Mia Medved v Romuniji priveslala do finala A na 500m.

0
575

V romunskem Pitestiju se je s 500- in 200-metrskimi preizkušnjami nadaljevalo svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane. Na 500-metrski razdalji se je izkazala Mia Medved, ki si je zagotovila nastop v finalu A, na isti razdalji pa se je Jan Markelj uvrstil v finale B. Medvedova in Matej Toplikar sta popoldne priveslala še do polfinala na 200 metrov.

Mlada slovenska sprinterka na mirnih vodah Mia Medved je uvodni preizkušnji svetovnega prvenstva v Romuniji opravila z odliko. Tekmovalka, ki trenira v družbi dobitnic kolajn z nedavnega članskega evropskega prvenstva Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman, je dopoldne najprej priveslala do finala A na 500 metrov, popoldne pa se še brez težav uvrstila v drugo fazo tekmovanja na 200 metrov.

Na 500-metrski razdalji je v jutranjih kvalifikacijah v svoji skupini postavila najboljši čas in najbližjo zasledovalko Beatriz Fragoza iz Mehike prehitela za več kot dve sekundi in pol. S tem se je brez težav uvrstila v polfinale, kjer je bila ponovno uspešna in se s tretjim časom svoje polfinalne skupine uvrstila v finale A na tej razdalji. Pred njo sta v cilj priveslali le Čehinja Sofie Kinclova in Norvežanka Maria Virik. Finalni nastop jo čaka v nedeljo.

Popoldne se je znova podala na tekmovališče in nastopila v kvalifikacijah na 200 metrov. Primorka je v cilj svoje skupine priveslala tik za Belorusinjo Alino Svito in Srbkinjo Marijo Dostanić ter se s tretjim časom uvrstila v polfinale.

V dopoldanskem delu progama je v kvalifikacijah na 500 metrov veslal tudi mladinec Jan Markelj. V svoji kvalifikacijski skupini je bohinjski kajakaš zasedel četrto mesto. Pred njim so se zvrstili predstavniki Danske, Švedske in Grčije, vsi omenjeni tekmovalci pa so, tako kot Markelj, napredovali v polfinale. V drugi fazi tekmovanja je sicer postavil nekoliko hitrejši čas kot v kvalifikacijah in se s petim časom svoje polfinalne skupine uvrstil v finale B na tej razdalji. Za zmagovalcem skupine Srbom Bojanom Zdelarjem je zaostal za nekaj več kot tri sekunde in pol.

Popoldne je v Pitestiju tekmoval še Matej Toplikar, ki se je v kajakaškem enojcu preizkusil na 200-metrski razdalji. Tekmovalec kajakaškega kluba iz Žusterne je v svoji kvalifikacijski skupini mladincev priveslal do četrtega mesta in se zanesljivo prebil v sobotni polfinale. Pred slovenskim kajakašem so se uvrstili Slovak Csaba Zalka, Poljak Wojciech Tracz in Litovec Lukas Sakalys.

V soboto bomo dopoldne najprej spremljali finalne nastope na 1000 metrov, kjer bosta v finalu B mladinskih kajakaških dvojcev veslala Jan Markelj in Matej Toplikar, popoldne pa bodo sledile še polfinalne tekme na 200 metrov.

 

Rezultati: http://www.romania2017.spotfokus.com/home?gmt=2&gmt2=-120