Na svetovnem pokalu v Pauju dvojni program – svetovni pokal v spustu in slalomu.

0
506

Pred nami je pester kajakaški konec tedna, saj bo francoski Pau gostil tako tekmi svetovnega pokala v spustu kot tekmo v slalomu. Že v četrtek se bodo na progo podali spustaši na divjih vodah, ki jih čaka svetovni pokal v klasičnem spustu, v sprintu na divjih vodah bodo tekmovali v soboto in nedeljo, med petkom in nedeljo pa tretja tekma svetovnega pokala čaka tudi slalomiste na divjih vodah. V Franciji bo visoka mesta lovila številčna slovenska ekipa.

Pred spustaši na divjih vodah sta zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni. Že jutri jih čaka preizkušnja v klasičnem spustu, ki se bo začela na slalomski progi (na tej progi bo potekala sprinterska tekma), in po ogrevalnem kanalu nadaljevala do bližnje reke ter po njej proti centru mesta. Zahtevna proga je že na treningu terjala davek, saj je kar nekaj tekmovalcev uničilo svoje čolne, med njimi tudi Simon Oven in Vid Debeljak, ki bo na tekmi zato nastopil v izposojenem čolnu, tako da pred nastopom na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala ni prav optimističen.

Povsem drugače je z Nejcem Žnidarčičem, ki je po dveh tekmah svetovnega pokala v skupnem seštevku na vrhu skupaj z aktualnim svetovnim prvakom iz Belgije Maximom Richardom, a je slednji menda kariero zaključil prejšnji vikend v Celju, tako da v Franciji, kot kaže, sploh ne bo nastopil.

»Imam nekaj malega prednosti pred drugo- in tretjeuvrščenim, tako da nas na zadnjih dveh tekmah čaka borba. V četrtek imamo klasični spust, tam nisem med favoriti, tako da se bom moral res potruditi, da naberem čim več točk. Vse se bo odločilo v nedeljo, ko bomo imeli sprint. Na zadnji sprinterski tekmi v Celju sem zmagal, ampak tam je bila proga enostavna, tu pa je tehnično zelo zahtevna. To je najbolj zahtevna proga, kar smo jih imeli v zadnjih letih. Ker voda kar precej niha, bo veliko odvisno tudi od sreče, ne samo znanja. V tekmo grem optimističen in upam na šesti naslov skupnega zmagovalca svetovnega pokala,« je povedal Nejc Žnidarčič.

Ker bo naslednje leto na tem prizorišču potekalo tudi svetovno prvenstvo, prav tako v spustu in slalomu, bo čim boljši letošnji rezultat več kot dobrodošel. »Zagotovo je za samozavest dobro, da zmagaš na tekmi, na prizorišču, kjer bo potekalo svetovno prvenstvo. Za nas spustaše bo to nekaj novega. Po letu 1995 se združujemo s slalomisti in bomo tekmovali skupaj. Vzdušje je zelo dobro, na progi je ogromno tekmovalcev in mislim, da je to zmagovalna kombinacija tudi za prihodnje. Upam, da bomo tudi v naslednjih letih imeli skupna svetovna prvenstva s slalomisti,« je še dodal Žnidarčič.

Trenutno vodilno mesto v svetovnem pokalu držita tudi Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v dvojcu. Tekmovalca, ki sta na tej progi že veslala, ko sta poleg spusta trenirala tudi slalom, po osvojenih kolajnah na svetovnem prvenstvu v Banjaluki ter na prvih tekmah svetovnega pokala v Celju, znova ciljata na vrh. »V slalomu nama je bila proga zelo všeč. Voda je zelo močna, treba je veliko delat. Vemo, da bo veliko treba obračati, pričakujeva zahtevno progo, težko tekmo. Dala bova vse od sebe. Načeloma nama tehnične proge ležijo, imava čoln, ki zelo dobro obrača, tako da imava v tem pogledu prednost pred ostalimi,« je povedal Žganjar, Žnidaršič pa dodal: »Pričakujeva dobre rezultate. Vse se lahko zgodi, čeprav je na taki progi res težko oceniti, kakšne bodo razlike in na koncu mesta. Poskušala bova odpeljati brez napak, potem pa videla, kako se bodo uvrstili ostali. Francoza v klasiki v Hrastniku nista pokazala dobre vožnje, tu pričakujeva, da ju bova prehitela. Tu bodo še drugi, novi Francozi, bomo videli, kako si bomo na koncu razdelili točke.«

