Martin Srabotnik še drugič v karieri srebrn v svetovnem pokalu, Kauzer skupno tretji

0
273

Prvi dan finalnih preizkušenj na zadnji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v La Seu d’Urgellu se je z drugim mestom izkazal Martin Srabotnik. Peter Kauzer je bil v finalu sedmi, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa tretji. V finalu kajakašic je bila Ajda Novak osma.

Celjski kajakaš Martin Srabotnik je odlično nastopil na zadnji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v La Seu d’Urgellu. Na olimpijski progi iz leta 1992 je zaostal le za olimpijskim prvakom Čehom Jirijem Prskavcem, ki je bil na progi tako hiter, da je slavil kljub dvema kazenskima sekundama.

Prskavec je zmagal z minimalno prednostjo 21 stotink pred Martinom Srabotnikom, na tretje mesto pa se je uvrstil Čeh Vit Prindiš.

Z drugim mestom je Srabotnik izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu in prišel do druge kolajne v tej seriji tekem. Drugi je bil že ob koncu junija na svetovnem pokalu v Ljubljani.

V finalu kajakašev smo videli še Petra Kauzerja, ki po nastopu ni bil zadovoljen. Osvojil je sedmo mesto, kar pa je na koncu zadostovalo za tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Hrastničan je doslej trikrat zmagal v skupnem seštevku te serije, in sicer v sezonah 2009, 2011 in 2015.

V skupnem seštevku je bil Srabotnik sedmi, Ulan Valant 43., Žan Jakše 72., Vid Kuder Marušič pa 97.

Srabotnik, ki je bil tako kot v Ljubljani na zmagovalnem odru skupaj s češkim kajakašem Jirijem Prskavcem, je danes na stopničkah potem ponosno poziral z novo maskoto slovenske ekipe – medvedom Tonijem. Zavrženega ga je namreč našel na prejšnji postojanki svetovnega pokala v Franciji in slovenska ekipa je velikega plišastega medveda posvojila ter ga vzela s seboj tudi v Španijo. Oblekli so ga v slovensko trenirko, v Španiji pa so mu organizatorji nadeli akreditacijo kot članu slovenske odprave pod Pireneji.

V konkurenci kajakašic je slovenske barve v finalu zastopala Ajda Novak, ki je z osmim mestom postavila enega najboljših izidov kariere. Eva Terčelj je bila za las izven finala, na dvanajstem mestu, Eva Alina Hočevar pa je zasedla 24. mesto.

Na tekmi se je zmage veselila aktualna olimpijska in svetovna prvakinja Nemka Ricarda Funk, druga je bila Francozinja Camille Prigent, tretja pa predstavnica Andore Monica Doria Vilarrubla. Avstralka Jessica Fox, ki je letos v kajaku zmagala na vseh štirih prejšnjih svetovnih pokalih, je bila enajsta.

To sicer ni vplivalo na skupni seštevek svetovnega pokala, saj je Avstralka suvereno zmagala pred Britanko Mallory Franklin in Čehinjo Terezo Fišerovo. Eva Terčelj je sezono svetovnega pokala sklenila na skupnem enajstem mestu, Eva Alina Hočevar je bila 15., Ajda Novak pa 16.

On koncu tekmovalnega dne so potekale še tekme v ekstremnem slalomu. V ženskem delu je v četrtfinalne boje napredovala Eva Terčelj, ki je bila pretekli konec tedna v Pauu druga, medtem ko je tretjeuvrščena iz Francije Ajda Novak tokrat naredila napako in obstala v kvalifikacijski fazi. Med kajakaši sta se v četrtfinale prebila Vid Kuder Marušič in Tine Kancler, Martin Srabotnik pa je obstal v kvalifikacijah.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-2022