Mia Medved ter Leban Parada – Kupsch prvi dan SP v Szegedu do finala A

0
503

V Szegedu se je s prvimi kvalifikacijskimi in polfinalnimi preizkušnjami začelo svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane. Prvi dan so odlično veslali Mia Medved ter Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch, ki so se uvrstili v finali A.

Najprej se je na tekmovališče podala Mia Medved, ki je tekmovala na 200-metrski razdalji. Junija je na evropskem prvenstvu v konkurenci mlajših članic na tej razdalji osvojila bronasto kolajno, možnost boja za najvišja mesta pa si je priveslala tudi na svetovnem prvenstvu med kajakašicami do 23 let.

V jutranjih kvalifikacijah kajakašic na 200 metrov je zasedla četrto mesto, kar je pomenilo napredovanje v popoldanski polfinale. Iz kvalifikacijske skupine se je neposredno v finale A namreč uvrstila le zmagovalka Danka Frederikka Hange Matthiesen. Pred Mio sta v cilj priveslali še Iranka Elnaz Shafieian Noveir in Španka Nerea Garcia Zabalegui, ki je bila od Mie hitrejša za vsega stotinko.

V popoldanskem polfinalu je bila Mia Medved znova hitra in v cilj priveslala kot tretja, kar je pomenilo, da se je uvrstila v finale A. Pred njo sta bili Iranka Elnaz Shafieian Noveir in Marija Dostanić iz Srbije.

Prvi cilj sta izpolnila tudi mladinca Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch, ki sta nastopila med mladinskimi kajakaškimi dvojci na 1000 metrov. V kvalifikacijah sta bila tretja. Z zmago v skupini sta neposredno v finale A napredovala Italijana Federico Zanutta in Luca Micotti, pred slovensko dvojico pa sta v cilj priveslala še Španca Martin Lopez in Javier Garcia.

Popoldne je sledila polfinalna tekma kajakaških dvojcev na 1000 metrov. Leban Parada in Kupsch sta začela nekoliko bolj zadržano, a sta stopnjevala proti cilju ter bila na koncu druga.

Manj kot sekundo sta bila hitrejša le Čeha Lukaš Hrabek in Jakub Niebauer. Tretja sta bila Slovaka Mate Marsal in Mate Lepi. Prve tri posadke polfinalne skupine so si priveslale nastop v finalu A na tej razdalji.

V četrtek bomo videli več slovenskih nastopov. Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch bosta tekmovala v kvalifikacijah K2 na 500 metrov, Tit Faletič med mlajšimi člani na 1000 metrov, Matevž Manfreda med mladinci na 1000 metrov, v kajakaškem dvojcu med mlajšimi članicami se bosta na 500 metrov predstavili Mia Medved in Ana Šteblaj, v kajakaškem dvojcu mlajših članov na 500 metrov pa bomo videli Jakoba Stojanoviča in Anžeta Pikona. Popoldne sledijo še polfinala ter kvalifikacije mešanih kajakaških dvojcev do 23 let, kjer bosta na 500 metrov tekmovala Mia Medved in Tit Faletič.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/szeged-2022

Rezultati: https://results.szeged2022.com/results/competition/1/races