Začenja se svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in U23 v Szegedu

0
434

Med sredo in nedeljo bo Szeged – meka tekmovanj v sprintu na mirnih vodah – gostil svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, ki se ga udeležuje tudi slovenska ekipa. Za čim boljše uvrstitve se bo potegovalo šest reprezentantov in dve reprezentantki.

Na prizorišču, ki je leta 2019 nazadnje gostilo člansko svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, sicer pa je eno najbolj standardnih prizorišč za tekmovanja najvišjega nivoja, je vse nared za začetek zadnjega vrhunca mirnovodaške sezone 2022. Z visokimi cilji so na Madžarsko odpotovali tudi naši mladi reprezentanti in reprezentantki. Na junijskem evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Beogradu se je slovenska odprava namreč veselila kar dveh kolajn Matevža Manfrede in ene, za katero je poskrbela Mia Medved.

Tokrat bo ekipa številčnejša, saj so nekateri junijsko prvenstvo izpustili zaradi šolskih obveznosti in poškodb. V mladinski konkurenci bodo veslali Matevž Manfreda v kajaku na 500 in 1000 metrov ter Tjaš Til Kupsch in Santiago Leban Parada v kajakaškem dvojcu na 500 in 1000 metrov. Leban Parada se bo zadnji dan prvenstva podal še na 5000-metrsko tekmo.

V konkurenci do 23 let bo Tit Faletič veslal v kajaku na 500, 1000 in 5000 metrov ter v mešanem kajakaškem dvojcu z Mio Medved. Slednja bo nastopila še v kajaku enojcu na 200 metrov, v kajakaškem dvojcu na 500 metrov pa bo združila moči z Ano Šteblaj. Ana, ki je v Szeged pripotovala neposredno z evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah, bo veslala še v K1 5000 metrov. V kajakaškem dvojcu do 23 let na 500 metrov bosta tekmovala Jakob Stojanovič in Anže Pikon.

V sredo, ko je na sporedu prvi dan prvenstva, bomo v akciji videli najprej Mio Medved, ki jo čakajo kvalifikacije na 200 metrov, v kvalifikacijah K2 1000 metrov pa bosta veslala Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch. Popoldne so na sporedu še polfinalne vožnje. Preostale tekme, v katerih bomo imeli svoje predstavnike, sledijo v naslednjih dneh.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/szeged-2022

Rezultati: https://results.szeged2022.com/results/competition/1/races