Športnika leta KZS sta Špela Ponomarenko Janić in Benjamin Savšek.

0
354

Za tekmovalci kajakaške zveze Slovenije je še ena izjemno uspešna sezona, v kateri so znova osvajali kolajne na največjih tekmovanjih. Uspešni so bili v vseh disciplinah in starostnih kategorijah, v letu 2013 pa je na svetovnih in evropskih prvenstvih, mediteranskih igrah in na tekmah svetovnega pokala kolajne osvojilo kar 34 tekmovalcev. Naziva športnika leta Kajakaške zveze Slovenije sta si letos priveslala sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in slalomist na divjih vodah Benjamin Savšek.

Na tradicionalni prireditvi Kajakaš leta, ki so jo tokrat organizirali v ljubljanskem Nebotičniku, je Kajakaška zveza Slovenije nagradila najuspešnejše športnike, ki so se z izvrstnimi rezultati izkazali v iztekajočem se letu. Nagrado za najboljšo športnico Kajakaške zveze Slovenije in najboljšo tekmovalko na mirnih vodah je po pričakovanjih prejela Primorka Špela Ponomarenko Janić, ki je imela v letu 2013 eno izmed najboljših sezon doslej. Sezono je odprla s tretjim mestom na tekmi svetovnega pokala na Poljskem, nadaljevala z dvojno zmago na mediteranskih igrah v Mersinu, kjer je bila najboljša tako na 200 kot 500 metrov, končala pa z osvojenim bronom na članskem svetovnem prvenstvu v nemškem Duisburgu. Ob tem je bila tretja tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Letošnja sezona je bila ena mojih boljših. Skozi sezono sem stopnjevala formo do svetovnega prvenstva, ob tem pa na skoraj vsaki tekmi, na kateri sem nastopila, osvajala medalje. Prvič sem bila med najboljšimi tremi v svetovnem pokalu, s tem da sem eno tekmo zaradi študijskih obveznosti izpustila. Prvič sem veslala v dveh finalih svetovnega prvenstva … Edina tekma, ki se letos ni izšla po načrtih, je evropsko prvenstvo, kjer sem osvojila peto in sedmo mesto, čeprav sem bila že tam vrhunsko pripravljena,« je najboljša kajakašica leta ocenila svoje nastope v letu 2013.

Nagrada za najboljšega športnika kajakaške zveze in najboljšega tekmovalca na divjih vodah je šla v roke ljubljanskega kanuista Benjamina Savška, ki je na septembrskem svetovnem prvenstvu v Pragi priveslal do bronaste kolajne v posamični konkurenci. S tem je postal drugi slovenski kanuist s posamičnim odličjem s svetovnih prvenstev in prvi po 30 letih, ko se je brona na svetovnem prvenstvu veselil Savškov trener Jože Vidmar. Savšek je skupaj z Anžetom Berčičem in Luko Božičem osvojil še ekipno bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v Krakovu ter blestel tudi v ekipnih preizkušnjah na tekmah svetovnega pokala, kjer je slovenska trojica na stopničkah stala na vseh petih tekmah. »Res sem lahko zadovoljen z uspehom. V zadnjih nekaj sezonah smo se trudili, da dosežem tako lep uspeh in na letošnjem svetovnem prvenstvu se je delo pokazalo kot zelo uspešno. Malo mi je sicer žal za zadnja protitočna vrata, kjer sem izgubil zlato, vendar je to še dodatna motivacija, da uspeh izboljšam v prihodnjih sezonah,« je uspeh kariere ocenil Savšek.

Naziv najboljših mladincev Kajakaške zveze Slovenije sta si po odličnih rezultatih prislužila sprinterja na mirnih vodah Alan Apollonio in Matic Klobučar. Mlada mirnovodaša sta najprej zablestela na evropskem mladinskem prvenstvu na Poljskem, kjer sta v konkurenci kajakaških dvojcev na 1000 metrov zasedla drugo mesto, za še večji uspeh pa sta poskrbela na svetovnem mladinskem prvenstvu v kanadskem Wellingtonu, kjer sta ponovila rezultat z evropskega prvenstva. Z osvojeno srebrno kolajno na 1000-metrski razdalji sta postala prva Slovenca s kolajno s svetovnih mladinskih prvenstev v sprintu na mirnih vodah.

Najboljši tekmovalec na mirnih vodah je postal kajakaš Jošt Zakrajšek, ki je na mediteranskih igrah v turškem Mersinu osvojil srebrno kolajno na 1000 metrov. Z dvema devetima mestoma pa se je v močni konkurenci svetovnega prvenstva v Nemčiji izkazal tudi v finalih na 1000 in 5000 metrov. Najboljša tekmovalka na divjih vodah v letu 2013 je Eva Terčelj. Olimpijka je skupaj z lanskoletno kajakašico leta Uršo Kragelj in Ajdo Novak na svetovnem prvenstvu v Pragi priveslala do ekipne bronaste kolajne, druge v zgodovini slovenskega kajakaštva, v španskem La Seu d”Urgellu je prišla do svoje prve zmage na tekmah svetovnega pokala, na tekmi svetovnega pokala v Tacnu pa je bila tretja.

Kajakaška zveza Slovenije je nagradila tudi ostale tekmovalce, ki so v letošnjem letu osvajali kolajne. Blesteli so tudi spustaši na divjih vodah, ki so na domačem evropskem in svetovnem prvenstvu kolajne osvajali kot za šalo. Nejc Žnidarčič je postal evropski prvak in svetovni podprvak, kolajn se je veselil tudi v ekipnih vožnjah s Timom Kolarjem, Simonom Ovnom in Vidom Debeljakom, Luka Božič in Sašo Taljat sta znova postala svetovna prvaka v sprintu na divjih vodah, skupaj z dvojcema Cof – Hočevar in Žnidaršič – Žganjar sta bila tudi ekipna svetovna podprvaka, Cof in Hočevar sta kolajne osvajala tako med dvojci kot v konkurenci kanujev enosedov, mlada Žnidaršič in Žganjar pa sta zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala. Z odličnimi rezultati je razvajal tudi slalomist Anže Berčič, ki je zmagal na dveh tekmah svetovnega pokala, bil srebrn na evropskem prvenstvu mlajših članov in skupaj z Luko Božičem in Juretom Lenarčičem zlat v ekipni tekmi svetovnega prvenstva mlajših članov, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je bil tretji. Peter Kauzer je zmagal na tekmi svetovnega pokala v Tacnu in bil drugi v Bratislavi, z Janošem Peterlinom in Martinom Albrehtom pa osvojil še stopničke v ekipnih tekmah svetovnega pokala. V ekipni tekmi svetovnega prvenstva so kajakašice Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak osvojile bron, bronaste pa so bile tudi njihove mlajše kolegice Alja Kozorog, Nina Bizjak in Neža Vrevc, ki so bile tretje na svetovnem mladinskem prvenstvu. Na istem prvenstvu so se ekipne kolajne razveselili tudi mladi kajakaši Vid Karner, Martin Srabotnik in Vid Kuder Marušič. Na svojem prvem mladinskem svetovnem prvenstvu je bron osvojil tudi kanuist Jakob Jeklin, ki je bil nato na evropskem mladinskem prvenstvu v Franciji še srebrn v dvojcu skupaj z Nikom Testenom, posamični bron pa je na EP osvojil kajakaš Vid Karner. Na svetovnem mladinskem prvenstvu v spustu je bil kajakaš Rok Markočič drugi posamično, tretji pa v ekipni preizkušnji skupaj z Žanom Jakšetom in Anžetom Urankarjem.