Dvojne slovenske stopničke na svetovnem pokalu v Ljubljani

0
477

S preizkušnjami kanuistk, kanuistov in ekstremnega slaloma se je v Ljubljani zaključila tretja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Slovenska ekipa je znova blestela. Na zmagovalne stopničke sta se uvrstila kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek, ki sta bila drugi in tretji, v finalu sta veslala še Anže Berčič in Eva Alina Hočevar, v popoldanskem ekstremnem slalomu pa je bil Tine Kancler četrti, Eva Terčelj pa šesta.

Kot veleva tradicija so slovenski tekmovalci in tekmovalke dobro izkoristili domači teren in na svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah znova dosegli odlične rezultate. Še posebej veselo je bilo ob Savi po finalu kanuistov, ko sta se na stopničke uvrstila Luka Božič in Benjamin Savšek. Ugnal ju je le izkušeni Slovak Alexander Slafkovsky, ki se je veselil osme zmage na tekmah za svetovni pokal, prve v Tacnu, sicer pa že 28. stopničk v tej seriji tekem.

Na drugo mesto je priveslal Luka Božič, zmagovalec tekme v Pragi, ki je za Slovakom zaostal za vsega 17 stotink, in to kljub dotiku, ki ga je imel Primorec na progi. Po nastopu je bil drugouvrščeni Božič zadovoljen: “Tudi to drugo mesto danes je tako sladko kot je bila zmaga v Pragi pred 14 dnevi. Pokazal sem izredno vožnjo. Vemo, kakšna je proga v Tacnu, kjer se voda ves čas spreminja, kar smo videli tudi včeraj pri Kauzerju, ko se ti voda zapre in hitro lahko narediš tri dotike. Jaz sem danes samo enega. Vožnja je bila odlična, čeprav bi se dalo peljati še boljše. Vesel sem tega drugega mesta.”

Tako kot Božič je do drugih stopničk v letošnjem svetovnem pokalu priveslal tudi Benjamin Savšek. Aktualni olimpijski in evropski prvak je bil v Krakovu drugi, na domačem terenu pa po dotiku tretji. Za Slafkovskim je zaostal za 56 stotink. “Zgodil se je dotik na sredini proge in vožnja se mi je tam malenkost podrla. Vesel sem, da se mi je do cilja uspelo sestaviti in da sem kljub dotiku priveslal do tretjega mesta. Za mano je super tekma, vzdušje je bilo izjemno. Vesel sem, da sem nastopil v finalu in hkrati priveslal do tretjega mesta.”

V finalu je veslal tudi Anže Berčič, ki je na svetovnem pokalu v Tacnu zmagal v sezoni 2013, leta 2019 pa je bil drugi. Tokrat je po napaki in 52 kazenskih sekundah osvojil končno deseto mesto. “Dolgo že nisem bil v finalu, ampak na domačih tekmah je za tekmovalce vedno možnost, da pridejo v finale, ker tako poznajo vse podrobnosti in hitro popravljajo manjše napake. V Tacni pa še posebej, ker voda niha in moraš ujeti ta ritem. Na današnji progi ga je kar težko, zato so tudi takšne razlike med prvo in zadnjo trojico v deseterici,” je povedal Anže.

V finalu kanuistk je slovenske barve zastopala Eva Alina Hočevar, ki je po sobotnem finalu v kajaku poskrbela za še en odličen dosežek na Savi. Tokrat je bila sedma. “Dve finalni vožnji v enem vikendu sta zame enkraten rezultat, saj gre za člansko tekmovanje, kjer so dekleta veliko starejša od mene. Uvrstiti se dvakrat v deseterico je nekaj vrhunskega. Z današnjo vožnjo sem manj zadovoljna kot včerajšnjo, zato sem tudi pristala na sedmem mestu, ne na petem, ampak mislim, da sem sposobna tudi višje uvrstitve,” je povedala Eva Alina.

Alja Kozorog in Lea Novak sta tekmovanje zaključili v polfinalu, kjer je bila Alja 18., Lea pa 20.

Zmagala je Britanka Mallory Franklin, druga je bila Američanka Evy Leibfarth, tretja pa Nemka Elena Lilik.

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Ljubljani se je zaključil s tekmami ekstremnega slaloma. Za odličen rezultat je poskrbel Tine Kancler, ki je veslal v finalu moške preizkušnje, a po smoli ostal brez zmagovalnih stopničk, na četrtem mestu. “Ko sem prišel v finale, sem si želel medalje, a tak je šport. Vemo, da je prisotna tudi sreča. Jaz je danes v finalu žal nisem imel. Boril sem se dobro, tudi taktično sem se dobro pripravil. Nisem jim pustil prostora, a so me vseeno uspeli izbiti. Nato sem zgrešil šesto bojo. Zmanjkalo je malo sreče, ampak sem zadovoljen,” je povedal Tine.

V ženski konkurenci je bila Eva Terčelj šesta, po tem ko se za las ni uspela uvrstiti v veliki finale. Ajda Novak je tokratno preizkušnjo končala na 25. mestu.

Vid Kuder Marušič, ki je z drugim mestom navdušil prejšnji konec tedna na svetovnem pokalu v Krakovu danes zaradi zdravstvenih težav ni nastopil.

V moški konkurenci je bil najboljši Šved Isak Ohrstrom, drugi je bil Čeh Vit Prindiš, tretji pa Francoz Anatole Delassus. Med kajakašicami je slavila Britanka Kimberley Woods, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Avstrijki Corinna Kuhnle in Viktoria Wolffhardt.

Sedaj za člane sledi tekmovalni premor, saj je naslednje večje tekmovanje svetovno prvenstvo v Augsburgu ob koncu julija, avgusta pa sledita še svetovna pokala v Pauju in La Seu d’Urgellu. Mladince in mlajše člane pa že čez en teden čaka svetovno prvenstvo v Ivrei.