Uvodni dan EP v Solkanu za Slovence večinoma uspešen

0
468

Prvi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Solkanu je zaključen. Iz kvalifikacij kajakašic in kajakašev v obeh starostnih skupinah je v polfinale napredovalo deset slovenskih reprezentantov. Jan Ločnikar je v konkurenci kajakašev mladincev priveslal na tretje mesto.

Soške brzice do nedelje gostijo prvenstvo stare celine v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. To je drugo veliko prvenstvo v omenjenih starostnih skupinah v Sloveniji v letošnjem letu, saj je Ljubljana v začetku julija že gostila svetovno prvenstvo.

Na Savi se je izkazal Jan Ločnikar, ki je osvojil bronasto kolajno v mladinski konkurenci kajakašev, do enakega rezultata pa je priveslal tudi v tokratnih kvalifikacijah EP. Tako kot na SP je bil najboljši Francoz Titouan Castryck, na drugo mesto pa je priveslal Čeh Martin Rudorfer. Jan Ločnikar je sicer postavil hitrejši čas kot Francoz in Čeh, a je na progi naredil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi, tako da je za vodilnim Castryckom zaostal za 1,97 sekunde.

S prvim nastopom sta v sobotni polfinale napredovala tudi Urban Gajšek, ki je bil v kvalifikacijah osmi, in debitant v slovenski reprezentanci Atej Zobec Urbančič, ki je dosegel 19. rezultat kvalifikacij.

Stoodstotni izkupiček za slovensko ekipo je bil tudi v kajakaški ekipi mlajših članov. Tine Kancler se je v polfinale uvrstil po prvi vožnji, z 12. rezultatom, v drugi vožnji pa sta bila uspešna še Lan Tominc in Ulan Valant. Tominc je bil prvo 28., v drugo šesti, Valant pa 24. in sedmi. V kvalifikacijah kajakašev do 23 let je zmagal Španec Pau Echaniz, drugi in tretji pa sta bila Britanca Christopher Bowers in Ben Haylett.

V konkurenci kajakašic do 23 let je bila Eva Alina Hočevar šesta, Zala Zanoškar pa enajsta. Obe sta v naslednjo fazo tekmovanja napredovali po prvi vožnji. Lea Novak, ki je imela danes kar nekaj težav s počutjem oziroma zdravjem, je bila najprej 28., potem pa 18., tako da je žal ostala izven polfinala. V kvalifikacijah je zmagala Poljakinja Klaudia Zwolinska, ki je pred slabim mesecem tekmovala na OI v Tokiu, druga je bila Čehinja Tereza Fišerova, ki je prav tako tekmovala v Tokiu, le da v kanuju, tretja pa je bila Slovakinja Michaela Hassova.

V mladinski konkurenci kajakašic so vse tri Slovenke morale na progo še enkrat. V drugi vožnji je bila Ula Skok tretja, Naja Pinterič pa peta, tako da sta prišli do polfinala, kjer pa žal ne bomo videi Helene Domajnko, ki je bila v drugem nastopu deveta. S kvalifikacijsko progo je najboljše opravila Slovakinja Ivana Chlebova, druga je bila njena rojakinja Zuzana Pankova, tretja pa Francozinja Emma Vuitton.

V petek je na vrsti zelo dolg tekmovalni dan, ki bo trajal od zgodnjega jutra, pa vse do večera. Najprej so na vrsti posamične kvalifikacije kanuistk in kanuistov v obeh starostnih skupinah, sledijo ekipne tekme, proti večeru pa še kvalifikacijske tekme na čas v ekstremnem slalomu na divjih vodah.

Rezultati: https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/1853