Najboljši kajakaši in kanuisti bodo zimski čas znova preživeli v Avstraliji.

0
575

Najboljši kajakaši in kanuisti bodo zimski čas znova preživeli v Avstraliji. Izmed Slovencev prva v deželo kengurujev odhajata Peter Kauzer in Janoš Peterlin, nekaj dni kasneje pa jima bo sledil še večji del slalomske ekipe. Rok Kuk in Lovro Leban bosta prav tako trenirala v Avstraliji, medtem ko bodo preostali sprinterji na mirnih vodah trenirali na Portugalskem oziroma na Hrvaškem. V Skradinu se bodo pripravljali tudi spustaši, mladinska slalomska ekipa in ekipa mlajših članov pa bosta trenirali v Franciji. 

Že v ponedeljek bo v Avstralijo skupaj z Janošem Peterlinom v Sydney odletel Peter Kauzer, ki je priprave na OI vzel zelo resno in bo na olimpijski progi v Sydneyju treniral vse do konca februarja. Glede na to, da bodo v Avstraliji vsi najboljši kajakaši bo kakšen trening verjetno opravil tudi z njimi: »Če bo kdo prosil za skupen trening, se bom z veseljem odzval. S Fabienom Lefevrom sva že govorila o skupnem treningu, običajno me na kakšen trening povabijo tudi Avstralci. Bo pa v Penrithu na treningu veliko tekmovalcev, prav zaradi tega tja odhajam že v začetku januarja, ker bo v februarju pravi naval.« Kauzer pred pripravami nima posebnih pričakovanj, a opozarja: »Bolj me skrbi, da bi preveč treniral. Lani se mi je namreč zgodilo ravno to, tako da sem bil potem še kar nekaj časa zelo utrujen. V Avstraliji imaš čas samo za treninge, ni ostalih obveznosti. Je pa Avstralija idealna destinacija za treninge, saj voda ni ne preveč divja ne preveč mirna.« Kakšen prost dan, ki ga bo imel med napornim treningom, bo po vsej verjetni preživel na sydneyjskih plažah, saj bo tokrat v Avstralijo odpotoval že sedmič, tako da je večino turističnih znamenitosti v okolici že spoznal.

Svetovni prvak se bo v Evropo vrnil v začetku marca, nato pa ob koncu meseca odšel še na predolimpijski trening v London. »Upam, da takrat ne bo snega, glede na to, da ga sedaj ni. V Avstraliji bo kar dovolj treninga, tako da mi bo ustrezalo biti nekaj dni doma. Po treningu v Londonu bomo pa že imeli izbirne tekme. Na svoje izbirne tekme so me vabili tudi Francozi, vendar ne vem, ali bom šel. Pot je kar dolga, tako da nisem ravno navdušen nad to idejo,« je še dodal Kauzer, ki je lansko leto po treningu v Sydneyju odšel še na nekajdnevni trening v Atene, kjer pa letos proga ne bo obratovala.

Proga v Atenah bo zaprta, tokrat v Avstralijo tudi kanuisti

Zaradi zaprtja proge v Atenah bodo v Sydneyju prvič trenirali tudi kanuisti Benjamin Savšek, Jure Lenarčič in Blaž Cof, ki so pretekla leta trenirali v Grčiji. Poleg že omenjenih bodo v drugi polovici januarja oziroma v začetku februarja  v Avstralijo odšli še Luka Božič in Sašo Taljat, Luka Slapšak in Urban Jarc, Anže Berčič, Eva Terčelj, Urša Kragelj, Simon Brus, Matej Poljanec in Martin Albreht. V času treninga v Avstraliji bosta na sporedu tudi dve tekmi, ena izmed njiju – Prvenstvo Oceanije – bo štela tudi za točke svetovnega pokala. »Zdi se mi precej neumno, da štejejo za tekmo svetovnega pokala, tekmo, ki nima takšnega naziva. Bolje bi bilo, da bi naredili zimski blok tekem v Avstraliji in na Novi Zelandiji, glede na to, da imamo v sezoni premalo tekem svetovnega pokala. Me pa zanima, kako bodo šteli točke za svetovni pokal, saj bodo vsi najboljši tekmovalci trenirali v Avstraliji. Kaj bodo naredili, če bo na primer osem Francozov med deseterico? Vsi ne morejo dobiti točk za svetovni pokal. S tem precej otežujejo zadeve. Na tekmi bo verjetno kar velika zmešnjava,« je bil nekoliko kritičen Kauzer in dodal: »Tekma bo precej dober pokazatelj, kako se bo sezona odvijala. Tisti, ki smo dosegali dobre čase na lanski tekmi, smo bili dobri tudi skozi sezono.«

