Zakrajšek peti kajakaš Evrope, Špela Ponomarenko Janić do finala A tudi na 200m.

0
467

Tudi drugi dan evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Bolgariji je slovenska ekipa lahko zadovoljna z izkupičkom. V finalu A kajakašev na 1000 metrov je bil Jošt Zakrajšek peti. V popoldanskih kvalifikacijah je Špela Ponomarenko Janić postavila tretji najboljši čas in se uvrstila neposredno v nedeljski finale A. Kajakaški dvojec Simon Blažević – Rok Šmit pa je na 200-metrski razdalji svoje nastope zaključil v polfinalu.

 

Kajakaš tacenskega kluba Jošt Zakrajšek je v finalu kajakašev na 1000 metrov prikazal dober nastop in se na koncu veselil petega mesta. V Plovdivu je v cilj priveslal z enakim zaostankom kot Nemec Tom Liebscher. Zmagal je Portugalec Fernando Pimenta, drugi je bil Danec Rene Holten Poulsen, tretji pa Madžar Balint Kopasz. Ista trojica je povsem enake uvrstitve dosegla tudi lani na evropskem prvenstvu v Moskvi.

Zakrajšek je bil po nastopu zadovoljen: »Letošnji cilj je praktično že izpolnjen, saj je bil cilj uvrstitev do šestega mesta v Evropi. Če bi bil včeraj šesti, bi se veselil, danes pa bi s tem petim mestom še rajši zagrabil celo roko, ne samo prsta. Do četrtega mesta bi se danes dalo priti, prvi trije pa so bili vseeno nekoliko predaleč. Veseli me, da sem se letos spet priključil najboljšim kajakašem. Tega sem zelo vesel. Jutri me čaka še tekma na 5000 metrov. Pri meni je tako, da če imam dober start, bo tudi rezultat dober, vendar pa je start zelo rizičen. Na 100 metrov je bil soliden,« je povedal Zakrajšek, ki mu v ponedeljek poteče pogodba z individualnim španskim trenerjem.

Popoldne je nastop v kvalifikacijah na 200 metrov najprej čakal Špelo Ponomarenko Janić. Primorka je po uspešnem nastopu skupaj z Anjo Osterman na 500-metrski razdalji kajakaških dvojcev tudi v enojcu na 200 metrov priveslala do finala A. To ji je uspelo že v prvem nastopu dneva, saj je bila v svoji kvalifikacijski skupini tretja in se tako neposredno uvrstila v finale ter prihranila nekaj moči, saj ji ni bilo potrebno veslati še v polfinalu. Veslala je v najhitrejši kvalifikacijski skupini in imela tudi skupni tretji čas kvalifikacij.

»Vsak nastop manj je dobra stvar za jutri. Sama tekma ni bila idealna, kmalu po startu sem izgubila ritem in ravnotežje. Pri zadnjih dveh bojah imam še nekaj rezerve, tako da upam, da mi bo vse to jutri uspelo sestaviti in da bo tekma še hitrejša kot današnja. Med tekmama imam nekaj več kot dve uri časa, na treningu smo poskusili z manj, tudi tam sem dobro veslala na 200 metrov, tako da upam, da bosta dve uri dovolj za regeneracijo, da oba nastopa opravim čim boljše. V dvojcu napredujeva iz tekme v tekmo, če bo jutri še boljše kot v kvalifikacijah, bom zadovoljna, če bom prišla v cilj in čutila, da je bilo to to in da sva se dobro ujeli in da je bil to najin trenutni maksimum. Tudi na 200 metrov upam, da mi bo od starta uspel dober nastop. Vem, da sem hitra in upam, da mi bo to uspelo jutri pokazati,« je po nastopu povedala Špela.

Tekmovala sta tudi Simon Blažević in Rok Šmit, ki sta se v petek že uvrstila v finale B na 500 metrov, tokrat pa na 200-metrski razdalji svoje nastope zaključila v polfinalu. Med kajakaškimi dvojci sta bila v svoji kvalifikacijski skupini sedma in se tako uvrstila v polfinale. Tam sta nato prav tako ciljno linijo prečkala kot sedma in končala z nastopi na tej razdalji.

V nedeljo bomo videli dva nastopa Špele Ponomarenko Janić v finalu A, v kajakaškem enojcu na 200 metrov in kajakaškem dvojcu na 500 metrov, skupaj z Anjo Osterman, ter nastop Simona Blaževića in Roka Šmita v finalu B kajakaških dvojcev na 500 metrov.

 

Rezultati: http://europecanoeevents.com/live-results