Sprinterji na mirnih vodah odlični na EP v Plovdivu.

0
574

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Plovdivu poskrbeli za nov velik uspeh slovenskega kajakaštva. V finalu kajakaških dvojcev na 500 metrov sta zasedli drugo mesto in se veselili srebrne kolajne. Veselje se še niti ni dobro poleglo, ko je Špela že veslala v finalu na 200 metrov in tudi tam priveslala do kolajne, in sicer bronaste. Za še en odličen dosežek v Plovdivu je poskrbel Jošt Zakrajšek, ki je priveslal do petega mesta na 5000-metrski razdalji, Simon Blažević in Rok Šmit pa sta bila v K2 500 metrov skupno 17.

 

To je bila šele druga tekma za Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman v kajakaškem dvojcu. V prvem skupnem nastopu na svetovnem pokalu v Szegedu sta bili tretji, tokrat pa sta napredovali za eno mesto in bili drugi. Od slovenske naveze Ponomarenko Janić – Osterman je bila boljša le nemška dvojica Franziska Weber – Tina Dietze. Nemki sta olimpijski prvakinji na tej razdalji iz leta 2012 ter olimpijski podprvakinji iz Ria de Janeira. Tretje mesto sta si priveslali Poljakinji Anna Pulawska in Beata Mikolajczyk.

»Zelo sem zadovoljna, še posebej zato, ker je to šele najina druga tekma, druga medalja, tokrat še eno mesto višje. Zelo sem zadovoljna. Če bo šlo tako naprej, bova na svetovnem prvenstvu zmagali,« je v smehu povedala Anja Osterman. »Bilo je super, tako, kot sva si zastavili. Ujeli sva se super, taktika je bila tudi dobra. Na koncu sva finiširali, a je malo zmanjkalo za zlato medaljo, ampak do svetovnega prvenstva je še pet tednov, imamo še veliko prostora za napredovanje. Komaj čakam. Vedeli smo, da bo dobro, da pa bo tako dobro, si pa nisem mislila. Dobro je, da imava Stjepana, ki nama daje super nasvete in pokaže, kako morava veslati, kar drugi trenerji ne morejo. Mislim, da se to vidi na tekmah. Letošnja sezona je najboljša do sedaj,« je še dodala Anja Osterman.

 »To je velikanski uspeh. Veliko posadk vesla skupaj že več let, midve sva letos skupaj prvič. Posadka ima velik potencial, če bova napredovali tako kot napredujeva v enojcu, bo dvojec še hitrejši. Prvi dan smo tekmovali pri 40 stopinjah, danes ne vem, ali je bilo sploh 15 stopinj Celzija, deževalo je. Nisva se ozirali na to. Veslali sva svojo tekmo. Na začetku sva imeli nekaj vetra v prsi, ampak se je umirilo. Videli sva čoln blizu naju, to sta bili Nemki, z njima sva se borili, drugih nisva niti videli, na koncu pa osvojili drugo mesto,«  je povedala Ponomarenko Janićeva.

Le uro po podelitvi kolajn najboljšim kajakašicam v dvojcih na 500 metrov je Špelo Ponomarenko Janić čakal še nastop v finalu A na 200 metrov. Tudi tu je veslala hitro in z 38 stotinkami sekunde zaostanka za vodilno osvojila tretje mesto in bronasto kolajno. Zmagala je Madžarka Dora Lucz, druga pa je bila Danka Emma Jorgensen, dobitnica srebrne kolajne na OI v Riu de Janeiru.

»Težko rečem, da sem pričakovala tak razplet, vedela pa sem, da sem dobro pripravljena. Ko sem na treningih najprej veslala v dvojcu na 500 metrov in nato še v enojcu na 200 metrov, mi je šlo dobro. Časi so bili zelo hitri, tako da sem upala na dva dobra rezultata. Na 200 metrov sem startala malo počasneje, potem sem začela loviti tekmovalke pred sabo, na koncu mi je malo zmanjkalo moči, tako da so me spet začele dohitevati, ampak na srečo je bilo danes to dovolj,« je po drugi kolajni povedala Špela.

V finalu B na 500 metrov sta veslala Simon Blažević in Rok Šmit in v cilj priveslala kot osma. Skupno sta na tej razdalji zasedla 17. mesto. V finalu A sta zmagala Madžara Bence Nadas in Sandor Totka, druga sta bila Srba Dejan Pajić in Ervin Holpert, tretja pa Ukrajinca Ivan Semikin in Igor Trunov.

»Tekma je potekala nekako po pričakovanjih. Za nama je dolga sezona, tako da se to že pozna. Vendar pa sva zadovoljna s celotno sezono. Danes bi bilo lahko boljše, ampak zdaj je kar je, ne moreva ničesar spremeniti. Bila sva že utrujena,« je po nastopu povedal Rok Šmit, Simon Blažević pa dodal: »Glede na to, da nisem sprinter, sva z nastopom na prvenstvu do 23 let zadovoljna, na članskem pa ni bilo tako dobro. Na 500 metrov pa sva pričakovala nastop v B finalu. Upal sem, da bova uvrščena nekje na sredini, ampak se čuti vsa utrujenost od treningov in sezone. Na startu sem bil kar “skurjen”. Mislim, da je bilo to nekako pričakovano.«

V zadnji tekmi prvenstva, kajakaški preizkušnji na 5000 metrov, je odlično nastopil Jošt Zakrajšek. Trzinec je sicer nekoliko slabše startal, v prvih metrih tekme zaostal za tekmeci, a nato nadaljeval odlično in na koncu ciljno linijo prečkal kot peti. S tem je izenačil včerajšnji rezultat s 1000-metrske tekme. Zlate kolajne se je veselil Nemec Max Hoff, drugi je bil Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa Norvežan Eivind Vold.

 

Rezultati: http://europecanoeevents.com/live-results