Mladi sprinterji uspešni v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Romuniji.

0
464

Sprinterji na mirnih vodah v konkurenci mladincev in mlajših članov so uspešno opravili s prvim tekmovalnim dnem na svetovnem prvenstvu v romunskem Piteštiju. Četverica slovenskih reprezentantov, ki nastopa na prvenstvu, se je uvrstila v polfinale. Tajo Smukavec bomo spremljali v petek, Mio Medved, Roka Šmita in Miho Fartka pa v soboto.

Za najboljši slovenski rezultat prvega tekmovalnega dne na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Piteštiju je poskrbela Mia Medved, ki je v svoji kvalifikacijski skupini kajakašic do 23 let na 200 metrov v cilj priveslala kot tretja, sicer pa je imela skupno peti čas vseh tekmovalk, ki so nastopile v kvalifikacijah. Pred njo sta v skupini ciljno linijo prečakli le Madžarka Anna Lucz in Danka Bolette Iversen. Z doseženim rezultatom se je Mia brez težav uvrstila v sobotni polfinale.

Kot tretji v svoji kvalifikacijski skupini kajakašev do 23 let na 200 metrov je v cilj priveslal tudi Rok Šmit. Skupno je dosegel enajsti čas kajakašev na tej razdalji v današnjih kvalifikacijah. Pred njim sta se uvrstila Poljak Bartosz Grabowski in Italijan Matteo Miglioli. Tudi Šmit si je brez težav zagotovil sobotni polfinale, skupno pa je dosegel enajsti čas kvalifikacij.

Na 200-metrski razdalji je v kvalifikacijah veslal mladinec Miha Fartek. V svoji skupini je osvojil peto mesto, v skupni razvrstitvi vseh tekmovalcev pa je bil sedemnajsti. V tretji kvalifikacijski skupini, kjer je veslal Fartek, je bil najhitrejši Nemec Tom Maassen, ki je bil od slovenskega reprezentanta hitrejši za dobro sekundo. Tudi Miho Fartka bomo spremljali v sobotnih polfinalnih preizkušnjah.

Na 1000-metrski razdalji pa je startala Taja Smukavec, ki je veslala v konkurenci kajakašic do 23 let. V cilj je priveslala kot sedma in se uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja. V kvalifikacijah je zmagala Madžarka Noemi Pupp, druga je bila Španka Estefania Fernandez, tretja pa Belorusinja Alina Neumiaržitskaja. Vse tri tekmovalke so bile v ospredju tudi v skupni razvrstitvi današnjih kvalifikacij.

V petek dopoldne, ob 9:20 po slovenskem času, se bo Taja Smukavec potegovala za uvrstitev v popoldanski finale, kamor pa bo napredovala le najhitrejša trojica polfinalistk.