Slalomisti ta teden na svetovnem pokalu v Pauju, Anja Osterman na super pokalu v ZDA, mladi spustaši pa v Banjaluki

0
392

Za kajakaše in kanuiste ni premora. Komaj se je zaključilo evropsko prvenstvo več športov v Münchnu, katerega del je bil tudi sprint na mirnih vodah, že so pred nami tri nova tekmovanja. Slalomski svetovni pokal se nadaljuje v Franciji, Anja Osterman bo tekmovala na super pokalu v Oklahomi, spustaše na divjih vodah pa v Banjaluki čaka evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane.

Anja Osterman s povabilom v ZDA

Sprinterka Anja Osterman ima enkratno sezono, ki pa se še ni povsem končala. Po srebru na svetovnem prvenstvu v Kanadi ter srebru na 200 metrov in bronu na 500-metrski razdalji evropskega prvenstva v Münchnu, jo ta konec tedna čaka nova priložnost za odlične rezultate. V Združenih državah Amerike, natančneje v Oklahomi, bodo organizirali super pokal, sprintersko tekmovanje z nestandardnimi tekmovalnimi razdaljami, na katerem lahko nastopijo samo najboljši tekmovalci in tekmovalke, ki prejmejo posebno povabilo.

Na startu bo 40 tekmovalk in tekmovalcev iz 20 držav, med njimi pa tudi Anja Osterman. Super pokal bo letos organiziran četrtič. Gostili sta ga že Rusija in Kitajska, lani pa Oklahoma City, kamor se najboljši vračajo tudi letos. Tekmovanje bi sicer moralo potekati v Rusiji, a so ga zaradi ruske invazije na Ukrajino prestavili v ZDA.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/  

Slalomisti na četrti tekmi svetovnega pokala v Pauju

Po Pragi, Krakovu in Ljubljani se serija svetovnih pokalov po nekaj manj kot dveh mesecih premora nadaljuje v Franciji, na kajakaški progi v Pauju. Slovenske barve bodo zastopali kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Ulan Valant, kajakašice Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, kanuistke Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, posebej v ekstremnem slalomu pa še Tine Kancler in Vid Kuder Marušič. Poleg omenjene dvojice so v preizkušnji ekstremnega slaloma prijavljeni še Martin Srabotnik, Eva Terčelj in Ajda Novak, morda pa bomo prvič v ekstremni akciji videli tudi Petra Kauzerja.

Na progi, ki bo med petkom in nedeljo gostila četrti svetovni pokal, so Slovenci dosegli nekaj največjih uspehov. Benjamin Savšek je leta 2017 v Pauju postal svetovni prvak, dve leti kasneje pa še evropski. Lani je bil na svetovnem pokalu drugi. Peter Kauzer je v letih 2009 in 2015 zmagal na tekmi svetovnega pokala, lani pa je bil tretji. Ob tem je bil tudi bronast na svetovnem prvenstvu 2017. Do tretjega mesta na lanskem svetovnem pokalu v Franciji je prišel tudi Luka Božič.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/pau-2022

Mladi spustaši na divjih vodah za evropske naslove na Vrbasu

Banjaluka bo med četrtkom in nedeljo gostila evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Nastopilo bo okoli 250 tekmovalk in tekmovalcev iz 19 držav, med njimi tudi slovenska zasedba.

Na startu mladinske konkurence bodo kajakaši Tjaš Til Kupsch, Klemen Breznik, Blaž Mihelič in Jon Šenk, kanuista Martin Gale in Aljaž Marko Golob, kajakašice Nika Ozimc, Naja Pinterič in Ema Lampič, zadnji bosta nastopili tudi v kanuju. V konkurenci mlajših članov pa bodo tekmovali kajakašici Ana Šteblaj in Živa Jančar, kajakaši Matija Preskar, Lenart Stanovnik in Simon Škof Ojeda ter kanuist Nejc Gradišek, ki ga bomo videli tudi v dvojcu z Martinom Galetom.

Prvi tekmovalni dan je na sporedu v četrtek, ko bodo tekmovalke in tekmovalci nastopili v kvalifikacijah sprinta na divjih vodah. V petek bo na vrsti sprinterski finale ter ekipne tekme v sprintu. Sobota bo namenjena posamičnim tekmam klasičnega spusta, nedelja pa še ekipnim preizkušnjam v klasiki.

REZULTATI: http://www.timing-mojstrana.com/25-28-8-2022-banja-luka-eca-junior-u23-wildwater-canoeing-european-championships/