Simon Oven je bil prvi, Maks Frančeškin ter Žnidaršič-Žganjar 5., Frančeškin-Hočevar 6.

0
441

Slovenski kajakaš Simon Oven je odlično veslal na tretji tekmi svetovnega pokala v spustu na divjih vodah v Franciji. Na zelo zahtevni progi v Pauju se je veselil zlate kolajne s sekundo in pol naskoka pred najbližjim zasledovalcem Paulom Jeanom. Med kajakaši sta se med deseterico uvrstila še Maks Frančeškin in Anže Urankar, med dvojci sta bila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar peta, Maks Frančeškin in Simon Hočevar šesta, Simon Hočevar pa je v kanuju enosedu zasedel deseto mesto.

Prvi dan pestrega konca tedna v Pauju, ko bodo na tekmah svetovnega pokala veslali tako spustaši kot slalomisti na divjih vodah, je za veselje v slovenski ekipi poskrbel Simon Oven, ki je zmagal v klasičnem spustu in znova pokazal, da je v letošnji sezoni v odlični formi. Na svetovnem prvenstvu v Banjaluki je bil v klasičnem spustu namreč četrti, na prvi tekmi svetovnega pokala med Zagorjem in Hrastnikom drugi, tokrat pa je stopil še na najvišjo stopničko. Za njim sta se zvrstila dva Francoza – Paul Jean in Paul Graton. Pravo nevarnost je Ljubljančanu predstavljal le Jean, saj je za njim zaostal za sekundo in pol, tretjeuvrščeni Graton pa že osem sekund in pol.

»Kot kaže bi moralo biti šele sedaj svetovno prvenstvo in prej svetovni pokali, če bi bile uvrstitve enake. Na svetovne pokale običajno ne pride vsa konkurenca, ampak je bilo dobro. Malo smo potrenirali najzahtevnejši del, nekajkrat smo se spustili po progi, ampak da bi se kaj posebej pripravljali za prav ta del, pa ne. Če bom dober v sprintu, lahko zmagam tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kaj bo, bomo pa videli, saj je sprint zelo zahteven. Danes mi je uspel tako del, kjer bo potekala sprinterska tekma, kot tudi ciljna brzica, ampak kaj bo na sprintu v soboto, bomo pa videli,« je po zmagi povedal Oven.

Njegov uspeh so dopolnili Maks Frančeškin s petim mestom, Anže Urankar z devetim in Tim Kolar z 18. mestom.

Medtem ko je Oven lahko slavil zmago v svetovnem pokalu, pa sta bila precej slabše volje Vid Debeljak in Nejc Žnidarčič. Debeljak, ki je en čoln popolnoma uničil že med treningom in v klasiki nastopil v čolnu francoskega tekmeca, ki mu je prijazno odstopil svoj drugi čoln, tudi tokrat ni imel sreče. Že v zgornjem delu, na slalomski progi, kjer bosta v soboto in nedeljo potekali tudi sprinterski preizkušnji v spustu, je znova resno poškodoval čoln in odstopil. Upa, da bo v dveh dneh, kolikor manjka do začetka sprinterskih kvalifikacij, nastalo škodo lahko popravil in nastopil na zadnji tekmi svetovnega pokala.

Kakor jajčna lupina pa se je zdrobil tudi čoln Nejca Žnidarčiča. Tik pred ciljem, kjer je tekmovalce pričakal najzahtevnejši del proge z ogromnimi brzicami in valovi, ga je v eno izmed brzic prineslo nekoliko postrani, val ga je posrkal in ga nikakor ni hotel izpustiti, špico čolna mu je potegnilo na dno, kjer pa je čoln pod pritiskom vode popustil in se zdrobil. Nejcu Žnidarčiču med vsem dogajanjem ni preostalo drugega kakor izplavati iz čolna oziroma tega, kar je od njega sploh ostalo.  

»Najzahtevnejši del je bil na koncu klasike, kamor pridemo vsi že zelo utrujeni, saj je bilo za nami že deset minut tekme. Pri vstopu me je voda potisnila malo preveč v desno, tako da sem padel v prvo “rolo”, tam izgubil vso hitrost, v največji “roli” pa me je potisnilo skoraj na dno, voda mi je zlomila cel čoln. Takoj sem vedel, da to ne bo dobro. Poskušal sem se povleči ven iz “role”, ampak me je še vedno držala notri, tako da sem moral izplavat iz čolna, še malo me je držalo notri, šele potem me je “rola” izpustila. Čutim bolečine, imam modrice po nogah. Žal mi je predvsem zaradi skupnega seštevka svetovnega pokala, saj sem imel danes prej zelo dobro tekmo, verjetno bi bil uvrščen med peterico, kar bi bilo dobro izhodišče za nedeljsko tekmo. Vseeno bom poskušal startati v sprintu. Čolna še nimam, ker je ta totalno uničen, ampak mi je avstralski tekmovalec ponudil svojega, saj ima rezervnega, tako da bom poskušal nastopiti v njem in v nedeljo pustiti dober vtis,« je po razburljivem zaključku tekme povedal Žnidarčič.

Na startu klasične preizkušnje smo imeli tudi tri kanuistične čolne. Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki v dvojcu lovita skupno zmago v svetovnem pokalu, sta tokratno preizkušnjo končala na petem mestu, Maks Frančeškin in Simon Hočevar pa mesto za njima. Zmagala sta Francoza Debray in Lapointe, druga sta bila njuna rojaka Dazeur in Santamaria, tretja pa Avstrijca Schmid in Draxl. Simon Hočevar je nastopil tudi v kanuju enosedu, kjer je priveslal do desetega mesta. Za dvojno češko zmago sta poskrbela Ondrej Rolenc in Antonin Haleš, tretji pa je bil Francoz Stephane Santamaria.

Organizatorji so si prvi dan privoščili nekaj spodrsljajev, najbolj očiten med njimi pa je bil izostanek zdravniške službe na prizorišču. Aktualna svetovna prvakinja v sprintu na divjih vodah Britanka Hannah Brown se je namreč prevrnila na istem mestu, kot je imel težave tudi Nejc Žnidarčič, in ob tem utrpela izpah rame. Reševalci iz vode so jo uspeli potegniti na breg, a je tam tekmovalka v bolečinah na prihod reševalnega vozila čakala skoraj 45 minut. Organizatorji prav tako niso pravočasno uspeli zagotoviti kolajn za spustaško tekmo, tako da so podelitev najboljšim izvedli z le enim kompletom kolajn. Ko so zmagovalci zapuščali zmagovalne stopničke so si sneli kolajne, jih vrnili, tako da so jih okoli vratu lahko nadeli še najboljšim iz preostalih kategorij.

V petek bodo na sporedu kvalifikacije slalomskega svetovnega pokala, v soboto polfinale in finale slalomistov v konkurenci kanuistov, kanuistk in kajakašev ter popoldne kvalifikacije v sprintu na divjih vodah, v nedeljo pa polfinale in finale kajakašic in dvojcev ter finale sprinta na divjih vodah.