Anže Berčič četrti na tretji tekmi svetovnega pokala v Pauju, Peter Kauzer osmi.

0
566

V Franciji so z nastopi na tretji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah končali kanuisti, kanuistke in kajakaši. V polfinalu je slovenske barve zastopalo šest čolnov, finalni nastop pa sta si z drugim oziroma osmim časom polfinala zagotovila Peter Kauzer in Anže Berčič. Slednji je na koncu tekmo zaključil tik pod zmagovalnimi stopničkami kot četrti, Peter Kauzer pa je bil osmi.

Anže Berčič je na treh tekmah svetovnega pokala v letošnji sezoni pokazal zelo konstantne vožnje. Na prvi tekmi v Ivreji je bil četrti, v La Seu d”Urgellu osmi, v Pauju pa znova četrti. Pred njim so preizkušnjo končali le Slovak Alexander Slafkovsky, Francoz Nicolas Peschier in Japonec Takuya Haneda.

»Rezultat je super, nisem pričakoval, da bom tako visoko prišel s takšno vožnjo. Vožnja ni bila najbolj napadalna oziroma takšna, kot jo običajno odpeljem. V polfinalu sem zelo dobro veslal, v spodnjem delu je bilo nekaj napak in še dva dotika, a čas je bil dober. Bil sem zelo zadovoljen, v finalu pa sem se malo potegnil nazaj. Če povzamem – super rezultat, super trije tedni, na vseh treh svetovnih pokalih sem kazal res dobre in konstantne vožnje. Moram pa še malo izpiliti finala,« je povedal Berčič in nadaljeval: »Že na začetku me je nekoliko čudno potegnilo, pričakoval sem, da me bo bolj potegnilo v pravo smer. Na koncu mi čoln ni stekel toliko, kot bi si želel. Če bi mi čoln stekel, bi bila vožnja podobna polfinalni. Imel sem srečo, da ni bilo dotikov, saj je bila vožnja nekoliko počasnejša.«

V finalu je veslal tudi Peter Kauzer, ki se je med najboljšo deseterico uvrstil z drugim časom polfinala. Ob prihodu v cilj je ob njegovem imenu sicer pisalo deseto mesto, nato je zdrsel po lestvici navzdol, nekaj minut kasneje pa bil zapisan od številki dve, a je bila ob tem pripisana tudi zvezdica, kar je pomenilo, da so sodniki še enkrat pregledovali posnetek njegove vožnje, da bi preverili, ali je zgrešil vrata ali ne. Na koncu je ostalo pri drugem mestu polfinalnega nastopa. V finalu se mu je vožnja podrla, tako da je bil na koncu osmi, kar mu je prineslo kar nekaj slabe volje.

»Nisem zadovoljen, ker sem imel že v polfinalu slabo vožnjo. Malo sem bil živčen, ampak je bilo dovolj za finale. V finalu pa se mi je od četrtih vrat dalje, ki sem se jih dotaknil, podrla vožnja. Tudi sreče z vodo nisem imel v sedmih protitočnih vratih in vzvratno od enajstih do dvanajstih vrat. Tam sem že vedel, da bo danes težko ponoviti lansko zmago, za piko na i pa me je po prečenju še odneslo nižje. Bolj kot ne sem se mučil skozi celo progo, kar se v Pauju ne smeš. Finale je, ampak vožnja pa ni bila niti približno takšna, kot sem si je želel. To je bil moj današnji domet. Tudi polfinalno vožnjo sem imel slabo, počutil sem se slabo, bil sem kar presenečen nad doseženim časom, ko sem prišel v cilj, saj sem imel dve kar veliki izgubi časa.  Potem sem še malce trepetal, ker je bila ena kočljiva situacija in sem čakal, ali bodo dosodili, da sem izpustil vrata ali ne, na srečo mi niso dali 50. Pogledali so posnetek in očitno je bilo vse v meji dovoljenega. Hotel sem popraviti v finalu, ampak danes ni šlo. Z izjemo današnjega dne sem zadovoljen s prvim delom sezone, danes mi je šlo na koncu že vse na živce, je pa dobro izhodišče za zadnji mesec in pol treninga pred OI. Na tem bom gradil in izboljševal svoje vožnje,« je ob koncu tekmovalnega dne povedal Kauzer.

Zmagal je Španec Samuel Hernanz, drugo in tretje mesto pa sta osvojila Francoza Mathieu Biazizzo in Sebastien Combot.

Četverica slalomistov je obstala v polfinalu. Janoš Peterlin je v kajaku na progi, kjer trenira večino leta, zasedel 15. mesto. »Bilo je nekaj manjših napak, predvsem v zadnjih protitočnih vratih nisem odpeljal kot znam. Proga je drugačna kot običajno. Tudi fizično je zahtevna, zlasti proti koncu. Nisem razočaran, ampak prav zadovoljen z današnjim nastopom pa tudi nisem. Na vsaki tekmi grem na progo z isto mislijo. Na tej progi treniram veliko, zato jo poznam dobro. Lahko da je bil prav zaradi tega velik pritisk in se je to obrnilo proti meni,« je po nastopu povedal Peterlin, ki živi v bližini proge.

V kanuju so poleg Berčiča veslali še Jure Lenarčič, Blaž Cof in Benjamin Savšek. Lenarčič je osvojil 17. mesto, Cof 22., Savšek pa 30. Po tem rezultatu je bil Benjamin razumljivo razočaran, saj mu v olimpijskem letu nikakor ne steče. V kvalifikacijah kaže dobre in hitre vožnje, vodil je tudi včeraj, prav tako tudi kvalifikacijah evropskega prvenstva, v polfinalu pa se mu zalomi.

»Res se mi ni izšlo. Letos, kot kaže, še nisem ujel pravega ritma, zmeraj se mi zalomi nekje v polfinalu. Letos še nisem imel možnosti nastopiti v finalu, kar je razočaranje. Sedaj, ko pridem domov, se bom poskušal spočiti in premisliti, kaj delam narobe, da se ne izide in upam, da se bom sestavil za naprej. V polfinalu se očitno preveč zaganjam. Preveč napadam tehnično zahtevne kombinacije in zaradi tega v kakšnem zavesljaju prehitevam in se mi zaradi tega vožnja podre. Danes sem že v tretjih vratih naredil dotik, nekako se potem nisem sestavil. Tudi voda je zahtevna tu, v Pauju še nimam dobrega rezultata. Ko pridem domov, upam, da se bom spočil, ker je ta ritem naporen. Potrebujem nekaj časa, da premislim, kaj delam narobe in upam, da se bom sestavil do olimpijskih iger, kar bo najbolj pomembno letos,« je povedal Savšek.

V konkurenci kanuistk sta v petkovih kvalifikacijah nastopili Nina Bizjak in Alja Kozorog, a žal tam obstali, Alja Kozorog je napredovanje zgrešila za vsega eno mesto, tako da je sobotni del tekmovanja v tej konkurenci minil brez slovenskih predstavnic. Zmagala je Britanka Mallory Franklin, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Španka Nuria Vilarrubla.

V nedeljo polfinalni nastopi čakajo kajakašici Evo Terčelj in Ajdo Novak ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.