Na otvoritveni tekmo v Tacnu brez večjih presenečenj.

0
287

Obilne padavine v preteklih dneh so ogrožale izvedbo današnje slalomske tekme v Tacnu, ki so jo organizatorji zaradi visokega vodostaja za nekaj ur prestavili ter tako sodelujočim v dopoldanskem času omogočili tudi trening. V nekoliko zahtevnejših pogojih so se najbolje znašli slalomisti domačega kluba KKK Tacen ter predstavniki KK Soške elektrarne, ki so pobrali večino kolajn. Med najboljše tri so se uvrstile še predstavnice KKK Ljubljana.

Pomembna tekma, saj je štela tudi kot zadnja izbirna tekma za reprezentanco mladincev in mlajših članov, ki bodo prihodnji mesec odpotovali na svetovno prvenstvo v Brazilijo, ni prinesla večjih presenečenj. V članski konkurenci kanuistov je s tekmeci suvereno opravil Anže Berčič, za njim pa sta se zvrstila kolega iz tacenskega kluba Jure Lenarčič in Blaž Cof.

Lenarčič, ki je bil pretekli teden v Solkanu tretji za Benjaminom Savškom in Berčičem, danes ni bil najbolj zadovoljen: »Kaj si že lahko očitam, ampak glede na pogoje ne smem biti preveč slabe volje. Vodostaj še ni bil problematičen, saj smo divjevodaši, tako da to ne bi smela biti težava, bolj so me zmotila nekatera vrata, ki so bila v prvem teku nizka. Sicer to ni izgovor za napake, ki sem jih naredil, za te sem kriv sam. Sedaj me do izbirnih tekem čaka še nekaj tekem, kjer bom poskušal izpiliti tekmovalno pripravo, sicer pa prihaja stopnjevanje intenzivnosti treninga in zmanjševanje količine treninga. Nič posebnega, torej.«

V konkurenci mladincev je bil najboljši Jakob Jeklin iz KK Soške elektrarne, drugi je bil predstavnik tacenskega kluba Klemen Vidmar, tretji pa še en Primorec Gašper Kovačič.

Tako kot v konkurenci kanuistov so med člani blesteli tudi kajakaši domačega kluba. S sekundo in 31 stotinkami naskoka se je zmage veselil lanskoletni svetovni mladinski podprvak Vid Kuder Marušič. Drugo mesto je zasedel Martin Albreht, tretji pa je bil Žan Jakše.

Zelo hiter je bil na progi tudi mladinec Niko Testen, ki je v absolutni konkurenci zabeležil tretji čas tekmovanja. Med mladinci sta se za njim zvrstila klubska kolega iz KK Soške elektrarne Tine Kancler in Jakob Jež. »Ni bilo preveč stresno, saj sem že prvo vožnjo v Solkanu odpeljal dobro, kar je zadostovalo, da sem se uvrstil v reprezentanco,« je uvodoma dejal Niko Testen, ki je na podlagi dobrih uvrstitev v lanski sezoni in kolajne z evropskega mladinskega prvenstva pred letošnjimi izbirnimi tekmami imel nekoliko boljši izhodiščni položaj. Član KK Soške elektrarne z Mosta na Soči je še dodal: »Naslednji dve tekmi sem odpeljal sproščeno, bil pa sem tudi dovolj hiter. Pred izbirnimi tekmami sem imel nekaj krize – veslal sem precej slabo, ampak na tekmi se je potem poklopilo in od takrat naprej mi gre kar dobro. Sedaj nas čaka nekaj počitka, potem pa bomo začeli graditi za tekmo svetovnega prvenstva. Prva želja je uvrstitev v finale, tam pa bom zagotovo napadal medaljo.«

Boljše izhodišče pred začetkom izbirnih tekem je imela tudi kajakašica Eva Terčelj, ki je tako kot Niko Testen na lanskem evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Skopju osvojila kolajno. Na tokratni tekmi v Tacnu je nastopila le v prvi vožnji, v kateri je postavila najboljši čas, v drugo pa ni nastopila, saj je imela v preteklem tednu nekaj zdravstvenih težav.

»Upala sem, da bo boljše vse skupaj. Nisem najbolj zadovoljna s tem, kako so se razpletale te izbirne tekme. Morda je res, da bi jih lahko vzela bolj resno, čeprav sem že po prvi tekmi dosegla normo za svetovno prvenstvo. Forme nisem tempirala za te tekme, formo bom dvigovala sedaj do svetovnega prvenstva, kar je moj prvi veliki cilj. Narediti je treba še veliko. S trenutno formo nisem zadovoljna, ampak upam, da se mi bo poklopilo in da bo šlo odslej tako kot sem si začrtala,« je povedala Eva Terčelj. V letošnji sezoni bo sodelovala z novim trenerjem Alešem Kudrom: »Zadovoljna sem. Sistem je nekoliko drugačen oziroma se morava še malce uskladiti in navaditi, ker je le nekaj novega. Ampak sem zadovoljna in mislim, da bo lepo teklo vse skupaj.«

Z najboljšo drugo vožnjo se je v članski konkurenci kajakašic na prvo mesto uvrstila Primorka Urša Kragelj, druga je bila Terčeljeva, tretja pa še ena predstavnica KKK Ljubljana Ajda Novak.

Med mladinkami je zmagala predstavnica KKK Tacen Lea Novak, ki se je preizkusila tudi v kanuju, drugo mesto je pripadlo Teji Vrbnjak Erbežnik, tretje pa Evi Jeklin. V članski konkurenci kanuistk je bila Nina Bizjak hitrejša od Alje Kozorog.

Rezultate otvoritvene tekme v Tacnu lahko najdete tukaj.