Mirnovodaši zadovoljni z opravljenim treningom

0
429

Priprave slovenskih kajakašev na novo sezono se počasi prevešajo v zadnji del. Glavnina slovenske mirnovodaške ekipe je zaključila še drugi del priprav v hrvaškem Skradinu, Jošt Zakrajšek je končal z individualnim treningom v Novigradu, Špela Ponomarenko pa še vedno trenira na Portugalskem.


Večina slovenskih mirnovodašev, na čelu z lanskoletnima nosilcema kolajn s tekem svetovnega pokala in evropskega prvenstva za mlajše člane Rokom Kukom in Lovrom Lebanom, se je na novo sezono pripravljala v Skradinu. Priprave so bile razdeljene na dva dela, drugi pa je potekal v precej boljših pogojih kot prvi, saj ni bilo tako hladno in vetrovno. Tekmovalci so z opravljenim delom zadovoljni. »V Skradinu sva v dveh delih skupaj trenirala tri tedne. Z vsem opravljenim treningom sva zadovoljna, posebej kvalitetno pa smo lahko trenirali v preteklem tednu, ko nam je bilo zelo naklonjeno tudi vreme. Treningi in tudi uvodno testiranje so pokazali zadovoljivo fizično in tehnično pripravljenost pri obeh ter tudi napredek v primerjavi z lanskim letom. Kot vedno je bilo precej naporno, saj je bil skupen obseg treninga zelo velik, a je, kot sva videla lani, prav ta vzhodnonemški način dela najina pot do uspeha,« je povedal Rok Kuk, ki je skupaj z ekipnimi kolegi dnevno opravil kar tri treninge na vodi, ob tem pa še trening v telovadnici ali tek. Poleg slovenskih sprinterjev so se na Hrvaškem pripravljali tudi slovenski veslači.


Najboljša slovenska mirnovodašica Špela Ponomarenko je lani trenirala v Južnoafriški republiki, tokrat pa se je odločila za trening na Portugalskem. »Razen prvega tedna, ko sem zbolela in štiri dni nisem trenirala, je potekalo vse po planu. Pogoji za trening so odlični. Poleg nas je tu veliko ekip, vendar je toliko različnih kanalov, kjer lahko veslaš, da nas valovi ne ovirajo pri treningu. Prve štiri tedne so bili z mano Tea Kralj, Tilen Vidovič in Alan Gregorič. Skupaj smo opravili zelo kvaliteten cikel treninga in mislim, da smo vsi zelo napredovali. Še največ v tehniki, kjer nas je Stjepan (Janić, op. p.) na vsakem treningu nadziral in opozarjal na napake, ki smo jih potem skušali čim bolj uspešno popraviti,« je sporočila Ponomarenkova. Mlajši del ekipe se je zaradi šolskih obveznosti že vrnil domov, Ponomarenkova pa bo zadnja dva tedna trenirala z madžarskim kanuistom Attilo Vajdo, olimpijskim prvakom iz Pekinga, s katerim je trenirala že leta 2007. Primorka je trening v centru proizvajalca čolnov izkoristila tudi za test različnih modelov čolna. V naslednjih dneh jo čaka test še dveh modelov, nato pa se bo odločila, s katerim bo tekmovala v sezoni 2011.


Pred svojo drugo sezono v družbi mirnovodašev je na Hrvaškem treniral tudi Jošt Zakrajšek. Ker je v lanski sezoni večino treninga namenil navajanju na nestabilen in ožji čoln ter tehniki veslanja na mirni vodi, ki je precej drugačna od tiste v spustaškem ali slalomskem čolnu, je bilo pravega treninga bolj malo. »V letošnjem letu sem to težavo z ravnotežjem v večji meri odpravil in tako sem se preko zime lahko posvečal optimalni tehniki in sami fizični pripravljenosti,« je povedal Zakrajšek in nadaljeval: »Z ekipo smo se v letošnji zimi odločili, da opravimo nekaj enotedenskih paketov treninga v Novigradu. Za to smo se odločili zaradi bližine doma, ugodne klime in predvsem dobrih pogojev za trening. To je moje drugo leto v sprintu in do olimpijskih iger v Londonu je še dobro leto dni. V tem času moram nadoknaditi, kar so drugi kajakaši gradili deset ali celo petnajst let. Ne skrbi me, da mi to ne bi uspelo, saj sem že v sezoni 2010 pokazal kar nekaj izvrstnih nastopov, med njimi tudi 13. mesto na svetovnem prvenstvu v Poznanju.«


Prvi test pripravljenosti sprinterje čaka že prihodnji vikend, ko bo na Mostu na Soči prvo letošnje domače tekmovanje. Državno prvenstvo na 5000 m bo dober pokazatelj, kaj so posamezniki postorili v zimskih mesecih in kaj bo treba pred najpomembnejšimi tekmovanji sezone še popraviti.