Realnost je deseto mesto

0
431

Ljubljana, 26. julija (STA) – Kajak in kanu na mirnih vodah bo na olimpijskih igrah v Atenah, ki bodo potekale od 13. do 29. avgusta, prvič v zgodovini tega tekmovanja zaznamovan s slovensko udeležbo. Med olimpijskimi potniki, ki so se znašli na seznamu Olimpijskega komiteja Slovenije, se je po zasedanju Izvršnega odbora OKS namreč pojavilo tudi ime v zadnjih letih najuspešnejšega slovenskega tekmovalca v tem športu Jerneja Zupančiča Regenta. Štiriindvajsetletni študent Fakultete za šport bo nastopil v kajaku enosedu na 1.000 metrov.


Potem, ko je že kazalo, da zanj ne bo prostora, saj je bil pri olimpijskih mestih s strani Mednarodne kajakaške zveze (ICF) le rezerva, se mu je po odpovedi nekaterih držav le nasmehnila sreča. Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc ocenjuje, da bi se realno moral uvrstiti okrog 10. ali 11. mesta, če mu pa uspe priti v finale A, bo to več kot uspešno.


“Prvič je nekomu iz tega športa le uspel preboj na tako veliko tekmovanje. To je vsekakor zelo vzpodbudno tudi za mlade, ki se ukvarjajo s to panogo na mirnih vodah, saj jim je primer Zupančiča jasno pokazal, da se da priti tudi na olimpijske igre. To pa za vsakega športnika pomeni še kako veliko motivacijo za samo delo in vztrajnost v mirnovodaškem športu. Seveda je vse skupaj zelo pozitiven moment tudi za našega predstavnika, ki je pri tem nekakšen slovenski pionir, saj je že nekaj zadnjih letih eden izmed najboljših slovenskih tekmovalcev. Tako je že v mladinski konkurenci na evropskem prvenstvu osvojil peto mesto, bil je tudi v igri za OI v Sydneyju, a je odpadel zaradi prepoznega povabila s strani ICF,” je dejal Jelenc.


Tudi same želje in cilji so povezani z dosedanjimi izidi. “Na OI v Atenah je realna uvrstitev Zupančiča 10. ali 11. mesto. Tudi dosedanji in rezultati te sezone kažejo prav na to. Z Jako Jazbecem je sicer v želji po finalu A na svetovnem prvenstvu nastopil v dvojcu in dosegel deveto mesto, kar je doslej najvišja uvrstitev na velikih tekmovanjih. Malo mu je v posamični konkurenci do želene deveterice manjkalo tudi na letošnjem EP v Poznanu, ko je bil 11. Upanje po najboljši deveterici pa vzbuja dejstvo, da mu je do tega doslej manjkalo le pol sekunde ali sekunda. Vsekakor bo velik uspeh, če se uspe prebiti v veliki finale,” je še dodal Jelenc, ki bo v grški prestolnici “pazil” tudi na Zupančičeve kolege iz divjevodaških vrst – Uroša Kodeljo, Simona Hočevarja in Nado Mali.


Kajak in kanu na mirnih vodah se je sicer pojavil na olimpijskih igrah že leta 1924 v Parizu, a so takrat tekmovalci iz ZDA in Kanade le predstavili to športno panogo. Prvič so se za olimpijska odličja borili leta 1936 v Berlinu, medtem ko so ženske do te “pravice” prišle 12 let kasneje na igrah v Londonu.