Na Soči mešanica izkušenj in mladosti.

0
463

Pred vrati je prvo člansko evropsko prvenstvo v tej sezoni, ki ga bodo gostile soške brzice. V Trnovem ob Soči bomo ta teden stiskali pesti tako za naše izkušene reprezentante, kot tudi za mlade tekmovalke in tekmovalce, ki bodo na domačem prvenstvu dobili priložnost za nabiranje izkušenj.

V kajakaški ekipi bodo tako najvišja mesta napadali Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar in Tim Novak, med kanuisti pa se bo za kolajne potegoval Blaž Cof. Ker prvenstvo gosti Slovenija, bodo priložnost nastopa dobili tudi nekateri člani mladinske in U23 ekipe, med njimi kajakašice Lea Novak, Živa Jančar in Ana Šteblaj ter kanuisti Martin Gale, Maj Oštrbenk in Nejc Gradišek.

Že prihodnji teden prvo večje mednarodno tekmovanje sezone čaka tudi sprinterje na mirnih vodah, in sicer svetovni pokal v Poznanju. Na izbirnih tekmah v Zagrebu so si mesto v članski sprinterski ekipi priveslali kajakašice Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman in Mia Medved ter kajakaši Jošt Zakrajšek, Rok Šmit in Vid Debeljak, sicer odlični sprinter na divjih vodah, tudi evropski prvak iz leta 2017 in lanskoletni svetovni podprvak.

Prav ob koncu meseca pa z evropskim prvenstvom sezono največjih tekmovanj odpirajo še slalomisti na divjih vodah. Tam bodo slovenske barve zastopali branilec naslova evropskega prvaka Peter Kauzer ter njegovi kajakaški kolegi Niko Testen, Martin Srabotnik in Žan Jakše. Slednji bo lahko nastopil zaradi novega pravila, ki ga je vpeljala evropska kajakaška zveza (ECA), in pravi, da imajo branilci evropskega naslova pravico do nastopa ne glede na razplet internih izbirnih tekem v njihovih državah, tako da je po zaslugi Petra Kauzerja za letos Slovenija v kajaku pridobila še dodatno kvoto za nastop. V kanuju bodo tekmovali Luka Božič, Benjamin Savšek in Anže Berčič, v ženskem kajaku Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak, v ženskem kanuju pa Alja Kozorog, Lea Novak in Eva Alina Hočevar.