Mia Medved peta kajakašica sveta do 23 let na 200-metrski razdalji

0
360

V Szegedu smo danes spremljali dva finalna nastopa slovenskih reprezentantov na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane. Mia Medved je v finalu kajakašic do 23 let na 200 metrov priveslala do petega mesta, Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch pa sta bila v konkurenci mladinskih kajakaških dvojcev na 1000 metrov deveta.

Mia Medved je letos na 200-metrski razdalji že navdušila na evropskem prvenstvu za mlajše člane, ki ga je junija gostil Beograd. Takrat je osvojila bron, visoko uvrstitev pa je dosegla tudi v tokratnem finalu A.

Na svetovnem prvenstvu v Szegedu je v močnem finalu namreč priveslala do petega mesta, za zmagovalko pa je zaostala za dobro sekundo. Naslova svetovne prvakinje do 23 let se je veselila Madžarka Anna Lucz, ki je bila letos bronasta na članskem svetovnem prvenstvu v Kanadi, kjer se je s srebrno kolajno izkazala Anja Osterman. Drugo mesto si je priveslala Danka Frederikke Hauge Matthiesen, bron pa Bolgarka Joana Georgieva.

V finalu A na 1000 metrov med mladinskimi kajakaškimi dvojci sta čim boljšo uvrstitev lovila Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch. Slovenska naveza je začela izgubljati že po samem startu, v močni konkurenci pa jima ni uspelo nadoknaditi zaostanka, tako da sta bila na koncu deveta. Zmagala sta Madžara Botond Szakacs, druga sta bila Italijana Federico Zanutta in Luca Micotti, tretja pa Čeha Lukaš Hrabek in Jakub Niebauer.

Odlično sta v polfinalu mešanih kajakaških dvojcev do 23 let na 500-metrski razdalji nastopila Mia Medved in Tit Faletič. V cilj svoje polfinalne skupine sta priveslala kot druga, 64 stotink za vodilno dvojico s Portugalske – Saro Sotero in Messiasom Baptistom. Tretja sta bila Norvežana Vemund Naess Jensen in Maria Virik. Omenjene tri posadke so se uvrstile v nedeljski finale A.

Videli smo še dva slovenska nastopa v kvalifikacijah na 500 metrov. Matevž Manfreda je v mladinski kajakaški konkurenci v četrti kvalifikacijski skupini zmagal s sekundo prednosti pred Dancem Nikolajem Brydom in se tako brez težav uvrstil v sobotni polfinale.

Do polfinala je prišel tudi Tit Faletič v konkurenci kajakašev do 23 let. V svoji skupini je bil tretji, zaostal je za Madžarom Adamom Vargo in Poljakom Wiktorjem Leszczynskim.

V soboto bosta izmed Slovencev v finalu C kajakaških dvojcev do 23 let na 500 metrov najprej veslala Anže Pikon in Jakob Stojanovič, sledi pa finale A Mie Medved in Ane Šteblaj med ženskimi dvojci do 23 let na 500 metrov. Matevž Manfreda bo veslal v finalu B mladincev na 1000 metrov, Tit Faletič pa v finalu C mlajših članov na 1000 metrov. Manfredo in Faletiča nato čaka še polfinale na 500 metrov. Pozno popoldne bodo na sporedu še finala B in C na tej razdalji.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/szeged-2022