Bovec in Kobarid v pričakovanju evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah.

0
603

Le še nekaj dni nas loči od prvega vrhunca letošnje kajakaške sezone. Bovec in Kobarid bosta med torkom in soboto gostila najboljše evropske spustaše na divjih vodah, ki se bodo tretjič v zgodovini evropskih prvenstev za članske naslove evropskih prvakov merili na Soči.

Slovenski tekmovalci, ki nas na največjih tekmovanjih praviloma vselej razveseljujejo z odličnimi rezultati, bodo na domači progi med glavnimi favoriti. Med njihove glavne tekmece pa lahko uvrstimo predstavnike Češke, Nemčije, Francije in Italije.

Pred domačim prvenstvom so slovenski reprezentanti odlično razpoloženi, hkrati pa tudi visoko motivirani, da doma posežejo po zlatih kolajnah. Po lanskoletnih uvrstitvah na svetovnem prvenstvu, kjer so Nejc Žnidarčič, Simon Oven in Blaž Cof osvojili naslove svetovnih prvakov, to ni presenetljivo.

»Doma je zmeraj lepo tekmovati, na Soči, tam sem odrasel in dosegel lepe uspehe. Sedaj moramo videti, kakšno bo vreme, ker je od vodostaja odvisno, kje bo proga. Ne glede na to imamo vsi visoke cilje. Letos sem zmagal na vseh sprintih, na katerih sem startal, in upam, da bom ta zmagovalni niz podaljšal do evropskega prvenstva,« je pred nastopom na Soči povedal Nejc Žnidarčič.

Na zlato kolajno v klasičnem spustu na cilja aktualni svetovni prvak v tej disciplini Simon Oven: »Želim si zmagati v klasiki. Mislim, da sem zelo dobro pripravljen, naslednji teden pa bomo videli, kako bo.«

Za razliko od reprezentančnih kolegov, ki so zimske priprave opravili v Španiji, se je na novo sezono kanuist Blaž Cof, svetovni prvak v sprintu, pripravljal doma: »Zaradi službenih obveznosti sem se pripravljal doma. Še zmeraj sem treniral dvakrat dnevno, tako da sem se dobro pripravljal. Trenutno se dobro počutim. Bil sem sicer bolan, a sem to prestal. Formo bolj kot ne tempiram za sprint, vendar bom startal tudi v klasiki.«

 

Poleg že izkušenih reprezentantov Nejca Žnidarčiča, Simona Ovna, Anžeta Urankarja, Tima Novaka in Blaža Cofa, bodo na Soči priložnost dobili tudi mlajši. Med kanuisti bodo tako tekmovali še mladinci Martin Gale, Maj Oštrbenk in Nejc Gradišek, med kajakašicami pa Lea Novak, Živa Jančar in Ana Šteblaj.

V torek se bo prvenstvo stare celine začelo z uradnim odprtjem v Bovcu, v sredo in četrtek sledita posamična in ekipna preizkušnja v klasičnem spustu ter veteransko tekmovanje, v petek so na sporedu kvalifikacije sprinterske preizkušnje, v soboto pa se bo prvenstvo zaključilo s posamičnimi in ekipnimi finali v sprintu na divjih vodah.

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO V SPUSTU NA DIVJIH VODAH

Bovec – Kobarid | 14. – 18. maj 2019

SLOVENSKA EKIPA

K1M: Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar, Tim Novak

C1M: Blaž Cof, Martin Gale, Maj Oštrbenk, Nejc Gradišek

K1Ž: Lea Novak, Živa Jančar, Ana Šteblaj

 

PROGRAM PRVENSTVA

Torek, 14. maj 2019

20:00               Odprtje prvenstva v Bovcu

Sreda, 15. maj 2019

12:00               Posamična tekma v klasičnem spustu

Četrtek, 16. maj 2019

12:00               Ekipna tekma v klasičnem spustu

13:00               Posamična tekma za veterane

19:00               Podelitev kolajn (posamična in ekipna tekma v klasičnem spustu)

Petek, 17. maj 2019

10:00               Posamična tekma v sprintu na divjih vodah – kvalifikacije, 1. vožnja

13:00              Posamična tekma v sprintu na divjih vodah – kvalifikacije, 2. vožnja

Sobota, 18. maj 2019

10:00               Ekipna tekma v sprintu na divjih vodah

14:00               Posamična tekma v sprintu na divjih vodah – finale

18:00               Podelitev kolajn (posamična in ekipna tekma v sprintu na divjih vodah)

Zaključek prvenstva

* Program je okviren, organizator si pridržuje pravico do spremembe.

 

 

Spletna stran: https://kayaksoca.wordpress.com/

Rezultati: www.timing-mojstrana.com

Spletni prenos v živo: https://www.youtube.com/user/kajakzveza in https://www.youtube.com/canoeeurope