Mladi spustaši odlični v sprinterskih kvalifikacijah EP v Solkanu

0
296

Na Soči so se danes začele sprinterske tekme evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. V Solkanu so se mladi slovenski reprezentanti izkazali. V sobotni finale je napredovalo 18 slovenskih čolnov.

Petkove kvalifikacije sprinta na divjih vodah so se začele zelo obetavno, saj so že v dopoldanskem delu, ko so bili na delu mladinci in mladinke, naši predstavniki nastopili zelo dobro. V konkurenci kajakašev je najhitrejši čas postavil Lenart Stanovnik, ki je bil 38 stotink hitrejši od Čeha Matyasa Novaka. Tretji je bil Švicar Luis Clavadetscher. Preostali trije slovenski reprezentanti so šli na progo še v drugi kvalifikacijski vožnji, kjer pa so si tudi oni priveslali napredovanje v sobotni finale. Tjaš Til Kupsch je imel tretji čas druge vožnje, Matevž Kampjut je bil sedmi, Klemen Breznik pa osmi.

V konkurenci kajakašic med mladinkami je bila Helena Domajnko tretja in si je sobotno tekmo priveslala že s prvim nastopom. V drugem je bila uspešna Nika Ozimc, kjer je bila šesta, žal pa sta s posamičnimi nastopi že zaključili Sara Globokar in Brina Zupan. Najhitrejša je bila Čehinja Tereza Kneblova, drugi čas pa je imela Nemka Greta Zietz.

V konkurenci kanuistov mladincev je bil Martin Gale četrti, z drugo vožnjo pa je v finale napredoval še Taj Kevin Bizjak. Prva tri mesta v kanuističnih kvalifikacijah so si priveslali Čehi Matej Vanek, Martin Kratochvil in Karel Rasner.

V finalu bomo stiskali pesti za obe naši kanuistki. Ema Lampič je bila sedma, Naja Pinterič pa osma. Tako kot v kajaku je zmagala Tereza Kneblova, druga je bila Francozinja Laura Fointaine, tretja pa Čehinja Anna Retkova.

Popoldne so bile na vrsti še kvalifikacije med mlajšimi članicami in člani. S tretjim mestom sta si brez težav finale priveslala Martin Gale in Nejc Gradišek v moškem kanuističnem dvojcu. Hitrejši sta bili le francoski navezi Roussin – Roussin in Passernig – Perreau. V isti konkurenci bomo v finalu videli tudi posadko Taj Kevin Bizjak – Matija Preskar, ki je bila v kvalifikacijah osma. Gradišek je nastopil tudi v kanuju enosedu, kjer je bil v prvi vožnji deveti, v drugi pa peti in prišel do finala. Tu sta bila v ospredju Francoza Etienne Klatt in Charles Ferrion, tretji pa je bil Čeh Filip Janu.

V močni konkurenci kajakašev do 23 let je bil Vid Oštrbenk danes četrti in si tudi on zagotovil finale že s prvo vožnjo. Zaostal je za Francozom Luco Baronejem, Čehom Vojtechom Matejickom in Italijanom Giacomom Abbiattijem. Erazem Šavli, Urban Novak in Matija Preskar so svoje mesto v finalu iskali v drugi vožnji. Uspešen je bil le Erazem Šavli, ki je bil v drugem nastopu 8. Matija Preskar in Urban Novak sta bila žal prepočasna za uvrstitev v finale.

Med kajakašicami sta obe Slovenki morali na start še v drugo. Ana Šteblaj je nato v cilj priveslala kot druga, Živa Jančar pa je zasedla šesto mesto, tako da bosta tekmovali znova v soboto. Najhitrejša kajakašica do 23 let v kvalifikacijah je bila Nemka Christina Massini, druga in tretja pa sta bili Čehinji Marie Nemcova in Barbora Dimovova.

Ema Lampič in Naja Pinterič sta nastopili med ženskimi kanuističnimi dvojci do 23 let in se s šestim mestom prebili v finale. Prvi sta bili francoski dvojici Malinge – Gireaud in Gaubert – Raguenes, tretji pa Italijanki Panato – Razzauti.

V soboto se bo prvenstvo v Solkanu zaključilo s posamičnimi finali in ekipnimi tekmami v sprintu na divjih vodah.