se je za slovensko ekipo zaključilo sanjsko. 18-letni kajakaš Matevž Manfreda, dijak 3. letnika zdravstvene šole v Novi Gorici, je zablestel v finalih A na 500 in 200 metrov, kjer je osvojil dve bronasti odličji. Svoje je dodala še Mia Medved, ki je bila prav tako tretja na 200-metrski razdalji kajakašic do 23 let.

Matevž Manfreda, ki je v mlajših kategorijah blestel tako v slalomu na divjih vodah kot v sprintu na mirnih vodah in bil hkrati državni prvak med dečki v obeh disciplinah, se je v slovensko kajakaško zgodovino zapisal že dopoldne. Veslal je v finalu A mladincev na 500 metrov in v cilj priveslal kot tretji. S tem je postal prvi slovenski kajakaš s kolajno v konkurenci enojcev na mladinskih prvenstvih. V napetem finalu sta ga prehitela le Madžar Balint Kollek in Italijan Achlle Spadacini.

Uspeh je ponovil še popoldne, ko je nastopil v finalu A kajakašev mladincev na 200 metrov. Tudi tu je v cilj prišel kot tretji. Zmagal je domačin – Srb Strahinja Dragosavljević, drugi pa je bil Nemec Tillmann Sommer.

»Seveda sem zelo srečen. Predvsem, da sem prikazal dve dobri vožnji in da sem zdržal vse štiri dni, da sem lahko ohranil fokus in zadnji dan odpeljal finalni vožnji tako kot je treba,« je povedal Matevž, ki proste trenutke, ko ni v šoli ali na treningih, preživlja v domu upokojencev Tolmin, kjer opravlja prakso.

Med finalom na 500 in 200 metrov je bilo kar nekaj časa, zato se je bilo vmes potrebno zamotiti: »Vmes smo šli v hotel, da smo se sprostili, dve uri pred startom pa smo se vrnili na progo in se znova zresnili. Odpeljal sem tekmo kot je potrebno.«

Na zmagovalni oder je stopila tudi kajakašica Mia Medved. V konkurenci kajakašic do 23 let je bila tretja na 200-metrski razdalji. Prednjo sta v cilj priveslali le Bolgarka Joana Georgieva in Italijanka Irene Bellan. »Po slabem polfinalu na 500 metrov sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se zbrala, saj sem res slabo tekmovala in me je kar potrlo. Danes sem bila sproščena v B finalu na 500 metrov, zato mi je uspela dobra tekma. Z rezultatom sem bila zadovoljna, kar mi je dvignilo samozavest pred finalom na 200 metrov. Tam gre vse tako hitro, da niti ne moreš slediti, kaj se dogaja. Do cilja sem veslala kakor hitro sem lahko. Videla sem, da je na progi malo trave in sem se ubadala še s tem, da se izognem kupom trave. Ko sem prišla v cilj nisem imela pojma, katera sem, nato pa sem le videla, da sem tretja. To medaljo sem čakala zelo dolgo. Res je lepo, ko jo dobiš,« je povedala nasmejana Mia.

S tem dosežkom je Mia postala prva Slovenka s kolajno v sprintu na mirnih vodah na prvenstvih za mladince in mlajše člane. Naši najboljši sprinterki Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta kolajne namreč začeli osvajati šele v članski konkurenci.

Mia je še prej veslala v finalu B na 500 metrov in zmagala, kar ji je prineslo končno deseto mesto na tej razdalji. V finalu A je zmagala Poljakinja Helena Wisniewska, druga je bila Švedinja Melina Andersson, tretja pa Slovakinja Lisa Gamsjager.

S tremi osvojenimi kolajnami je to najuspešnejše prvenstvo za mlade slovenske sprinterje v zgodovini. Doslej so kolajne na svetovnih ali evropskih prvenstvih za mladince in mlajše člane osvojili šestkrat, nazadnje v sezoni 2013.

Pred devetimi leti sta v mladinskem kajakaškem dvojcu blestela Alan Apollonio in Matic Klobučar, ki sta osvojila srebrni kolajni na 1000 metrov tako na svetovnem kot evropskem prvenstvu. Apollonio je leto pred tem v mladinskem K2 na 1000 metrov na evropskem prvenstvu skupaj s Simonom Blaževičem osvojil bron.

Kar tri kolajne s prvenstev za mlajše člane pa ima Rok Kuk. Do danes je bil edini, ki mu je kolajno na prvenstvu za mladince in U23 uspelo osvojili v kajakaškem enojcu. Leta 2012 je bil drugi med mlajšimi člani na 1000 metrov. Rok je zelo uspešno nastopal tudi v kajakaškem dvojcu do 23 let skupaj z Lovrom Lebanom. Primorska naveza je v sezonah 2010 in 2011 osvojila srebrni odličji na evropskih prvenstvih, in sicer v K2 1000m.

Da se je tokratno prvenstvo v Beogradu zaključilo na najlepši možen način, so bili zaslužni tudi preostali tekmovalci, ki so tudi zadnji dan zabeležili še nekaj odličnih rezultatov. V finalu B mladinskih kajakaških dvojcev na 500 metrov sta veslala Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch ter zmagala in tako osvojila končno deseto mesto. V finalu A sta zmagala Nemca Tillmann Sommer in Jonas Borkowski, druga sta bila Italijana Federico Zanutta in Luca Micotti, tretja pa Madžara Bence Ozsgyani in Gergo Keller.

V finalu B kajakašev do 23 let na 500 metrov je veslal Tit Falič in bil peti, skupno 14. Evropski prvak med mlajšimi člani je postal Avstrijec Timon Maurer, drugi je bil Poljak Wiktor Leszczynski, tretji pa Šved Dennis Kernen.

Mlade sprinterje konec avgusta oziroma v začetku septembra čaka še svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane, ki ga bo gostil Szeged.

Foto: Igor Vujanović/ Srbska kajakaška zveza