Mladi spustaši uspešni v sprinterskih kvalifikacijah EP v Banjaluki

0
380

S kvalifikacijami sprinta na divjih vodah se je začelo letošnje evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in U23. Na Vrbasu se je mlada slovenska reprezentanca odrezala dobro, saj je večina napredovala v petkove finalne tekme. Martin Gale, Ana Šteblaj in dvojec Gradišek – Gale so bili v kvalifikacijah med najboljšo trojico.

Ana Šteblaj, ki je letos blestela na svetovnem pokalu v spustu na divjih vodah v Celju, je v kvalifikacijah kajakašic do 23 let v cilj priveslala z drugim časom, zaostala je le za Nemko Christino Massini, medtem ko je bila Čehinja Marie Nemcova tretja. V isti kategoriji se je za uvrstitev v finale potegovala tudi Živa Jančar, ki pa žal ni bila uspešna, saj je bila v prvi vožnji 14., v drugi pa 12.

Z drugim mestom v kvalifikacijah sprinta se je izkazal tudi Martin Gale, ki je bil drugi med kanuisti mladinci. Za prvim favoritom prvenstva v tej kategoriji je zaostal za devet desetink. Tretji je bil Slovak Jaromir Ivanecky. Z drugim nastopom in sedmim rezultatom druge kvalifikacijske vožnje si je vstopnico za petkov finale priveslal tudi Aljaž Marko Golob.

S prvo vožnjo si je napredovanje med kajakašicami mladinkami zagotovila Nika Ozimc, ki je imela med kajakašicami mladinkami četrti rezultat. Pred njo so se prvi dan prvenstva uvrstile Italijanka Maya Bagnato, Ćehinja Kristina Novosadova in Švicarka Nora Liz Zeder. Žal sta v kvalifikacijah kajakašic svoj nastop sklenili Naja Pinterič (12. in 13. mesto) in Ema Lampič (26. in 19. mesto).

Najo in Emo bomo videli v finalu kanuistk, kjer je Naja uvodni dan zasedla sedmo mesto, Ema pa je bila deveta. Najhitrejši v kvalifikacijah sta bili Čehinji Anna Retkova in Simona Bundova, na tretje mesto pa je priveslala Francozinja Melody Gireaud.

S popolnim izkupičkom se lahko pohvali mladinska zasedba med kajakaši. Tjaš Til Kupsch je bil namreč četrti, z drugo kvalifikacijsko vožnjo pa so si finale priborili še preostali trije slovenski predstavniki. Klemen Breznik je bil drugi, Jon Šenk deveti, Blaž Mihelič pa deseti v drugem nastopu. V prvi kvalifikacijski vožnji sta bila najboljša Francoza Loig Massot in Dimitri Tostain, na tretje mesto pa je priveslal Švicar Aaron Schmitter.

Nejc Gradišek in Martin Gale sta v kvalifikacijah kanuističnih dvojcev do 23 let postavila tretji čas in brez težav prišla v finale. Zaostala sta za francoskima posadkama Roussin – Roussin in Combe – Monjanel. Nejc Gradišek je veslal v kvalifikacijah kanuistov do 23 let in bil v prvi vožnji sedmi, v drugi pa drugi, tako da se bo za kolajno boril tudi v enojcu. Najboljši v kanuju do 23 let je bil Francoz Charles Ferrion, drugi je bil njegov rojak Matteo Zanni, tretji pa Švicah Jonah Muller.

V finalu kajakašev do 23 let bosta veslala Matija Preskar in Lenart Stanovnik. Preskar je napredoval s četrtim časom druge vožnje, Stanovnik pa kot šesti. Žal napredovanje ni uspelo Simonu Škofu Ojedi, ki je bil 22. in 28. Najhitrejši kajakaš kvalifikacij je bil Čeh Vojtech Matejiček, drugi je bil Dušan Mačkić iz Bosne in Hercegovine, tretji pa Nemec Marcel Blum.

V petek dopoldne bodo na vrsti posamične finalne tekme v sprintu, popoldne pa še ekipne preizkušnje v sprintu na divjih vodah.

REZULTATI: http://www.timing-mojstrana.com/25-28-8-2022-banja-luka-eca-junior-u23-wildwater-canoeing-european-championships/

Facebook: https://www.facebook.com/kajakvrbasmtel