Mladi sprinterji odlični v Szegedu.

0
599

V senci odličnih rezultatov na slalomskem evropskem prvenstvu v Pragi in kolesarskih uspehov so nekaj odličnih rezultatov pretekli konec tedna dosegli tudi naši mladi sprinterji na mirnih vodah, ki so v Szegedu nastopili na tekmovanju “olimpijski upi”. Osvojili so pet kolajn, kar je največ v dosedanjih nastopih slovenskih sprinterjev na tem tradicionalnem tekmovanju.

Slovenska odprava na Madžarskem je tokrat štela rekordno število članov, bilo jih je 14, rekorden pa je bil tudi izkupiček. V dosedanjih nastopih na “olimpijskih upih” so naši sprinterji osvojili dve kolajni, tokrat pa so se domov vrnili s kar petimi, poleg tega pa so zabeležili še šest uvrstitev v finale A in tri v finale B.

Zaradi situacije, v kateri se trenutno nahaja svet, vseh tradicionalnih udeležencev ni bilo, od velesil so manjkali Španci, Nemci in Slovaki, a se je v Szegedu vseeno predstavilo 22 držav.

S tremi osvojenimi kolajnami se je izkazal Matevž Manfreda. V kajakaškem dvojcu z Alenom Mugerlijem je v konkurenci kajakašev do 17 let na 1000-metrski razdalji osvojil bron. Prvi dve mesti za osvojili Madžarski posadki Barnabas Kozma – Csanad Selleyei in Peter Imre Tomatas – Mark Attila Mizser.

Še dve kolajni pa je Matevž Manfreda osvojil v enojcu, in sicer na 200- in 500-metrski progi. Na 200 metrov je zaostal le za Ukrajincem Danilom Kutsenkom, medtem ko sta v finalu A pred Matevžem v cilj priveslala Madžar Zsombor Panyik in Čeh Jakub Niebauer.

Dve kolajni je osvojil Alen Mugerli. Eno skupaj z Manfredo na 1000 metrov, drugo pa z Jakobom Stojanovićem v preizkušnji kajakaških dvojcev na 500 metrov. V kategoriji tekmovalcev do 17 let sta ju prehiteli češka naveza Vaclav Termer – Lukaš Hrabek in Madžara Milan Monoki – Adam Morek.

Med dobitnice kolajn sta se zapisali tudi Bohinjki Tjaša in Manca Mikelj, ki sta bili tretji med kajakaškimi dvojci do 17 let na 500 metrov. Zlato sta osvojili Madžarki Sara Fojt in Laura Ujfalvi, srebro pa njuni rojakinji Dorina Decsi in Adel Kalovics.

Manca Mikelj je poskrbela še za dve uvrstiti v finale A v posamični konkurenci. Na 200 metrov je bila peta, na 500 metrov pa osma. Na krajši razdalji je zmago slavila Ukrajinka Ivanna Dyachenko, ped Madžarkama Anno Maro in Dorino Decsi, na 500-metrski pa je bila najhitrejša Anna Maro,druga je bila še ena Madžarka Sara Fojt, tretja pa Ukrajinka Ivanna Dyachenko.

V konkurenci kajakašev do 15 let je v finalu A na 500 metrov Tom Timotej Pirš osvojil sedmo mesto, zmagal je Madžar Richard Viktor Herda, pred Čehoma Lukašem Hrabekom in Ondrejem Prchlikom.

Jakob Stojanović, ki je bil na zmagovalnem odru v konkurenci dvojcev, je k temu uspehu dodal še osmo mesto na 200 metrov med kajakaši do 17 let. Zmagal je Ukrajinec Daniil Platash, drugi je bil Madžar Levente Kurucz, tretji pa Francoz Jules Brecin.

Prav tako osma sta bila tudi Santiago Leban Parada in Rok Maver med dvojci na 500 metrov v konkurenci tekmovalcev U15/U16. Za dvojno zmago domačinov sta poskrbeli posadki Zsombor Panyik – Bruno Kolozsvari in Oliver Gabor Mitring – Gergo Toth, tretja pa sta bila Ukrajinca Danil Zhyrov in Danil Kutsenko.

Za še en slovenski finale A je poskrbela Ana Šteblaj, ki je veslala na 200 metrov med kajakašicami do 18 let. Bila je deveta. Zmagala je Madžarka SzabinaSzellak, pred rojakinjo Vando Zupko in predstavnico Srbije Željano Petrović.

 

 

V finalu B kajakašev do 18 let na 500 metrov smo imeli dva predstavnika. Jan Černe je bil šesti, skupno na tej razdalji 15., Klemen Rajčič pa mesto za njim. V finalu A je zmagal Srb Branko Lagundžič, drugi je bil Madžar Aron Levente Miko, tretji pa Čeh Patrik Podrasky.

Rajčič in Černe sta nastopila še v finalu B na 200 metrov. Rajčič je bil sedmi, skupno 16., Černe pa deveti, skupno 18. Tudi tukaj je zmaga odšla v Srbijo, najhitrejši je bil Djordje Antonijević, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Madžara Akos Orosz in kristof Keresztes.

Poleg prej omenjenih slovenskih tekmovalk in tekmovalcev, ki so osvojili kolajne, oziroma se uvrstili v finale A ali B, so slovenske barve na Madžarskem zastopali še Tia Franca, Filip Knific in Anže Pikon.

Tia Franca se je na 200, 500 in 1000 metrov med kajakašicami do 16 let uvrstila v polfinale, kjer je nato obstala, Filip Knific je prav tako veslal v treh polfinalih, in sicer med kajakaši do 16 let na 200, 500 in 1000 metrov, Anže Pikon pa je nastopil v kvalifikacijah kajakašev do 17 let na 200, 500 in 1000 metrov ter se v 1000-metrski preizkušnji uvrstil v polfinale.

 

Vse rezultate lahko najdete tu: https://results.canoeszeged2020.com/results/competition/1/races