Mladi tekmovalci ta teden v lovu na vozovnice za Buenos Aires.

0
630

Vročica v Španiji že narašča, saj bo od četrtka do nedelje Barcelona gostila kvalifikacije za nastop na mladinskih olimpijskih igrah oktobra v Argentini, na katerih nastopajo športniki med 15. in 18. letom starosti. Slovenske barve bodo zastopali Lan Tominc, Jakob Stojanovič, Eva Alina Hočevar, Helena Domanjko, Hana Iljaš, Maj Oštrbenk in Lenart Lapornik.

Konkurenca v kvalifikacijah bo huda, saj je na tekmovanju prijavljenih preko 250 čolnov iz več kot 60 držav, vozovnico za pot v Buenos Aires pa bodo iskali tudi predstavniki kajakaško manj razvitih držav, kot so Irak, Alžirija, Armenija, Egipt, Kenija, Mavricij, Šrilanka in Sao Tome.

Število mest za bodoče ase kajakaštva je zelo omejeno, saj si bo pot na mladinske olimpijske igre zagotovilo le 58 tekmovalk in tekmovalcev, 29 v moški konkurenci in 29 v ženski. Tekmovanja bodo potekala v kajaku in kanuju, tako v ženski kot moški konkurenci. Tekmovanje poteka na jezeru, ki je leta 1992 gostilo olimpijsko preizkušnjo v sprintu na mirnih vodah.

Po nedeljski tekmi v Tacnu so se na dolgo pot proti Barceloni s kombijem odpravili tudi naši predstavniki, ki bodo lovili mesta za nastop na mladinskih olimpijskih igrah. Na cilj so srečno prispeli in tudi že preizkusili tekmovališče in opremo, s katero bodo nastopali v prihodnjih dneh. Kajakaška tekmovanja so namreč posebej prilagojena, saj slalomski del na primer obsega progo s posebno startno zapornico in ovirami, poteka pa na mirni vodi. Ob tem uporabljajo vnaprej določene čolne, ne svojih običajnih.

Slovenija je imela doslej odličen izkupiček v kajakaških preizkušnjah mladinskih olimpijskih iger. Leta 2010 v Singapurju si je naslov prvaka v slalomu priveslal Simon Brus, ki je že leto kasneje skupaj s Petrom Kauzerjem in Juretom Megličem osvojil ekipni naslov evropskega prvaka v slalomu na divjih vodah.

Štiri leta kasneje je Brusa na slalomskem vrhu nasledil Anže Urankar, ki je po tem uspehu nadaljeval z zbiranjem odličij na največjih tekmovanjih, lani je med drugim postal tudi svetovni prvak v sprintu na divjih vodah.

Nastop na mladinskih olimpijskih igrah predstavlja možnost nabiranja bogatih izkušenj na največjih tekmovanjih, mnogi dobitniki kolajn v Singapurju in Nanjingu so namreč kar kmalu posegli po naslovih svetovnih in evropskih prvakov v slalomu na divjih vodah in sprintu na mirnih vodah, pa tudi po kolajnah na olimpijskih igrah v Londonu in Riu, kot na primer Jessica Fox, Jiri Prskavec, Tom Liebscher.

 

Več podrobnosti in rezultate boste lahko spremljali na tej povezavi: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-olympic-qualifier/barcelona-2018/schedule