V polfinale svetovnega pokala v Pauju se je uvrstilo devet slovenskih čolnov.

0
569

V Pauju so dan po spustaših na divjih vodah s svetovnim pokalom začeli še slalomisti. Kvalifikacijski dan sta z odliko opravila Peter Kauzer in Benjamin Savšek, ki sta postavila najboljša rezultata v konkurenci kajakašev oziroma kanuistov. S prvo kvalifikacijsko vožnjo so napredovali tudi Anže Berčič, Janoš Peterlin, Eva Terčelj, Ajda Novak ter Luka Božič in Sašo Taljat.

V povsem aprilskem vremenu, na vsakih nekaj minut so se popoldne namreč izmenjevali padavine in sonce, je slovenska ekipa večinoma dobro opravila svojo nalogo, saj se je večina reprezentantov iz kvalifikacij uspela uvrstiti v naslednjo fazo tekmovanja. Že v prvi kategoriji dneva je Benjamin Savšek poskrbel za najboljši rezultat. Tik za njim je bil uvrščen Slovak Matej Benuš, ki je zaostal za vsega osem stotink sekunde, tretji pa je bil Švicar Thomas Koechlin.

»Danes sem kar zadovoljen. Čoln mi je lepo tekel, v zgornjem delu sem moral veslati na silo, ker se mi je voda postavila nasproti, s spodnjim delom pa sem zelo zadovoljen. Upam, da mi bo tudi jutri tako steklo. V Seu sem vedel, da sem dovolj hiter, a sem delal napake, dobil kazenske sekunde, kar te hitro stane dobre uvrstitve oziroma napredovanja v polfinale in finale, zato sem bil na koncu jezen. Tu sem to poskušal popraviti. Upam, da mi bo šlo dobro naprej do finala in da bom tudi jutri tako nadzoroval vožnjo in prišel v finale pred olimpijskimi igrami,« je po uvodnem nastopu na zadnji tekmi pred nastopom v Riu de Janeiru povedal Savšek.

Z rezultatom prve vožnje je napredoval tudi Anže Berčič, ki je na uvodnih dveh tekmah svetovnega pokala obakrat veslal v finalu. V kvalifikacijah je bil 17. Blaž Cof in Jure Lenarčič sta bila v prvo premalo natančna, zato sta morala na progo še drugič. Lenarčič je v drugi vožnji zasedel deseto mesto in kot zadnji ujel polfinale, Blaž Cof pa je bil v drugo četrti.

»Našel sem prave občutke pred startom. Tudi v prvo sem jih imel, ampak sem delal napake, ki sem se jih zavedal, tako da sem se v drugo zbral in je steklo. Nekje je bilo več sreče, drugje manj. Zadovoljen sem tako s časom kot vožnjo. Nisem imel dotikov, prišel sem v polfinale, jutri se bom lahko boril naprej in pokazal še kakšno dobro vožnjo,« je povedal Cof in nadaljeval: »Danes so nas kar presenetili s postavitvijo vrat. Prejšnji teden je bila proga zelo enostavna. Tu smo sicer pričakovali zahtevno, a morda ne takoj v kvalifikacijah, tako da me zanima, kakšna nas čaka v finalu. Tu res uživam, tako da kar koli bodo že postavili, se bom imel super.«

Tudi med kajakaši se je na semaforju ob številki ena svetilo ime slovenskega reprezentanta. Peter Kauzer je na progi, kjer je lani zmagal v svetovnem pokalu, prikazal najboljšo kvalifikacijsko vožnjo izmed vseh. Nekaj manj kot pol sekunde je za njim zaostal Poljak Maciej Okreglak, tretji pa je bil Francoz Mathieu Biazizzo.

»Že od nekdaj tu rad veslam, tudi postavitev kvalifikacijske proge je bila tehnična, zato je bilo treba znati izkoristiti vodo. Čez progo ni bilo potrebno divjati. Veslal sem po sredini vrat in si vzel prostor med vrati za veslat. Imel sem kontrolirano vožnjo, kar je bilo dovolj. Že sredi proge sem vedel, da bo to dovolj za napredovanje in da mi ne bo treba še enkrat na progo, tako da mi je bilo v užitek,« je po nastopu povedal Kauzer.

