Slovenski slalomisti odlični v trenutnem skupnem seštevku svetovnega pokala

0
403

Po treh tekmah za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v sezoni 2022 je pogled na trenutno lestvico skupnega seštevka svetovnega pokala, kar se tiče uvrstitev slovenskih tekmovalcev, enkraten. Luka Božič je v kanuju prvi, Benjamin Savšek drugi, med kajakaši pa je drugi tudi Peter Kauzer.

Začetek slalomske sezone svetovnih pokalov je enkraten kot že dolgo ne. Z zmago v Pragi in drugim mestom pretekli konec tedna v Ljubljani se je na vrh kanuističnega seštevka zavihtel Luka Božič, ki ima trenutno 147 točk. Enako število točk je zbral tudi Benjamin Savšek, a je v skupnem seštevku serije drugi, saj ima letos v svetovnem pokalu drugo in tretje mesto, pri končni razvrstitvi v primeru enakega števila točk pa šteje večje število zmag. Slovencema sledi Francoz Nicolas Gestin, ki ima štiri točke manj. Anže Berčič je 17.

Na drugem mestu med kajakaši lahko najdemo Petra Kauzerja, ki ima 144 točk, deset manj od vodilnega kajakaša Čeha Jirija Prskavca. Tretji je še en Čeh Vit Prindiš. Srebrni kajakaš zadnje tekme v Ljubljani Martin Srabotnik je 12., Ulan Valant, ki na prvih dveh tekmah ni nastopil, je 33., Žan Jakše je 58., Vid Kuder Marušič pa 81.

Med kanuistkami je najvišje uvrščena slovenska tekmovalka Eva Alina Hočevar, ki je deseta. Alja Kozorog je 18., Lea Novak pa 25. Vodi Britanka Mallory Franklin, druga je Čehinja Tereza Fišerova, tretja pa Američanka Evy Leibfarth.

Tudi med kajakašicami je najvišje Eva Alina Hočevar, in sicer na 14. mestu. Le mesto za njo je Eva Terčelj, Ajda Novak pa je 16. Vodi Avstralka Jessica Fox, pred Čehinjo Terezo Fišerovo in Ukrajinko Viktoriio Us.

Na četrtem mestu kajakašev v ekstremnem slalomu se nahaja Vid Kuder Marušič, drugi na svetovnem pokalu v Krakovu. Pred njim so uvrščeni Britanec Joseph Clarke, Šved Isak Ohrstrom in Britanec Christopher Bowers. Tine Kancler, ki je bil na tacenski progi četrti, je skupno 14., Martin Srabotnik je 48., Žan Jakše 72., Marko Petek pa 97.

V ženski konkurenci ekstremnega slaloma je Eva Terčelj 13., Ajda Novak pa 28. Vodi Čehinja Tereza Fišerova, pred Avstralko Noemie Fox in Avstrijko Corinno Kuhnle.

V drugem delu sezone sta na sporedu še dva svetovna pokala. Ob koncu avgusta bo četrto tekmo gostil francoski Pau, finale pa sledi teden dni kasneje v Španiji, na olimpijski progi v La Seu d’Urgellu.