Slovenski spustaši so bili uspešni v kvalifikacijah svetovnega pokala v Pauju.

0
574

Le uro po koncu drugega tekmovalnega dne svetovnega pokala v slalomu v Pauju so se na isto progo podali še spustaši na divjih vodah, ki v Franciji tekmujejo na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni. V današnjih kvalifikacijah sprinta na divjih vodah sta se že po prvi vožnji v finale uvrstila dva čolna – Nejc Žnidarčič med kajakaši ter Maks Frančeškin in Simon Hočevar med dvojci.

Nejc Žnidarčič je uspešno tekmoval v kvalifikacijah kajakašev, kljub temu da je nastopil v izposojenem čolnu. Na četrtkovi tekmi klasičnega spusta je svojega povsem uničil, tako da mu je čoln za nastop v sprinterski preizkušnji odstopil Italijan Mariano Bifano.

»Zadovoljen sem, da sem v finalu, glede na vse, kar se je dogajalo v zadnjih dveh dneh. Do sredine je bila vožnja super, sem bil kar zadovoljen, tudi na predzadnjem vmesnem času sem imel drugi čas, tako da je bilo fino. Potem pa je sledila velika napaka, kjer sem zagotovo izgubil več kot sekundo. Vseeno sem zadovoljen. Samo, da sem v jutrišnjem finalu. Pomembno je, da mi sedaj ni treba na progo še enkrat, jutri gre vse znova. Čoln ni idealen. Je drugačen od mojega, tako da se še malo lovim. Sedaj bom počakal na razplet, če kateri od tekmovalcev, ki veslajo v enakem modelu kot je moj, ne bo prišel v finale, ga bom prosil, da mi ga posodi, drugače pa bom startal s tem. Razmišljali smo tudi, da bi mi ga posodil kateri izmed naših, če bi startal precej prej, da bi hitro skočil v njegovega. Ta čoln, ki ga imam sedaj, ni idealen, ker je drug model, drugače ima postavljen sedež, opore ima drugače postavljene, vse nastavitve so drugačne,« je po tekmi dejal Žnidarčič. Primorec je zasedel peto mesto, pred njim pa so bili uvrščeni štirje Francozi.

Preostali slovenski kajakaši so finalni nastop lovili v drugi vožnji. Tam je zmagovalec klasične preizkušnje v Pauju Simon Oven postavil najhitrejši čas, Maks Frančeškin je bil drugi, Anže Urankar peti, Vid Debeljak osmi, Tim Kolar pa enajsti. Sprva je bil Debeljak sicer uvrščen na 18. mesto, Kolar pa na deseto, a je Debeljak med svojo vožnjo ujel tekmovalca, ki je startal pred njim, zato je zaradi oviranja lahko nastopil še enkrat in takrat priveslal na osmo mesto, s tem pa je iz deseterice potisnil Tima Kolarja.

Dobro sta v prvi vožnji veslala tudi Maks Frančeškin in Simon Hočevar, ki sta med dvojci zasedla peto mesto in se tako neposredno uvrstila v finale. Simon Hočevar je veslal tudi v kanuju enosedu, kjer je bil v prvo sedmi, v drugo pa šesti in tako prišel v še en finale.

»V kanuju je bila prva vožnja zelo dobra vse do zadnjega dela, ko se je tok spremenil in sem tam izgubil kar nekaj časa. Brez tega bi bil verjetno že s prvo vožnjo med peterico. Do nastopa v dvojcu sem imel potem zelo malo časa. Z Maksom sva imela zelo lepo linijo, na vrhu sicer še ne čisto, sva imela še kakšno sekundo rezerve, spodaj pa sva res lepo odpeljala in že v prvo prišla v finale. V drugo mi je že malo zmanjkalo moči. Tehnično sem verjetno odpeljal boljše, ampak voda se je na koncu malo podrla in tu vsaka “rola”, ki jo povoziš, hitro pomeni izgubo pol sekunde ali nekaj desetink. Zato je bil drugi čas slabši, a pomembno je, da sem prišel naprej. Jutri gre zares in takrat bo treba pokazati prave vožnje,« je povedal Hočevar.

In kakšne ima želje pred nedeljskim finalom? »Želim si čisto vožnjo tako v kanuju kot dvojcu, da se voda lepo zlije, saj potem prideš z dovolj hitrosti v srednji del in ti potem ostane dovolj energije še za zadnji del. Z Maksom nama gre iz tekme v tekmo boljše, učiva se. Navadil se je veslati v kanuju. Kdaj še ima nekaj težav s prehodom iz kajaka v dvojec, ampak me preseneča. Zelo dobro je fizično pripravljen, zelo je močan, ampak tudi tehnično zelo napreduje, z vsako vožnjo je boljše. Se je pa v dvojcu ujeti in uskladiti zelo težko,« je razkril izkušeni kanuist.

Pred Hočevarjem in Frančeškinom so bili uvrščeni le francoski dvojci. Štirje dvojci, kolikor so jih imeli domačini na startu, so zasedli prva štiri mesta. »Na tej progi moraš imeti veliko preveslanega. Tu sem ogromno preveslal, sicer v slalomu, kjer mi je vse jasno, za vsak val, kaj se zgodi, se pa vidi, da imajo Francozi tu narejenih vsaj 200 voženj, mi pa 15 ali 20. To je njihov največji plus, ki ga bo težko izničiti, ampak tudi njim se lahko voda podre in jaz ciljam na to. Tudi v Tacnu se Slovencem kdaj podre, zakaj se ne bi Francozom v Franciji,« je zaključil Hočevar.

Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta v prvo priveslala na sedmo mesto, zato sta morala startati še enkrat, v drugo pa sta dosegla drugi čas.

Odločilne vožnje v sprintu na divjih vodah bodo na sporedu jutri po finalnih nastopih slalomistov.