Tudi Janoš Peterlin, za katerega je proga v Pauju že kar domača, saj tu živi in trenira večino leta, si je napredovanje v polfinale zagotovil s prvo vožnjo. Bil je 28. Vsega 26 stotink sekunde je od napredovanja po prvi vožnji ločilo Martina Albrehta, ki je bil 32. Povsem pa se je prvi nastop ponesrečil Martinu Srabotniku, ki je bil daleč od mest, ki so vodila v polfinale. Oba sta nastopila še v drugo in za las ostala brez napredovanja. Martin Albreht je zasedel nesrečno enajsto mesto, napredovalo je namreč le deset tekmovalcev, kot 13. pa je drugo vožnjo končal Martin Srabotnik.

Le eno mesto je od polfinalnega nastopa ločilo tudi kanuistko Aljo Kozorog. Po prvi vožnji je bila uvrščena na 20. mesto, v drugi pa na šesto. Napredovalo je le še pet tekmovalk, za petouvrščeno pa je zaostala za manj kot sekundo. Zalomilo se je tudi drugi predstavnici v kanuju, Nini Bizjak, ki se je med jutranjim ogrevanjem lažje poškodovala in po prizorišču šepala. V prvi vožnji je zasedla 25. mesto, v drugi pa 18., saj je naredila večjo napako, ki ji je odnesla vsakršno možnost za napredovanje, tako da se je v zadnjem delu le še spustila po reki navzdol in niti ni več veslala med vrati. V kvalifikacijah je zmagala aktualna evropska prvakinja Nuria Vilarrubla iz Španije, druga in tretja pa sta bili Britanki Mallory Franklin in Kimberley Woods.

Izkupiček popoldanskih kvalifikacij je bil za slovensko ekipo stoodstoten. V konkurenci kajakašic sta tekmovali le Eva Terčelj in Ajda Novak, saj je Urša Kragelj zaradi poškodbe predčasno odpotovala domov, in si obe polfinalni nastop priveslali že s prvim nastopom. Eva Terčelj je bila šesta, Ajda Novak pa 17. Najhitrejša je bila Nemka Ricarda Funk, druga je bila Francozinja Marie-Zelia Lafont, tretja pa Avstralka Jessica Fox.

»Zadovoljna sem. Na začetku sem naredila nekaj napak, tako da vožnja ni bila čisto takšna, kot sem si jo zamislila. Prvi občutki so dobri, upam, da jih bom v polfinalu nadgradila. Po navadi je v kvalifikacijah postavitev lažja, tu je bila težja. Na takšni divji vodi bo zagotovo kakšna kombinacija vrat zelo zahtevna. Zgodi se, da se nekatere kombinacije vrat ponovijo iz prejšnjih let. Današnja proga je bila pravzaprav kar podobna lanskoletni finalni. Ampak to niti ni presenetljivo, prizorišča se ponavljajo, tako da si nekaj povsem novega ne morejo izmisliti. Zmeraj je nekaj, kjer se lahko najdeš,« je povedala Eva Terčelj.

Tudi njena klubska kolegica Ajda Novak je bila zadovoljna s prikazanim: »Zelo sem vesela, da mi je uspelo prikazati lepo in tekočo vožnjo in da sem prišla v polfinale. Vedno je tako, da najdeš nekaj, kar bi lahko bilo boljše. Pri nekaj protitočnih vratih sem prišla precej nizko, tam sem imela nekaj rezerve, ampak smo se tudi dogovorili tako, da grem od začetka počasi, da dodam proti koncu, če mi še kaj ostane. Za polfinale si želim še enkrat odpeljati takšno vožnjo, lepo in tekočo, brez večjih napak.«

Zanesljivo sta si polfinale priveslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu, a Božič ni bil najbolj zadovoljen: »Kot že nekaj časa poudarjam, ne najdeva občutka, kako bi v cilj oba prišla enako utrujena. Na tej progi je treba veliko držati čoln. V kvalifikacijah je bila zapletena postavitev. Na mirni vodi, kar se tiče moči in občutkov, so ti res dobri. To je tudi posledica včerajšnjega počitka. Na treningu je šlo samo navzdol, zdaj pa sva sveža in upam, da bova v nedeljo še boljše pripravljena. Upam, da bova lepo po stopničkah zgradila tekmo in da bova v nedeljo na finale pripravljena kot morava biti.«

Primorski dvojec je zasedel deseto mesto. Zmagala sta Nemca Anton in Benzien, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali češki posadki Karlovsky – Jane in Kašpar – Šindler.

V soboto nas v Franciji čakajo polfinalni in finalni nastopi kanuistov, kanuistk in kajakašev na svetovnem pokalu v slalomu, malce kasneje pa še kvalifikacije svetovnega pokala v sprintu na divjih vodah.