Na Ljubljanici je tretje leto zapored potekala prireditev 24 ur veslanja za dober namen.

0
594

Če ste včeraj in danes na Ljubljanici zagledali neobičajno veliko število kajakašev in kanuistov, niste imeli prividov. V središču Ljubljane je namreč tretje leto zapored potekala prireditev 24 ur veslanja za dober namen, ki je bila izvedena v okviru akcije Voda za vedno. Vzdržljivostne preizkušnje se je udeležilo prek 130 kajakašev, kajakašic in kanuistov, znova pa so se prireditve udeležili tudi ljubitelji veslanja stoje (SUP).

Udeleženci so veslali na krožni progi med Livado in zapornicami pri Ambroževem trgu. Proga je bila dolga 5,5 kilometra. Začetek spusta je bil v petek ob 15. uri, zaključek pa 24 ur kasneje. Udeleženci so lahko preveslali poljubno število krogov, nekateri enega, številni precej več.

Lanski rekord, ki ga je postavil Niko Svoljšak, je meril dobrih 145 kilometrov, letos pa ga je izboljšal Jože Gostinčar, ki je preveslal 29 krogov, kar je zneslo slabih 160 kilometrov. Le dva kroga manj sta preveslala nekdanji slalomski reprezentant in olimpijec Fedja Marušič ter Pio Lapanja. V ženski konkurenci je bila najbolj vztrajna Jana Hočevar, ki je izziv zaključila po 71 preveslanih kilometrih. Dva kroga manj je preveslala Lucija Škrlep, Marjeta Skok in Taja Smukavec pa sta preveslali po 33 kilometrov. Najvztrajnejša na SUP-u je bila Zala Vidmar, ki je zabeležila 22 kilometrov, med moškimi pa je Branko Kosi na deski preveslal 38,5 kilometra. Najhitreje je krog preveslal Jan Markelj.

Najvztrajnejši udeleženci so ob koncu prireditve prejeli tudi priznanja in praktične nagrade. Kajakaška akcija je nosila tudi dobrodelen pečat. Letos so del sredstev, zbranih z donacijami, prijavninami in sponzorskimi prispevki, namenili Centru za usposabljanje, delo in varstvo Draga pri Igu (CUDV Draga), ki skrbi za otroke in mladostnike z motnjo v duševnem razvoju ter odrasle s pridobljeno poškodbo možganov. Mestna občina Ljubljana jim je za potrebe ureditve nove stanovanjske skupine zagotovila objekt na Vodnikovi 5 v Ljubljani, CUDV Draga pa ga mora ustrezno opremiti. Skupaj z dobrodelnim društvom Hiša sonca bodo kajakaši z zbranimi sredstvi, letos jim je uspelo zbrati 1500 evrov, pomagali pri nakupu dvigala, ki ga objekt nujno potrebuje, saj je nekaj bodočih stanovalcev vezanih na uporabo invalidskega vozička.