Poleg omenjenih Žnidarčiča, Žganjarja in Žnidaršiča, Ovna in Debeljaka bodo v spustu tekmovali še Anže Urankar, Tim Kolar, Maks Frančeškin in Simon Hočevar.

Slalomska ekipa bo enaka kot je bila na prejšnji tekmi svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu, manjkala bo le Urša Kragelj. Primorska kajakašica se ubada z bolečinami v hrbtu, ki so jo začele pestiti pred nedeljskim polfinalnim nastopom tekme v Španiji. Ker se stanje ni izboljšalo do te mere, da bi sploh lahko opravila kakšen trening v čolnu in normalno nastopila na tekmi, se je odločila za povratek v Slovenijo. V konkurenci kajakašic bosta tako veslali le Eva Terčelj in Ajda Novak, med kanuistkami Nina Bizjak in Alja Kozorog, med dvojci Luka Božič in Sašo Taljat, med kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič, Blaž Cof in Jure Lenarčič, med kajakaši pa Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Martin Albreht in Janoš Peterlin.

Peter Kauzer ima s tega prizorišča dobre izkušnje, saj je na lanski tekmi svetovnega pokala zmagal in si tako zagotovil tudi zmago v skupnem seštevku te serije, v Francijo pa je pripotoval z bronom s prejšnje tekme svetovnega pokala. »Želim nagraditi svoje vožnje z evropskega prvenstva in svetovnega pokala v Seu. Tam sem imel dve dobri vožnji. Nista bili vrhunski, saj sem še imel nekaj napak in nisem bil povsem zadovoljen, ko sem v finalu prišel v cilj, ampak to bom poskušal tu popraviti. V Pauju se dobro počutim, proga mi je zelo všeč. Voda leti, proga je tehnično zahtevna oziroma potrebuješ občutek za vodo in to mi ustreza, tako da že komaj čakam to tekmo. Tu se voda vedno spreminja, zato ne gre vedno po načrtu, ampak zato pa je lep ta naš šport, ker je tako nepredvidljiv. Vidiš, da ne moreš narediti dveh enakih voženj, nenehno si v različnih situacijah, tako da ti nikoli ni dolgčas,« je povedal Hrastničan.

V petek bodo na sporedu kvalifikacije v vseh kategorijah, v soboto sledijo polfinala in finala kanuistov, kanuistk in kajakašev, v nedeljo pa še polfinala in finala za kajakašice in dvojce. Po tekmi v Pauju sledi premor v seriji svetovnih pokalov, saj bosta zadnji tekmi – v Pragi in Tacnu, na sporedu po olimpijskih igrah, v začetku septembra.

 

PROGRAM SVETOVNEGA POKALA V FRANCIJI

Četrtek, 16. 6. 2016

14.00 – 16.00 Klasični spust

Petek, 17. 6. 2016

9.00 – 14.30 Kvalifikacije slalom – C1m, C1ž, K1m

15.00 – 17.45 Kvalifikacije slalom – K1ž, C2m

Sobota, 18. 6. 2016

9.00 – 12.15 Polfinale slalom – C1m, C1ž, K1m

12.30 – 14.00 Finale  slalom – C1m, C1ž, K1m

15.00 – 18.00 Kvalifikacije – sprint na divjih vodah

Nedelja, 19. 6. 2016

9.45 – 11.30 Polfinale slalom – K1ž, C2m

12.00 – 13.00 Finale slalom – K1ž, C2m

14.00 – 15.30 Finale – sprint na divjih vodah