Med petkom in nedeljo v Tacnu svetovni pokal v slalomu na divjih vodah.

0
430

Po tekmah svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Londonu in Bratislavi se je karavana preselila v Ljubljano. Med petkom in nedeljo bo na Savi tekmovalo približno 200 tekmovalcev iz 33 držav. V petek bodo na vrsti kvalifikacije v vseh kategorijah, v soboto polfinale in finale kanuistov in kajakašic, v nedeljo pa polfinale in finale kanuistk in kajakašev ter preizkušnja v ekstremnem slalomu na divjih vodah.

V Tacnu potekajo še zadnje priprave pred tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. “Voda je zaradi nedeljskih neurij še nekoliko motna, a pričakujemo, da se bo v naslednjih dveh dneh zbistrila. V petek, soboto in nedeljo pričakujemo Tacen v svoji najlepši podobi, z za nas idealnim vodostajem. Mislim, da bo lepa športna manifestacija, ki nam bo vsem v ponos. Glede na letošnje vrhunske rezultate naših tekmovalcev računamo, da bodo v Tacnu pokazali še več in domače navijače navdušili z odličnimi vožnjami,” je povedal Jakob Marušič, vodja tekmovanja.

To bo zadnja tekma na progi, kakršno poznamo, saj bodo po koncu tekmovanja začeli z večjimi renovacijskimi posegi. “V načrtu je zamenjava te naše slovite tacenske zapornice. V zadnjih 30 letih je bila zapornica narejena iz napihljivega balona. Elektro Ljubljana, ki je tudi lastnik male elektrarne na Savi, načrtuje zamenjavo te zapornice s hidravlično takoj po tekmi svetovnega pokala, tako da bo tekmovanje prihodnje leto, ko gostimo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane, na drugačni zapornici. Nihče ne ve dobro, kako bo ta sprememba vplivala na prvi padec. Vsi si želimo, da bo vsaj tako atraktiven kot doslej. Bo pa ta menjava omogočala, da bo, ne glede na to, ali bo v elektrani potekal kakšen remont ali bi bil kanal z mirno vodo prazen, nova zapornica še vedno omogočala regulacijo vode v tekmovalni progi, kar do sedaj ni bilo mogoče,” je povedal Andrej Jelenc.

Na domači progi so slovenski reprezentanti vselej dosegali odlične rezultate, tako da so tudi tokrat pričakovanja visoka. “Glede na to, da imamo za sabo dva zelo zanimiva vikenda, kar se tiče rezultatov in dogodkov v ekipi, bi se najprej vrnil na to. Rezultati kažejo, da so smo dobili še dodatne tekmovalce, ki so sposobni priti v finale, kar je za nas trenerje odlično. V kajaku imamo Petra Kauzerja in Nika Testena, ki sta že dosegla finale. V kanuju imamo konstantno dva tekmovalca – Benija Savška in Luko Božiča, Eva Terčelj je bila trikrat v finalu, Eva Alina Hočevar se je pridružila tej skupini, čeprav to ne pomeni, da od nje vedno pričakujemo uvrstitev v finale. So tekmovalci, od katerih pričakujemo odlične uvrstitve. Pričakujemo, da se jim bo pridružil tudi ostali del ekipe. Videli ste, kako se tekme odvijajo, v finalih so tvegane vožnje. Sodniški kriteriji so takšni kot so, jih še spoznavamo in se lovimo, kar se tega tiče. Finala in uvrstitve med pet že imamo, prostor za napredek tudi. Glede na to, da je to naša trening proga, upam, da ne bomo pustili preveč prostora preostalim reprezentancam, da se okitijo z uspehi,” je povedal trener Borut Javornik.

Slovenska ekipa bo štela enajst članov. Med kajakaši bodo tekmovali Peter Kauzer, Niko Testen in Martin Srabotnik, med kanuisti Luka Božič, Benjamin Savšek in Anže Berčič, med kanuistkami Alja Kozorog, Lea Novak in Eva Alina Hočevar, med kajakašicami pa Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar, ki je dobila priložnost zaradi poškodbe Urše Kragelj. Slednja si je med treningom v Bratislavi izpahnila ramo, tako da sedaj še opravlja zdravniške preglede pod nadzorom reprezentančnega zdravnika dr. Mirana Šebeštjena in ortopeda dr. Klemna Stražarja.

Tekma svetovnega pokala v Tacnu se bo začela v petek ob 9. uri s kvalifikacijami kanuistov in kajakašic, popoldne bodo sledile kvalifikacije kanuistk in kajakašev. V soboto bo začetek polfinala kanuistov in kajakašic ob 9. uri, ob 12. uri pa sledi finale. V nedeljo bosta polfinale in finale kanuistk in kajakašev prav tako na sporedu ob 9. in 12. uri, ob 15. uri pa sledi še tekmovanje v ekstremnem slalomu na divjih vodah.

 

Več informacij: http://www.slalomtacen.com/