37. soška regata je pred vrati

0
389

Na sedežu goriške občine je potekala predstavitvena novinarska konferenca 37. soške regate, ki bo na sporedu v nedeljo, 4. septembra 2022, in bo že 37. povezala ljubitelje vodnih športov od Solkana do Gorice. 

Organizatorji čezmejne prireditve so Kajak klub Šilec, Kajak Klub Soške elektrarne, ZSŠDI in Športna zveza Nova Gorica pod pokroviteljstvom občin Gorica in Nova Gorica. Na novinarski konferenci so spregovorili goriški občinski svetnik s pooblastilom za šport Giulio Daidone, novogoriški podžupan Simon Rosič, predsednik KK Šilec Robert Makuc, predstavnik KK Soške elektrarne Andrej Humar ter organizacijski tajnik ZSŠDI Igor Tomasetig. Vsi so v svojih nagovorih poudarili valenco te in podobnih čezmejnih prireditev tudi v luči leta 2025, ko bosta Gorica in Nova Gorica skupaj kot eno mesto evropska prestolnica kulture. Tomasetig je v svojem nagovoru izpostavil nekajletna prizadevanja in potrebo po ureditvi čolnarne na bregovih Soče v Pevmskem parku, ki bi nedvomno omogočila nadgradnjo turistično-rekreacijske ponudbe obeh Goric. Tomasetig trdno verjame, da če bo dobra volja, bomo pred letom 2025 lahko tudi na italijanski strani meje otvorili novo čolnarno na reki Soči. Podobnega mnenja je tudi občinska funkcionarka Patrizia Artico, ki sledi v prvi vrsti temu projektu in verjame, da bi bila omenjena čolnarna velika pridobitev za celotni čezmejni prostor. 

Start 6 km dolgega rekreacijskega spusta z gumenjaki in kajaki je predviden ob 11. uri iz Solkana (pod jezom pri Žogici). Udeleženci lahko sodelujejo na regati tudi z lastnimi plovili, saj organizatorji sprejemajo prijave tudi na samem startu, na dan prireditve (prijavnina na osebo znaša 12,00 evrov). Otroci do 12. leta ne plačajo prijavnine.

Ob prijavi vsak udeleženec prejme spominsko majico in kartonček z bonom za kosilo. Ob prihodu na cilj v Pevmskem parku se bodo udeleženci vrnili v Solkan, tokrat v Kajak center, kjer bo približno ob 13.30 kosilo z nagrajevanjem in druženjem. V neposredni bližini kajakaškega centra bo potekalo tudi tekmovanje v SUP-ih, veljavno za slovenski pokal. Dan je posvečen vodnim športom in zabavi ter promociji in zbliževanju vseh Goričanov na prekrasni reki Soči.

Za skupine je priporočljivo, da en avtomobil s suhimi oblačili parkirajo v Pevmi (zraven javne tehtnice), z drugim pa se peljejo na start v Solkan. V primeru, da to ni možno, bodo organizatorji po zaključku regate  poskrbeli za prevoz in prevzem avtomobilov v Solkanu. Udeleženci regate morajo imeti ustrezno športno opremo in morajo biti posebno previdni ob prehodu brzic pri Kajak centru v Solkanu.

Regate se bodo udeležili tudi nekateri predstavniki lokalnih uprav in organizacij iz obeh Goric. Tako bodo v nedeljo na reki Soči podžupan MO Nova Gorica Simon Rosič, svetnik goriške občine Giulio Daidone, predsednik Kajakaške zveze Slovenije Andrej Ribič, predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, poleg številnih predstavnikov lokalnih organizacij in društev iz Italije in iz Slovenije.