Jutri se začenja evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah na Soči.

0
594

Jutri zvečer se v Bovcu začenja prvo kajakaško evropsko prvenstvo v tej sezoni, in sicer evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Slovesno odprtje bo v torek, ob 20. uri v Kulturnem domu Bovec, medtem ko bodo tekmovanja potekala v Trnovem ob Soči. Nastopali bodo predstavniki 15 držav.

Soška dolina med kajakaškimi navdušenci že dolgo velja za pravi biser, tokrat pa bodo rekreativni ljubitelji brzic prednost predali profesionalnim krotilcem brzic, ki se bodo med sredo in soboto potegovali za naslove evropskih prvakov. To bo tretje člansko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah v zgodovini, ki bo potekalo na Soči, nazadnje je bilo tu organizirano leta 2013.

»Veseli smo, da lahko gostimo evropsko prvenstvo. Naredili smo vse, kar je v naši moči. Seveda proti vremenu ne moremo. Jutri bomo otvoritev izpeljali v Kulturnem domu, potem pa upam, da se nam bo vreme malo nasmehnilo in da bodo dogodki na bovškem trgu. Predlagal sem, da bi v soboto naredili nekakšno otvoritev v sezono v Bovcu z glasbeno skupino. To je velika promocija za Bovec in soško dolino. V občini smo se z veseljem odzvali povabilu, da gostimo to prvenstvo,« je povedal župan Valter Mlekuž.

Slovenski tekmovalci bodo na domačem terenu med glavnimi favoriti, med resnejše tekmece pa bodo sodili Francozi, Nemci, Čehi in Italijani. »Doma je zmeraj lepo tekmovati, na Soči, tu sem odrasel in dosegel lepe uspehe. Vsi imamo visoke cilje. Letos sem zmagal na vseh sprintih, na katerih sem startal, in upam, da bom ta zmagovalni niz podaljšal do evropskega prvenstva,« je pred nastopom na Soči povedal Nejc Žnidarčič. Na zlato kolajno v klasičnem spustu cilja aktualni svetovni prvak v tej disciplini Simon Oven: »Želim si zmagati v klasiki. Mislim, da sem zelo dobro pripravljen, sedaj pa bomo videli, kako bo.«

V vlogi aktualnega svetovnega prvaka bo na Soči nastopil tudi kanuist Blaž Cof: »Trenutno se dobro počutim. Bil sem sicer bolan, a sem to prestal. Formo bolj kot ne tempiram za sprint, vendar bom startal tudi v klasiki.«

Seveda veliko od tekmovalcev pričakuje tudi vodja reprezentance Srečko Masle: »A-ekipa je zelo dobro trenirala, v celoti so izpolnili načrt priprav, zelo dobro so tekmovali tudi na dosedanjih tekmah. Zavedamo se, da smo močni. Je pa vsaka tekma zase, lahko se zgodi marsikaj. Smo optimisti in pričakujemo dobre rezultate, tako kot v prejšnjih sezonah. V sprintu smo sploh favoriti, v klasiki je Oven prvi favorit. V kanuju lahko Cof dober rezultat doseže v klasiki, seveda pa predvsem v sprintu. Ker tekmujemo doma, imamo širšo ekipo z mladimi tekmovalci, ki se bodo predvsem učili za prihodnost.«

Prirediteljem jo je sicer nekoliko zagodlo vreme, saj je izredno močan veter podiral drevesa in uničeval električno napeljavo, popolnoma pa je tudi uničil šotor na prireditvenem prostoru. Zaradi slabše vremenske napovedi so se organizatorji tudi odločili za bovški trg predvidene dogodke, med drugim tudi podelitev kolajn, preseliti v Kulturni dom Bovec.

Prva tekma v okviru evropskega prvenstva bo na sporedu v sredo, ko se bodo udeleženci merili za naslove evropskih prvakov v klasičnem spustu na divjih vodah, v četrtek sledi ekipna tekma v klasiki in tekmovanje veteranov, v petek kvalifikacije v sprintu na divjih vodah, v soboto pa še posamična in ekipna finalna preizkušnja v sprintu na divjih vodah.

 

PROGRAM PRVENSTVA

Torek, 14. maj 2019

20:00               Odprtje prvenstva v Bovcu


Sreda, 15. maj 2019

12:00               Posamična tekma v klasičnem spustu


Četrtek, 16. maj 2019

12:00               Ekipna tekma v klasičnem spustu

13:00               Posamična tekma za veterane

13:30               Neuradna tekma C2Ž

19:00               Podelitev kolajn (posamična in ekipna tekma v klasičnem spustu – Kulturni dom Bovec)


Petek, 17. maj 2019

10:00              Posamična tekma v sprintu na divjih vodah – kvalifikacije, 1. vožnja

14:00              Posamična tekma v sprintu na divjih vodah – kvalifikacije, 2. vožnja


Sobota, 18. maj 2019

10:00               Posamična tekma v sprintu na divjih vodah – finale

15:00               Ekipna tekma v sprintu na divjih vodah

18:00               Podelitev kolajn (posamična in ekipna tekma v sprintu na divjih vodah – Kulturni dom Bovec)

Zaključek prvenstva

 

Uradna spletna stran: https://kayaksoca.wordpress.com/

Rezultati: www.timing-mojstrana.com

Spletni prenos v živo bo mogoče spremljati na MMC RTVSLO in na https://www.youtube.com/CanoeEurope

 

SLOVENSKA EKIPA

K1M: Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar, Tim Novak

C1M: Blaž Cof, Martin Gale, Maj Oštrbenk, Nejc Gradišek

K1Ž: Lea Novak, Živa Jančar, Ana Šteblaj