Mednarodna kajakaška zveza dopušča možnost tekmovanj jeseni 2020 .

0
588

Upravni odbor Mednarodne kajakaške zveze (ICF) je potrdil, da so vsa mednarodna tekmovanja pod okriljem ICF do septembra 2020 odpovedana ali prestavljena. Zaenkrat dopuščajo možnost organizacije nekaterih mednarodnih tekmovanj v jesenskem delu, če bodo razmere to omogočale.

Mednarodna kajakaška zveza in organizatorji so se znašli v zahtevnem položaju, saj zaradi negotove prihodnosti težko načrtujejo organizacijo večjih kajakaških tekmovanj. Želja je, da bi vsaj nekaj mednarodnih tekmovanj lahko izvedli proti koncu leta, a bo vse temeljilo na tem, ali bodo v državah gostiteljicah v veljavi omejitve in določena pravila. Prav tako bo pomembno dejstvo, ali se bodo tekmovalci zaradi omejitev potovanj tekmovanj sploh lahko udeležili, zagotoviti jim bo potrebno tudi dovolj treninga pred tekmovanjem, prav tako pa bo treba upoštevati stroške poti na tekmovanja. ICF je med več kot 1000 tekmovalci izvedel anketo in rezultati so pokazali, da si večina tekmovalcev želi tekmovanj v kakršni koli obliki, prioriteta mednarodne zveze pa ostaja zagotovitev varnosti in zdravja vseh udeležencev.

Že prejšnji mesec je ICF sporočil, da bosta svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ljubljani in svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v neolimpijskih disciplinah v Szegedu prestavljena na september, zdaj pa so sporočili še, da bodo ob koncu maja to odločitev še enkrat pretehtali v skladu s takrat znanimi informacijami in situacijo v svetu.

Tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pauju in Pragi, ki sta bili načrtovani za junij in september, so zaenkrat prestavili na oktober ali november, finalna tekma svetovnega pokala v slalomu v Markkleebergu pa je bila s septembra prestavljena na oktober.

Svetovno prvenstvo v morskem kajakaštvu na Portugalskem in finale svetovnega pokala v spustu na divjih vodah v Španiji, ki sta načrtovana za september, še ostajata v tekmovalnem koledarju, svetovno prvenstvo v kajakaškem polu, ki bi moral biti v Rimu, pa so prestavili na leto 2021.

Zaradi odpadlih dodatnih olimpijskih kvalifikacij in prestavitve iger je ICF pripravil tudi nov predlog kvalifikacijskega sistema za razdelitev preostalih kvot na OI, ki ga trenutno preučuje Mednarodni olimpijski komite.

Ob koncu letošnjega leta bi na Filipinih moral potekati tudi volilni kongres ICF, saj se po 12 letih na čelu mednarodne zveze poslavlja predsednik Jose Perurena, a je negotova tudi izvedba kongresa.

ICF je sporočil, da bo naslednji sestanek upravnega odbora potekal ob koncu junija, ko bodo sprejeli dokončne odločitve glede organizacije tekmovanj, predvidenih za konec letošnjega leta.

Evropska kajakaška zveza ima sestanek upravnega odbora predviden za prihodnji teden, tudi njih pa čakajo zahtevne odločitve. Zaenkrat so odpovedali ali prestavili vsa tekmovanja do sredine avgusta, več informacij tako pričakujemo ob koncu prihodnjega tedna. Solkanu je bila zaupana organizacija evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki naj bi bilo na Soči v sredini avgusta.

Ker so z vladnim odlokom dovoljena domača tekmovanja, bodo prihodnji teden strokovni svet Kajakaške zveze Slovenije ter odbora za mirne in divje vode razpravljali o predlogu novega tekmovalnega koledarja KZS in navodilih za organizacijo tekmovanj v času ukrepov za zajezitev širjenja virusa.