Na EP v Plovdivu uspeš.en začetek slovenskih sprinterjev

0
582

V Plovdivu ta konec tedna poteka evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah. Prvi tekmovalni dan so se slovenski predstavniki v Bolgariji zelo izkazali. Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta si priveslali finale A na 500 metrov med kajakaškimi dvojci, v finale A kajakašev na 1000 metrov je priveslal Jošt Zakrajšek, kajakaški dvojec Simon Blažević – Rok Šmit pa se je na 500-metrski razdalji uvrstil v finale B.

Čeprav sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman v kajakaški dvojec sedli šele letos v močni mednarodni konkurenci že spadata med najboljše. Po bronu na svetovnem pokalu v Szegedu, na njuni sploh prvi tekmi, sta uspešno nastopili tudi uvodni dan evropskega prvenstva v Plovdivu. V svoji kvalifikacijski skupini sta zaostali le za Nemkama Franzisko Weber in Tino Dietze, dobitnicama štirih olimpijskih kolajn, ter se neposredno uvrstili v finale A, ki ju čaka v nedeljo.

»Tekma je bila kar dobra. S starta sva šli kontrolirano, saj je v prsi pihal veter, v takšnih pogojih pa še nisva tekmovali, tako da nisva bili prepričani, koliko moči morava prihraniti do cilja. Na koncu se je izkazalo za dobro. Mislim, da imava še nekaj rezerv za nedeljo in finalno tekmo,« je povedala Ponomarenko Janićeva.

Z nastopom je bila zadovoljna tudi Anja Osterman: »Veslali sva zelo kontrolirano. Imam veliko zaupanje v Špelo in vem, da bo dobro vodila čoln, bilo je super. Se že veselim nedeljskega finala. Tu na tekmi je nekaj posadk, ki so bile na tekmi v Szegedu, in nekaj novih, tako da nisva natančno vedeli, kaj pričakovati. Vedeli sva, da sva dobro trenirali, nisem pa si mislila, da sva toliko napredovali. Nemki sta naju danes, tako kot v Szegedu, premagali v kvalifikacijah, ampak imava še rezerve, tako da upam, da ju bova premagali v nedeljo.«

 

Uspešen je bil tudi Jošt Zakrajšek. Slovenski kajakaš je v svoji polfinalni skupini zmagal in tako prišel do uvrstitve med najboljših devet kajakašev stare celine na 1000-metrski razdalji. Končni rezultat bo znan jutri dopoldne, ko bo na sporedu finale. Zakrajšek je bil v polfinalu boljši tudi od olimpijskega prvaka iz Ria na tej razdalji Španca Marcusa Cooperja Walza in Danca Reneja Poulsena, nekdanjega svetovnega in evropskega prvaka na tej razdalji.

»Pred tekmo sem imel kar nekaj dela, saj me je mučil veter, ki je pihal. Vesel sem, da se je na koncu pokazal rezultat dobrega dela in finančne investicije v ekipo, ki jo imam. Zelo sem vesel. Jutri je nov dan, ampak mislim, da bom z zadovoljstvom veslal v finalu. Temperature so visoke, ogrevanje se skrajša zaradi tega. Temperature so enake za vse, bolj pa je problematičen bočen veter, ki ne omogoča enakih pogojev za vse,« je po nastopu povedal Zakrajšek.

 

Na tekmovališče sta se uvodni dan podala tudi Simon Blažević in Rok Šmit. V konkurenci kajakaških dvojcev na 500 metrov sta nastopila dobro in si priveslala nastop v finalu B. Mladi dvojec, ki je bil ob koncu junija uspešen na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Beogradu, je v svoji polfinalni skupini zasedel šesto mesto.

V soboto bomo najprej videli finalni nastop Jošta Zakrajška na 1000 metrov, popoldne pa kvalifikacijske in polfinalne nastope na 200 metrov. Tekmovali bodo Špela Ponomarenko Janić ter Simon Blažević in Rok Šmit.

 

Rezultati: http://europecanoeevents.com/live-results