Meglič ostaja v Sloveniji, mladinci v Francijo

Tokrat bo brez treninga v Avstraliji ostal kajakaš Jure Meglič, ki še vedno okreva po operaciji hrbtenice. Potek njegovih zimskih priprav bo v največji meri odvisen od uspešnosti rehabilitacije, vendar pa nekdanji evropski podprvak in nosilec bronaste kolajne s SP v Tacnu kljub temu načrtuje zimske priprave v Planici. Po nekaj letih bo trening v Avstraliji izpustila tudi Nina Mozetič, ki bo v novi sezoni sodelovala z Urošem Kodeljo in bo tako zimske priprave opravila skupaj z mladinsko ekipo oziroma ekipo mlajših članov v francoskem Pauju. Teden dni za mladinci bosta na trening v Francijo odpotovala tudi Dejan Kralj in Simon Hočevar.

Leban-Kuk v Avstraliji, ostali na Portugalskem in Hrvaškem

Prvič se bosta na zimski trening v deželo “tam spodaj” odpravila sprinterja na mirnih vodah Rok Kuk in Lovro Leban, ki se bosta priključila italijanski ekipi in tako dobila lepo priložnost za napredovanje. »Sodelovala bova lahko z vrhunskimi tekmovalci in ob treningu s kakšnim boljšim posameznikom poskušala storiti korak naprej. Navsezadnje Maximilian Benassi spada med najboljše kajakaše na 1000- metrski razdalji, trener Josef Capoušek pa je v dobrem desetletju dela v Nemčiji s svojimi varovanci nabral kar 17 zlatih olimpijskih medalj,« se treninga v družbi najboljših veseli Rok Kuk, ki dodaja: »Pričakujeva lahko 7 tednov trdega dela v dobrih pogojih, posledično pa veliko priložnosti za izboljšanje najinega veslanja. Večino tekmovalcev, ki bodo tam najini trening partnerji, že poznava, sistem dela njihovega trenerja pa naj se od našega ne bi razlikoval kaj dosti, saj oba strokovnjaka izhajata iz nemške kajakaške šole. Upava, da se bova v njihovo “zgodbo” dobro vključila in se vrnila zadovoljna. Dane priložnosti za odličen zimski trening sva zelo vesela in hkrati hvaležna vsem, ki so ta projekt tudi omogočili.« Treninge na reki Maroochy v bližini Brisbana bodo verjetno popestrili tudi obiski fitnesa in plavalnega bazena, ki tvorijo trening center.

Špela Ponomarenko Janić, ki je zaenkrat edina slovenska sprinterka z zagotovljenim mestom na OI v Londonu, bo tako kot lansko leto dva meseca preživela na Portugalskem, kjer se ji bosta za slab mesec dni treninga pridružila še Tilen Vidović in Jošt Zakrajšek.  Medtem bodo mlajši sprinterji na mirnih vodah, med njimi tudi Anja Osterman ter Alan Apollonio in Simon Blaževič, trenirali na Hrvaškem. V Skradin bodo odpotovali tudi spustaši Nejc Žnidarčič, Tim Kolar, Maks Frančeškin, Simon Oven in Vid Debeljak.

Več informacij o tekmovanjih in rezultate boste lahko našli na:

http://ausopen.canoe.org.au/ (Australian Open; 10. – 12. 2. 2012)

http://oceania.canoe.org.au/?Page=22594 (Prvenstvo Oceanije; 24. -26. 2. 2012)