Savšek ubranil naslov evropskega prvaka, enako tudi ekipa kanuistov.

0
262

V Pragi se je z nastopi kajakašic in kanuistov zaključilo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Za izjemen uspeh je poskrbel Benjamin Savšek, ki je ubranil lanski naslov evropskega prvaka. Njegov uspeh sta s četrtima mestoma dopolnila Luka Božič med kanuisti in Eva Terčelj med kajakašicami. Prav ob koncu prvenstva so kanuisti ubranili naslov ekipnih evropskih prvakov, ekipa kajakašic pa je bila četrta.

Kanuist tacenskega kluba Benjamin Savšek je z izjemno finalno vožnjo poskrbel še za en velik uspeh slovenskega kajakaštva. Po tem ko je vodil že po polfinalu, tudi v odločilni vožnji ni popuščal in se veselil tretjega naslova evropskega prvaka. Najboljši je bil že leta 2015 v Markkleebergu in lani v Pauju. Z zmago je tudi preprečil popolno češko zmagoslavje, saj so v vseh ostalih posamičnih kategorijah slavili domačini.

V napetem finalu je bil Savšek več kot tri sekunde in pol hitrejši od drugouvrščenega Čeha Lukaša Rohana, na tretje mesto pa se je uvrstil še en domačin, in sicer Vaclav Chaloupka.

Po vnovičnem naslovu evropskega prvaka je bil Savšek navdušen: »Vesel sem, da mi je uspelo ubraniti lanski naslov oziroma ga znova osvojiti. Danes mi je uspela izjemna vožnja, za katero sem vesel, da sem jo opravil brez kazenskih sekund. Bila je hitra. Kljub temu, da je bila postavitev proge zahtevna, sem uspel ohraniti pravo koncentracijo in zdržal od starta do cilja z izjemnim nastopom.«

Odličen rezultat je dosegel tudi Luka Božič, ki je bil četrti, a ob prihodu v cilj ni bil zadovoljen: »Pričakoval sem več. Za finale sem bil še boljše pripravljen kot za polfinale. Res sem dobro pripravil, mogoče je bila napaka dotik na petih vratih, potem pa sem začel napadati. V srednjem delu sem dobro veslal, ampak pod mostom pa spet ne. Prišel sem po nekaj več. Želel sem si veliko bolj tekočo vožnjo, kot je bila. Štirje dotiki na tej progi so preveč za stopničke.«

V polfinalu smo imeli še dva kanuista. Jure Lenarčič je na koncu zasedel 14. mesto, Anže Berčič pa je bil 20.

Zelo dobro je tekmovala tudi kajakašica Eva Terčelj, ki je zmagovalne stopničke zgrešila za vsega sekundo. »Imam mešane občutke. Počutila sem se dobro, bila sem dobro pripravljena, ampak na progi mi ni uspelo realizirati vsega. Stalno so se prikradle kakšne majhne napake, zato je to četrto mesto nekoliko bolj grenko. Po drugi strani pa je lep rezultat, moj najboljši do sedaj na evropskih prvenstvih,« je povedala Eva.

Evropski naslov si je priveslala Čehinja Katerina Kudejova, druga je bila Francozinja Camille Prigent, tretja pa še ena Čehinja Amelie Hilgertova, sicer lanskoletna evropska prvakinja.

Poleg Terčeljeve sta finale lovili še Ajda Novak in Eva Alina Hočevar, ki pa se jima ni uspelo uvrstiti v odločilni del prvenstva. Hočevarjeva bo Prago zapustila s 14. rezultatom med kajakašicami, Ajda Novak pa s 17.

Enkratna dosežka sta postavili tudi ekipi v popoldanskem delu tekmovanja. Luka Božič, Benjamin Savšek in Jure Lenarčič so ubranili naslov ekipnih evropskih prvakov, le da je lani ekipo poleg Božiča in Savška sestavljal Anže Berčič. Slovenci so na progi kar leteli, zato je bil pravi šok, ko se je malo po prihodu v cilj na semaforju izpisala kazen 50 sekund. Izkazalo se je, da je prišlo do napake, saj so naši kanuisti vse preveslali brez napak, tako da so se lahko veselili še ene zlate kolajne. Drugi so bili presenetljivo Irci, ki so osvojili sploh prvo kolajno na članskih slalomskih EP za to državo, tretje mesto pa so zasedli Poljaki.

»Bilo je super. Moštvena vožnja nam je res uspela, tako kot smo si zamislili. Vesel sem, ker je bila posamična vožnja slabša od želene, zato sem sedaj res vesel, da nam je uspelo dobro odpeljati,« je povedal Lenarčič.

Za še eno četrto mesto pa so poskrbele kajakašice Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, ki se jim je zmagovalni oder v ekipni tekmi izmuznil za tri sekunde. Zmagale so Čehinje, pred Francozinjami in Avstrijkami.

Slalomiste na divjih vodah v nadaljevanju leta, če bo situacija to dovoljevala, čakata še dve tekmi svetovnega pokala, in sicer v Tacnu in Pauju, v začetku oktobra pa bo Krakov gostil evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane.

Prihodnje člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo prihodnje leto v italijanski Ivrei.

Rezultati: https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/1374