Slalomisti uspešno preko prve ovire svetovnega pokala v Španiji

0
329

Petek je prinesel kvalifikacijske vožnje slalomistov na divjih vodah na zadnji tekmi svetovnega pokala v La Seu d’Urgellu. Za najboljši slovenski rezultat tekmovalnega dne je poskrbel Luka Božič, ki je zmagal v kvalifikacijah kanuistov, tik za njim pa se je uvrstil Benjamin Savšek.

Luka Božič in Benjamin Savšek tudi na zadnji tekmi svetovnega pokala na olimpijski progi iz leta 1992 ne popuščata. Vodilna dvojica skupnega seštevka svetovnega pokala je tudi v kvalifikacijah tekme na reki Segre ugnala vso konkurenco. Luka Božič je z vožnjo brez napak priveslal na prvo mesto, medtem ko je bil Benjamin Savšek drugi, s 44 stotinkami zaostanka za Primorcem. Tekmovalci so bili izenačeni, saj je Italijan Raffaello Ivaldi na tretjem mestu za Božičem zaostal za vsega sekundo. V polfinale se je s tretjim časom druge vožnje prebil tudi Anže Berčič.

Božič ima na progo v La Seu d’Urgellu lepe spomine, saj je leta 2019 tu osvojil bron na svetovnem prvenstvu v kanuju enosedu, kolajno pa je imel tudi na svetovnem prvenstvu leta 2009, takrat v dvojcu s Sašem Taljatom. Pohvali se lahko tudi z zmago v svetovnem pokalu na tej progi.

Tudi Benjamin Savšek je pod španskim soncem že okusil slast zmage, in sicer na svetovnem pokalu leta 2017, medtem ko je bil v sezoni 2015 tretji.

V konkurenci kajakašic si je s prvo vožnjo uvrstitev v sobotni polfinale priveslala Eva Terčelj, ki ima na to progo lepe spomine, saj je tu že zmagala v svetovnem pokalu, leta 2019 pa tudi postala svetovna prvakinja. Tokrat ji je dotik prinesel 12. rezultat kvalifikacij in zanesljivo napredovanje v polfinale.

Malce več dela sta imeli Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, ki sta morali na progo še v drugi vožnji. Eva Alina Hočevar si je napredovanje zagotovila s petim časom druge vožnje, Ajda Novak pa je bila deveta in bo v soboto zjutraj prav tako veslala še enkrat.

Najboljša v kvalifikacijah je bila Avstralka Jessica Fox. Hitreje je sicer veslala Nemka Ricarda Funk, a je imela dotik, ki jo je potisnil na drugo mesto. Na tretje mesto se je uvrstila Britanka Mallory Franklin.

Znova s svojim nastopom ni bil najbolj zadovoljen Peter Kauzer, ki pa se je kljub temu brez težav v polfinale uvrstil že po prvi vožnji, v kateri je imel 24. rezultat. Martin Srabotnik in Ulan Valant sta imela popravni izpit v drugi vožnji, ki ga je z odliko opravil Celjan Srabotnik in bil v drugi vožnji najboljši, Ulan Valant pa je bil v drugo 22. in tako obstal v kvalifikacijah.

Med kajakaši je bil najboljši Čeh Jiri Prskavec, medtem ko sta drugo in tretje mesto pripadla španskima kajakšema Joanu Crespu in Miquelu Traveju.

V konkurenci kanuistk je bila tokrat uspešna le Lea Novak. V kvalifikacijah je veslala zelo dobro in postavila deseti rezultat, kar je pomenilo neposredno urvstitev v polfinale. V prvi vožnji je bila Eva Alina Hočevar 29., Alja Kozorog pa 35., tako da sta šli obe na progo še enkrat. V drugi vožnji je imela Alja 13. rezultat, Eva Alina pa 22., kar je pomenilo, da ju v polfinalu kanuistk ne bomo videli.

Najboljša kanuistka je bila Avstralka Jessica Fox, drugo mesto si je priveslala Francozinja Marjorie Delassus, tretje pa tekmovalka iz Andore Monica Doria Vilarrubla.

Kvalifikacijsko sito je bilo usodno za kar nekaj zvenečin imen, med njimi prav gotovo izstopata Slovakinja Eliška Mintalova, letošnja članska evropska prvakinja, in Brazilka Ana Satila, v prvi fazi tekmovanja pa je z nastopi zaključil tudi Belgijec Gabriel De Coster, ki je bil pretekli konec tedna presenetljivi zmagovalec svetovnega pokala v Franciji. Brez napredovanja je ostal tudi legendarni 43-letni Slovak Michal Martikan, ki se je na tekme svetovnega pokala prvič po sezoni 2019 vrnil v Pauu.

V soboto bodo najprej na vrsti polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev, popoldne pa sledijo še kvalifikacijske vožnje na čas in osmina finala v ekstremnem slalomu na divjih vodah.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-2022