Božič in Taljat šesta, Eva Terčelj osma v Pauju.

0
511

V Pauju se je zaključila tretja tekma svetovnega pokala, ki je bila zadnja tekma pred avgustovskimi olimpijskimi igrami. Dvema sobotnima finalnima nastopoma Anžeta Berčiča in Petra Kauzerja, so slovenski tekmovalci dve uvrstitvi v finale dodali še v nedeljo. Luka Božič in Sašo Taljat sta bila med dvojci šesta, Eva Terčelj pa je preizkušnjo kajakašic končala na osmem mestu. Ajda Novak je obstala v polfinalu, na 23. mestu.

Luka Božič in Sašo Taljat, drugouvrščena z letošnjega evropskega prvenstva na Slovaškem, sta zadnjo tekmo pred olimpijskim nastopom končala na šestem mestu. Na progi sta naredila nekaj napak, ki so jima prinesle šest kazenskih sekund. Na progi sta bila sicer hitra, saj bi brez dotikov končala na zmagovalnem odru.

»Škoda kazenskih sekund, ampak vse kazenske sekunde so bile posledica linij. Čolna nisva uspela tako držati kot sva ga v polfinalu oziroma v petkovih kvalifikacijah. Pozna se ta štirinajstdnevna odprava, v finalu so nama pojemale moči. Na koncu sva lahko zadovoljna z izkupičkom teh dveh svetovnih pokalov. S časom sva dokazala, da sva še zmeraj blizu, oziroma celo pred najboljšimi. Zdaj se bo treba spočiti in trenirati za olimpijske igre,« je po nastopu povedal Luka Božič.

»Vožnja in čas sta bila kar dobra, dotikov pa je bilo preveč za boljšo uvrstitev v tej finalni vožnji. Na vseh treh tekmah do sedaj sva se uvrstila v finale. Na evropskem prvenstvu, kjer sva osvojila drugo mesto, sva bila zelo zadovoljna z najino predstavo, na prejšnji tekmi v La Seu d”Urgellu sva tudi končala v finalu, sicer na desetem mestu, ampak sva imela prav tako zelo dober čas, a tudi večjo napako, tako da naju je to stalo boljše uvrstitve, enako pa tudi na tej zadnji tekmi svetovnega pokala. Morali bomo popraviti napake, ki se nama pojavljajo v finalih,« pa je povedal Taljat.

Zmagala sta Francoza Pierre-Antonie Tillard in Edern Le Ruyet, pred Nemcema Robertom Behlingom in Thomasom Beckerjem ter rojakoma Nicolasom Scianimanicom in Hugom Cailholom.

Eva Terčelj je finalno preizkušnjo kajakašic zaključila razočarana, saj se ji nastop ni posrečil, med vožnjo se je tudi zadela v skalo, kjer je izgubila nekaj dragocenega časa. Na koncu je  njena vožnja zadostovala za osmo mesto. Sprva je bila sicer deveta, a so Avstralki Jessici Fox po ogledu videoposnetka naknadno prisodili 50 kazenskih sekund, tako da je z zmagovalnega odra padla na zadnje mesto v finalu.

»S svojo vožnjo nisem zadovoljna. Že od začetka nisem našla pravega ravnotežja v čolnu. Eno kombinacijo sem nameravala odpeljati naravnost, pa sem jo morala reševati z obratom nazaj, potem se mi je težava pripetila še v srednjem delu, kjer sem se zataknila v skalo, imela sem tudi dotik. Vožnja ni bila niti približek tistemu, kar sem si želela. To je za danes vse,« je pokomentirala svoj nastop Terčeljeva, o prvem delu sezone pa povedala: »Zadovoljna sem s tem, da še znam biti med najhitrejšimi, pridem v finale, kjer pa mi zaenkrat še ne uspe zaključiti dneva in narediti rezultata, ampak mislim, da sem naredila kar nekaj dobrih stvari. Sedaj sledi počitek, potem pa se bom pripravila na drugi del sezone.«

Zmage se je veselila Francozinja Marie-Zelia Lafont, druga je bila Slovakinja Jana Dukatova, tretja pa Španka Maialen Chourraut. Ajda Novak je zasedla 23. mesto.

Serija svetovnih pokalov se bo nadaljevala v začetku septembra s tekmama v Pragi in Tacnu (7.-11. september).