Nejc Žnidarčič v izposojenem čolnu do zmage v Pauju, Frančeškin-Hočevar peta.

0
523

Nejc Žnidarčič je zmagal na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni. V Pauju, na progi, ki je danes že gostila tudi slalomiste na divjih vodah, je prikazal najhitrejšo vožnjo in se veselil še druge zmage v sprintu na divjih vodah v letošnji seriji svetovnih pokalov. Dvojec Frančeškin – Hočevar je finalno preizkušnjo zaključil na petem mestu, Žnidaršič in Žganjar sta bila sedma, Simon Hočevar pa osmi v kanuju.

Po štirih tekmah svetovnega pokala se je zaključila letošnja sezona v spustu na divjih vodah. Na prizorišču v Pauju, ki bo prihodnje leto gostilo skupno svetovno prvenstvo v slalomu in spustu na divjih vodah, je četrtkovi zmagi Simona Ovna v klasičnem spustu, še eno zlato kolajno dodal Nejc Žnidarčič v sprintu. Primorski kajakaš je v klasičnem spustu odstopil tik pred ciljem, saj je v ogromnem valu moč vode popolnoma uničila njegov čoln. V sobotnih kvalifikacijah sprinta je nastopil v izposojenem čolnu italijanskega tekmovalca, za nedeljski finale pa mu je čoln odstopil reprezentančni kolega Tim Kolar, ki je za eno mesto izpadel iz finala.

Žnidarčič je bil v finalni vožnji najhitrejši izmed vseh, presenetljivo pa se na zmagovalne stopničke ni uvrstil niti en francoski kajakaš, ki sicer poleg slovenskih tekmovalcev v sprintu vselej veljajo za največje favorite. Tudi v kvalifikacijah so bili Francozi nepremagljivi, saj so zasedli prva štiri mesta. Za Nejcem Žnidarčičem sta se tokrat zvrstila Čeh Tomaš Slovak in Nemec Yannick Lemmen.

»Pred tekmo sploh nisem imel velikih pričakovanj. Zadnji dnevi so bili precej kaotični, vsak dan sem tekmoval z drugim čolnom. Danes mi ga je posodil Tim, za kar sem mu hvaležen. Brez njega bi težje zmagal. Moram reči, da je super. Vožnja v zgornjem delu ni bila čista, tako da sem vmes že malo podvomil, ampak sem stisnil, saj sem vedel, da bodo vsi delali napake. Spodnji del mi je res uspel zelo dobro, kar je bilo dovolj za prvo mesto. Pritiska nisem čutil, saj je bila to zadnja tekma, za skupno zmago v svetovnem pokalu pa niti nisem imel več možnosti. Zaradi tega sem bil sproščen, in ko sem sproščen, običajno dobro tekmujem. Vedel sem, da je težko startati med zadnjimi, še posebej na domači progi, zato sem pričakoval, da bo kateri naredil napako. Vsi so delali kar velike napake. Vožnja je bila daleč od idealne, je bila pa dovolj za prvo mesto,« je povedal Žnidarčič.

V finalu so veslali še štirje slovenski kajakaši. Anže Urankar je bil enajsti, Maks Frančeškin dvanajsti, Vid Debeljak trinajsti, Simon Oven pa petnajsti.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je Simon Oven zasedel drugo mesto, Nejc Žnidarčič je bil četrti, Anže Urankar peti, Tim Kolar 12., Vid Debeljak 26., Tim Novak pa 54.

Rezultat kvalifikacij pa sta v konkurenci dvojcev ponovila Maks Frančeškin in Simon Hočevar. Tako v sobotni kot nedeljski preizkušnji sta bila peta. »Najine vožnje so bile z vsakim nastopom boljše. Tako kot gre že cel mesec. Na koncu se nama je voda malo čudno zlila, podobno se mi je zgodilo že prej v kajaku, ko sem imel malo nesreče. Na koncu se nama je zadnja “rola” podrla, Simona je malo vrglo čez in se je moral ujeti, zaradi česar sva izgubila dva, tri zavesljaje. Malo se nama je ustavil čoln. Bila sva zelo blizu, glede na to, da v dvojcu veslam en mesec. Bila sva pol sekunde za kolajno, mogoče bi to prinesla notri, morda ne. Moram priznati, da sem mislil, da nama bo šlo slabše., ampak sva včeraj v kvalifikacijah videla, da sva na divji vodi zelo konkurenčna.  Veva, da sva v klasičnem spustu lahko, zdaj ko sem se že navadil veslati v dvojcu, konkurenčna na bolj divji in bolj mirni vodi, v sprintu pa nama gre na divji vodi. Če bova še veslala skupaj, nama bo šlo še boljše,« je po tekmi povedal Maks Frančeškin.

V finalu dvojcev sta veslala tudi Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta po veliki napaki tik pred ciljem, ko sta se skoraj prevrnila, preizkušnjo končala kot sedma. Vseeno sta Ljubljančana zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala, Frančeškin in Hočevar pa sta bila v seriji svetovnih pokalov peta. Na današnji tekmi so vsa mesta na zmagovalnem odru zasedli francoski dvojci. Zmagala sta Debray in Lapointe, druga sta bila Dazeur in Santamaria, tretja pa Leduc in Zouggari.

V finalu kanuistov je veslal Simon Hočevar in bil osmi. Zmagal je Čeh Ondrej Rolenc, pred rojakom Antoninom Halešem in Francozom Quentinom Dazeurjem. V skupnem seštevku letošnjega svetovnega pokala je bil Simon Hočevar v kanuju enosedu sedmi.