Mia Medved in Ana Šteblaj na SP v Szegedu priveslali do finala A v K2 500m

0
259

Drugi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Szegedu sta izmed slovenskih predstavnikov najbolje nastopili Mia Medved in Ana Šteblaj. V ženskih kajakaških dvojcih do 23 let na 500 metrov sta se uvrstili v finale A in s tem v boj za kolajne.

Mia Medved in Ana Šteblaj na junijskem evropskem prvenstvu v Beogradu nista nastopili zaradi poškodbe Ane Šteblaj, tokrat pa sta v Szegedu izpolnili osnovni cilj uvrstitve v finale A, kjer bosta v soboto ob 12. uri napadli najvišja mesta.

Tekmovalni dan so sicer zaznamovale zahtevne vetrovne razmere in dež. Ana in Mia sta v svoji kvalifikacijski skupini osvojili tretje mesto in se brez težav uvrstili v popoldanski polfinale. V drugi fazi tekmovanja sta bili znova tretji. Zaostali sta za italijansko dvojico Sara Daldoss – Lucrezia Zironi in Čehinjama Katerino Zarubovo in Barboro Betlachovo. Omenjene tri posadke so si priveslale uvrstitev v finale A.

Mia je kasneje nastopila še v mešanem kajakškem dvojcu na 500 metrov skupaj s Titom Faletičem. S tremi sekundami zaostanka za nemško navezo Josefine Landt – Leonard Busch sta bila v drugi kvalifikacijski skupini četrta in prišla do polfinala.

V finalu B kajakašev mladincev na 1000 metrov bomo spremljali Matevža Manfredo. V dopoldanskih kvalifikacijah je bil v svoji skupini četrti in tako prišel do polfinala, kjer pa je nato zasedel peto mesto, kar je zadostovalo za preboj v finale B.

Tit Faletič je poleg nastopa v mešanem dvojcu veslal tudi na 1000-metrski razdalji kajakašev do 23 let. V kvalifikacijski skupini je bil tretji. Za dobitnikom srebrne kolajne na tej razdalji na olimpijskih igrah v Tokiu Madžarom Adamom Vargo je zaostal za dve sekundi in pol. S tretjim rezultatom kvalifikacijske skupine se je uvrstil v polfinale, kjer pa je bil nato sedmi. To pomeni, da bo veslal v finalu C in se potegoval za eno izmed mest med 19. in 27. mestom.

V finalu C bomo spremljali tudi kajakaški dvojec do 23 let na 500 metrov. Anže Pikon in Jakob Stojanovič sta bila v kvalifikacijski skupini peta, v polfinalni pa nato deveta.

Žal sta tokrat svoj nastop med mladinskimi kajakaškimi dvojci na 500 metrov v polfinalu sklenila Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch. V polfinalni skupini sta bila namreč sedma in tako za malo ostala brez uvrstitve v finale B.

Lebana Parado in Kupscha sicer jutri čaka boj za kolajne v finalu A mladinskih dvojcev na 1000 metrov. V finalu A na 200 metrov pa bomo videli kajakašico Mio Medved. Popoldne sledijo kvalifikacije kajakašev na 500 metrov, kjer bo med mlajšimi člani veslal Tit Faletič, med mladinci pa Matevž Manfreda. Sledi še polfinale mešanih kajakaških dvojcev z Mio Medved in Titom Faletičem.

Spletna stran: http://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/szeged-2022