Mlajši članici Mia Medved in Ana Šteblaj deveti na svetovnem prvenstvu v Szegedu v K2 500m

0
334

Predzadnji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Szegedu sta v finalu A veslali Mia Medved in Ana Šteblaj ter med mlajšimi članici na 500-metrski razdalji osvojili deveto mesto. Matevž Manfreda je med mladinci v K1 1000 metrov zasedel končno enajsto mesto.

Četrti dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane je prinesel pet finalnih nastopov slovenskih reprezentantov in reprezentantk. V finalu A K2 500 metrov med mlajšimi članicami sta nastopili Mia Medved in Ana Šteblaj. Primorsko-ljubljanska naveza bi morala prvič na večjem tekmovanju skupaj nastopiti že junija na evropskem prvenstvu v Beogradu, a se je Ana Šteblaj poškodovala med tekmovanji v spustu na divjih vodah, tako da sta premiero doživeli ta teden na Madžarskem.

V močnem finalu ženskih kajakaških dvojcev sta v cilj priveslali kot deveti, z nekaj manj kot šestimi sekundami zaostanka za zmagovalkama. Naslova svetovnih prvakinj med mlajšimi članicami sta se razveselili Poljakinji Martyna Klatt in Sandra Ostrowska, drugi sta bili Italijanki Sara Daldoss in Lucrezia Zironi, tretji pa Mehičanki Isabel Aburto Romero in Beatriz Briones.

Do enajstega mesta je priveslal mladinec Matevž Manfreda, ki je bil drugi v finalu B med kajakaši na 1000 metrov. V cilj je priveslal tik za Dancem Nikolajem Brydom. V finalu A je zmagal Madžar Zsombor Panyik, drugi je bil Španec Marcos Caballero, tretji pa Nemec Lukas Fredrich.

Kasneje je Manfreda veslal še v polfinalu mladincev na 500 metrov in se z drugim časom polfinalne skupine uvrstil v nedeljski finale A na tej razdalji.

V finalu B kajakašev na 500 metrov med mlajšimi člani pa je danes že nastopil Tit Faletič in v cilj priveslal kot sedmi, kar pomeni, da je dosegel 16. rezultat prvenstva na tej razdalji. Finale A je na sporedu v nedeljo.

Tita Faletiča smo videli še v finalu C na 1000 metrov, kjer je v skupini zasedel sedmo mesto in bil skupno 25. Svetovni prvak med mlajšimi člani je postal Madžar Adam Varga, srebrni z OI v Tokiu na tej razdalji, srebro si je priveslal Avstralec Thomas Green, olimpijski prvak iz Tokia v K2 1000 metrov, bron pa je pripadel Srbu Bojanu Zdelarju.

V finalu C kajakaših dvojcev do 23 let na 1000 metrov sta veslala Anže Pikon in Jakob Stojanovič. Tudi ona sta v cilj priveslala kot sedma, kar je pomenilo končno 25. mesto na tej razdalji. Zmagala sta Poljaka Jakub Stepun in Bartosz Grabowski, druga sta bila Portugalca Gustavo Goncalves in Pedro Casinha, tretja pa Američana Jonas Ecker in Aaron Small.

V nedeljskem delu, ko se prvenstvo zaključuje, bomo videli še pet slovenskih nastopov. Matevž Manfreda bo veslal v finalu A 500 metrov, v finalu A mešanih kajakaških dvojcev na 500 metrov bomo videli Mio Medved in Tita Faletiča, ob koncu sporeda pa bodo na 5000-metrski razdalji nastopili še Ana Šteblaj med mlajšimi članicami, Tit Faletič med mlajšimi člani in Santiago Leban Parada v konkurenci mladincev.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/szeged-2022

Foto: Akiko Florence Minowa