Na finalu svetovnega pokala kajakašev in kanuistov Slovenci znova dobro

0
432

Bourg St. Maurice, 25. julija (STA) – Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so v francoskem Bourg St. Mauriceu merili moči na zadnji tekmi svetovnega pokala v slalomu. V konkurenci kajakašev se je od treh slovenskih polfinalistov v finale uvrstil le Dejan Kralj, ki je na koncu osvojil četrto mesto. Zmagal je Italijan Stefano Cipressi pred Francozom Benoitom Peschierjem in Slovakom Janom Sajbidorjem. Pri kanuistih je od treh slovenskih reprezentantov v finalu nastopil Dejan Stevanovič in bil šesti. Prvo mesto si je priveslal Francoz Tony Estanguet, drugega Britanec Stuart McIntosh, tretjega pa Slovak Michal Martikan. V ženskem kajaku je zmago slavila Slovakinja Elena Kaliska, pred Francozinjo Peggy Dickens in Čehinjo Ireno Pavelkovo. V konkurenci dvojcev v kanuju sta na najvišjo stopničko stopila Francoza Quemerais in Le Pennec.


Najboljši rezultat je med slovenskimi kajakaši na progi v Bourg St. Mauriceju s četrtim mestom dosegel Kralj, ki je s tem vnovič dokazal, da mu proga v Franciji zelo leži, saj je tu že leta 2002 na svetovnem prvenstvu osvojil peto mesto. Skupno je Kralj letošnji pokal končal na osmem mestu, največ točk pa je zbral Nemec Thomas Schmidt, ki je le za 4 desetinke prehitel Italijana Cipressa, tretji je bil Čeh Pišvejc. Dobro je v Bourgu nastopil tudi olimpijec Uroš Kodelja, ki pa je z 21. mestom ostal v polfinalu, saj se je letos bolj kot na tekme svetovnega pokala osredotoča na olimpijski nastop. Skupno je končal na 30 mestu. Tudi Fedja Marušič je s 16. mestom za slabi dve sekundi zgrešil finalni nastop, 16. pa je bil tudi v skupnem seštevku.


Pri kanuistih je s šestim mestom odlično nastopil Dejan Stevanovič, ki mu letošnji svetovni pokal, potem ko je izpadel iz boja za olimpijski nastop, resnično ustreza. Tudi osmo mesto v skupnem seštevku je za Stevanoviča dober rezultat. Simon Hočevar je bil v polfinalu dvanajsti, skupno pa je svetovni pokal prav tako končal na 12. mestu, kar je pred olimpijskimi igrami vsekakor dobra napoved. Jošt Zakrajšek je v Franciji svoje nastope končal v polfinalu, potem ko je bil 19. Skupno je zasedel 29. mesto. Sicer je v skupnem seštevku najbolje nastopil tokratni zmagovalec Estanguet, pred Nemcem Stefanom Pfannmoellerjem in rojakom slednjega Janom Benzienom.


“Lahko rečem, da sem dober rezultat pričakoval od Kralja, saj mu je ta proga pisna na kožo. Dejan Kralj zmeraj dobro vesla na težkih progah, saj ima dober občutek za vodo in tako je bilo tudi tokrat. Stevanovič je prav tako pokazal dobre vožnje, saj se je letos že uvrstil med prve tri na tekmi svetovnega pokala, oba Dejana pa sta v Bourgu pokazala, da sta dobro pripravljena, tako da sem lahko z njunima nastopoma zadovoljen. Kar se tiče ostalih, so dobro opravili z nastopi, tako Simon Hočevar kot tudi Uroš Kodelja pa imata v glavi predvsem olimpijski nastop, s čimer je bila njuna koncentracija bržkone usmerjena tudi tja, ta zadnja tekma pa le nekakšna dodatna priprava na OI,” je nastope slovenskih reprezentantov oceni slovenski selektor Andrej Jelenc.


“Sicer smo zadan načrt izpolnili, saj smo pri vseh olimpijcih nameravali v mesecu juliju startati na dveh tekmah svetovnega pokala. Nada Mali je nastopila v Pragi in Augsburgu, Hočevar in Kodelja pa v Augsburgu in Bourgu. Žal je Malijeva, ki v Francijo ni odpotovala, saj bi se naj na OI pripravljala doma, v tem tedni zbolela, vendar kolikor vem, je že zdrava, tako da bo brez težav odpotovala na priprave v Atene, kjer bo ostala vse do olimpijskih iger,” je še dodal selektor slovenske izbrane vrste. Sicer si je v konkurenci deklet skupno zmago zagotovila Slovakinja Elena Kaliska pred Nemko Mandy Planert in Čehinjo Ireno Pavelkovo. Malijeva je dvajseta.


V dvojcih sta si skupno zmago izborila slovaška brata Hochschorner, pred Nemcema Bachmannom in Sanftom ter Čehoma Pospisilom in Pollertom. Nejc Višnar in Urban Jarc sta bila v Bourgu 13. in s tem brez polfinalnega nastopa, skupno pa sta pristala na 30. mestu.


 


Izidi, finale:
– C1:
 1. Tony Estanguet (Fra)       &nbs