Mladinska ekipa kajakašic tretja na EP v slalomu v Solkanu

0
429

Drugi tekmovalni dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Solkanu so podelili prve komplete kolajn, ena medalja pa je romala tudi v slovenske roke. V ekipni tekmi kajakašic mladink so Ula Skok, Naja Pinterič in Helena Domajnko namreč priveslale do bronaste kolajne.

Prvi dan končnih odločitev na EP v slalomu na divjih vodah za mladince in U23 v Solkanu je bilo na voljo osem kompletov kolajn, največ veselja pa je slovenski ekipi prinesel nastop mladinske ekipe kajakašic. Ula Skok, Helena Domajnko in Naja Pinterič so z dvema kazenskima sekundama in zaostankom 1,10 sekunde osvojile bronasto kolajno. Naslov ekipnih evropskih prvakinj so si priveslale Slovakinje Ivana Chlebova, Zuzana Pankova in Amy Ryan, druge pa so bile Francozinje. To je druga letošnja kolajna na mladinskih prvenstvih za ekipo kajakašic mladink, saj so bile na zmagovalnih stopničkah tudi na svetovnem mladinskem prvenstvu v začetku julija v Tacnu. Takrat sta bili prav tako pri kolajni soudeleženi Helena Domajnko in Ula Skok, na mestu Naje Pinterič pa je bila pred približno mesecem in pol Sara Belingar.

Slednja je tokrat veslala v konkurenci kanuistk in le malo je manjkalo, da bi se skupaj z Najo Pinterič in Asjo Jug veselila kolajne med mladinkami. Slovenske kanuistke so bila namreč četrte, sekundo za kolajno. Za naše predstavnice so bile usodne kazenske sekunde, saj so bile na progi zelo hitre, a so naredile toliko napak, da so jim h končnemu času pripisali še deset kazenskih sekund. Zmagale so Čehinje pred Rusinjami in Nemkami.

Slovenska ekipa kajakašev do 23 let, za katero so veslali Tine Kancler, Lan Tominc in Ulan Valant je bila peta. Zmagali so Francozi, pred Italijani in Španci.

Dve slovenski ekipi sta se uvrstili na sedmi mesti. Najprej so bili sedmi kanuisti do 23 let Nejc Polenčič, Juš Javornik in Tine Kancler, nato pa še kanuistke do 23 let Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Sara Belingar.

Osmi so bili Jan Ločnikar, Urban Gajšek in Atej Zobec Urbančič v mladinski konkurenci kajakašev ter Martin Gale, Adam Križaj in Tit Šenk v mladinski kategoriji kanuistov. Ekipa kajakašic do 23 let, za katero so veslale Eva Alina Hočevar, Zala Zanoškar in Lea Novak, je bila deseta.

Že dopoldne so bile na sporedu kvalifikacijske vožnje kanuistk in kanuistov. Slovencem in Slovenkam ni šlo vse po načrtu, saj so bili polovično uspešni. Nadaljevanje v polfinale so si zagotovili Tine Kancler (6.) in Juš Javornik (15.) v kanuju med mlajšimi člani, Lea Novak med kanuistkami do 23 let ter Naja Pinterič, Sara Belingar in Asja Jug med kanuistkami mladinkami. Presenetljivo sta v prvi fazi tekmovanja v kanuju obstala Nejc Polenčič in Eva Alina Hočevar, brez nadaljevanja pa so tudi Ema Lampič, Martin Gale, Adam Križaj in Tit Šenk.

Ob koncu izjemno dolgega tekmovalnega dne, ki je trajal od 8.15 zjutraj pa vse do 20.30, smo spremljali še kvalifikacijske vožnje na čas. V sobotnih izločilnih bojih bomo videli Najo Pinterič in Marka Petka, v prvi fazi pa so se žal poslovili Jakob Šavli, Rene Jeklin, Neja Velišček, Ema Lampič, Tine Kancler in Erazem Šavli.

V soboto so na sporedu polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev ter glavni del ekstremnega slaloma na divjih vodah.