Milan Zadel in Andrej Jelenc umeščena v Hram športnih junakov.

0
479

Nekdanji kajakaš Milan Zadel in nekdanji kanuist Andrej Jelenc sta bila umeščena v Hram športnih junakov. Zadel in Jelenc sta prva tekmovalca Kajakaške zveze Slovenije, ki ju je doletela ta čast. Društvo športnih novinarjev Slovenije v Hram športnih junakov uvršča tiste športnike, ki so v svojem času z dosežki zaznamovali, ne le slovenski, ampak tudi mednarodni šport.

Kot prva slovenska športnika so novinarji leta 2011 v Hram športnih junakov v ljubljanski dvorani Stožice uvrstili Leona Štuklja in Miroslava Cerarja, lani so jima sledili športniki, ki so navduševali do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, v letošnjem sklopu pa sta svoje mesto med najboljšimi slovenskimi športniki dobila tudi predstavnika kajakaške zveze Slovenije Milan Zadel in Andrej Jelenc.

Milan Zadel je na svetovnem prvenstvu leta 1953 v Meranu osvojil prvo slovensko kolajno, takrat sicer še pod jugoslovansko zastavo, Andrej Jelenc pa je v 17 let dolgi karieri na svetovnih prvenstvih v posamični konkurenci osvojil komplet kolajn (zlato, srebrno in bronasto), v ekipnih tekmah pa se je veselil šestih kolajn s svetovnih prvenstev.

»V čast mi je, da sem bil sprejet v Hram športnih junakov, kjer so zbrani sami vrhunski slovenski športniki. Ponosen sem, da sem v tako enkratni družbi. Nagrada bo dobila posebno mesto med kolajnami in pokali, ki sem jih osvojil. To je lepo priznanje za vso trdo delo in odrekanje, vendar to ni le posebna čast zame, ampak tudi za slovensko kajakaštvo,« je povedal Jelenc.

 

Iz obrazložitve:

Milan Zadel

Kajak in kanu na divjih vodah

Dosežki:
SP: 1 bronasta

Kajakaški šport je bil sredi petdesetih let minulega stoletja šport študentov in avanturistov, predvsem pa poletni šport smučarjev. Najgloblji pečat so tekmovalnemu kajakaštvu na divjih vodah na začetku, v petdesetih letih prejšnjega stoletja, pustili Rudi Malahovsky, Cveto Močnik, Branko Drofenik, Milan Zadel in smučarski olimpijec Jože Ilija. V mednarodni areni je prvi zablestel Ljubljančan Zadel. Študent pravne fakultete in tekmovalec v alpskem smučanju se je leta 1953 na SP na divjih vodah v Meranu na Južnem Tirolskem proslavil z bronasto kolajno. V konkurenci 70 kajakašev iz dvanajstih držav je dosegel enak čas kot drugouvrščeni Avstrijec Rudolf Gruber, tretji pa je bil zavoljo dotika v zadnjih vratih in pribitka 15 sekund. Prvak Walter Kirschbaum iz Nemčije je bil hitrejši zgolj tri sekunde. Dve leti pozneje, ko se je Tacen predstavil svetu s svetovnim prvenstvom v slalomu na divjih vodah, je Zadelov izjemni uspeh z bronasto kolajno dopolnil Ilija, drugi izmed pionirjev tega športa.

 

Andrej Jelenc (8. 7. 1963, Ljubljana)

Kajak in kanu na divjih vodah

Dosežki:
SP: 1 zlata, 1 srebrna, 1 bronasta

Ekipno: 1 zlata, 2 srebrni, 3 bronaste

Nekdaj odlični spustaš na divjih vodah je v 17 let dolgi tekmovalni karieri pobiral odličja na največjih tekmovanjih. Na svetovnih prvenstvih je med posamezniki osvojil po eno kolajno: zlat je bil v Frostburgu, srebrn v Mezzani in bronast v Bovcu. Še več lovorik si je nabral v ekipni konkurenci. Pred koncem tekmovalne kariere se je že posvetil trenerskemu delu v KKK Ljubljana, nato pa kot trener vodil mladinsko izbrano vrsto v spustu in slalomu ter člansko slalomsko reprezentanco. Za svoje uspehe in delo je prejel številna priznanja, med drugim Bloudkovo plaketo in nagrado ter priznanje za najboljšega slovenskega športnika leta 1989. Deloval je in še deluje v nekaterih strokovnih združenjih in organizacijah. Je direktor reprezentanc pri KZS, bil je član strokovnega sveta KZS, član strokovnega sveta Športne zveze Ljubljana in član strokovnega sveta za šport RS.

 

Športniki, umeščeni v Hram športnih junakov:

2011 – Leon Štukelj (gimnastika), Miroslav Cerar (gimnastika),


2012 – Rudolf Cvetko (sabljanje), Josip Primožič Tošo (gimnastika), Stane Derganc (gimnastika), Stanko Lorger (atletika), Ivo Daneu (košarka), Jože Šlibar (smučarski skoki), Janez Polda (smučarski skoki), Draga Stamejčič Pokovec (atletika), Janez Žirovnik (kolesarstvo), Nataša Urbančič Bezjak (atletika), Branko Oblak (nogomet), Aljoša Žorga (košarka), Vinko Jelovac (košarka), Mima Jaušovec (tenis), veslaški osmerec (4. OI Tokio 1964), Rudi Hiti (hokej), Peter Šumi (gimnastika), Miro Steržaj (kegljanje), Albin Felc (hokej),


2013 – Franc Smolej (smučarski tek), Ciril Praček (alpsko smučanje), Branko Ziherl (skoki v vodo), Tone Cerer (plavanje), Tine Mulej (alpsko smučanje), Janko Štefe (alpsko smučanje), Ivan Toplak (nogomet), Janko Kosmina-Mario Fafangel (jadranje), Tine Šrot (gimnastika), Jurij Uršič (kolesarstvo), Edvard Vecko (namizni tenis), Ištvan Korpa (namizni tenis), Tone Gale (hokej), Milan Zadel (kajakaštvo na divjih vodah), Stanko Topolčnik (judo), Bojan Križaj (alpsko smučanje), Peter Vilfan (košarka), Bojan Ropret (kolesarstvo), Boris Strel (alpsko smučanje), Alenka Cuderman (rokomet), Borut Petrič (plavanje), Miran Tepeš (smučarski skoki), Jure Franko (alpsko smučanje), Primož Ulaga (smučarski skoki), Andrej Jelenc (kajakaštvo na divjih vodah), Darjan Petrič (plavanje), Matjaž Debelak (smučarski skoki), Mateja Svet (alpsko smučanje).