Mladi sprinterji odlični na mednarodni regati v Bratislavi

0
257

Pretekli konec tedna, ki je bil znova poln kajakaških dogodkov, kolajn niso osvajali le divjevodaši na svetovnem prvenstvu v sprintu v Treignacu in na slalomski tekmi v Augsburgu, temveč tudi naši mladi sprinterji na mirnih vodah. Na močni mednarodni regati v Bratislavi so si medalje priveslali Mia Medved, Matevž Manfreda in Tit Faletič.

Pretekli konec tedna, ko je tudi praznovala rojstni dan, je bila še posebej dobre volje Mia Medved, ki je stopila na zmagovalne stopničke na prav vseh treh tekmovalnih razdaljah. Kajakašica, ki vesla v konkurenci do 23 let, je zadnji dan trodnevnega tekmovalnega programa slavila na 200-metrski razdalji s precejšnjo prednostjo skoraj dveh sekund pred Nemko Liso Kieschnick in prednostjo štirih sekund pred Francozinjo Amelie Geoffrin.

Že dan pred tem je bila Mia zlata tudi na 500 metrov, kjer je bila druga Slovakinja Katarina Pecsukova, ki je za Mio zaostala za 1,880 sekund. Tretja je bila Nemka Lisa Kieschnick. Slovenska kajakašica je na zmagovalnem odru stala tudi na 1000-metrski razdalji, kjer je priveslala do srebrne kolajne. Od še ene zlate jo je ločila le sekunda in pol. V tej preizkušnji je bila najboljša Nemka Lisa Kieschnik, tretje mesto pa je pripadlo Framcozinji Amelie Geoffrin.

Z dvema kolajnama se je domov vrnil Matevž Manfreda, ki je tekmoval v mladinski konkurenci kajakašev, poleg njega pa tudi Andrej Korošec. Manfreda je bil najhitrejši v finalu kajakašev na 200 metrov, kjer je za 0,200 sekunde prehitel srbskega predstavnika Strahinjo Dragosavljevića. Tretji je bil Švicar Luca Lauper. Drugi slovenski predstavnik v tej konkurenci – Andrej Korošec – je obstal v polfinalu, kjer je v cilj priveslal kot deveti.

Matevž Manfreda si je srebro priveslal na 500 metrov, kjer je za 0,040 sekunde zaostal za Poljakom Jaroslawom Kajdanekom. Bron si je priveslal Slovak Michal Zrutta. Andrej Korošec je veslal v finalu B na tej razdalji in bil osmi, kar v končni razvrstitvi prinaša 17. mesto. V finalu kajakašev mladincev na 1000 metrov je Matevž Manfreda v cilj priveslal kot osmi, Andrej Korošec pa je bil v svoji kvalifikacijski skupini sedmi, kar mu ni omogočilo napredovanja v naslednjo fazo.

Na zmagovalnem odru je stal tudi Tit Faletič. V konkurenci kajakašev do 23 let je na 1000 metrov priveslal do brona, saj sta bila od njega boljša le Slovaka Tomaš Holka in Marko Ujvari. Faletič je bil v kvalifikacijski skupini drugi, kar mu je omogočilo neposredno uvrstitev v finale. Faletič se je v finale uvrstil tudi na preostalih dveh razdaljah. Tako na 200 kot 500 metrov je v cilj prišel kot sedmi.

V finalu sta veslala tudi Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch, in sicer v konkurenci mladinskih kajakaških dvojcev. Primorsko-ljubljanska naveza je bila v finalu na 1000 metrov deveta. V tej tekmi sta zmagala Poljaka Mateusz Pietrzak in Tomasz Pytlak, druga sta bila njuna rojaka Krystian Blonski in Aleksander Woronkiewicz – Kaczmarek, tretja pa Srba Nikolas Andrić in Igor Subotić. Leban Parada in Kupsch sta v dvojcu veslala tudi na 200 in 500 metrov, kjer pa sta obakrat v polfinalu zasedla četrti mesti in obstala v tej fazi tekmovanja.

V konkurenci mlajših mladincev je izkušnje nabiral Gašper Manfreda, ki je prav tako nastopil na vseh treh tekmovalnih razdaljah. Na 500 in 1000 metrov je bil v kvalifikacijski skupini sedmi, tako da se mu je napredovanje v polfinale izmuznilo za eno mesto, na 200 metrov pa je bil v kvalifikacijah deveti.

Foto: Peter Iliaš