Najboljši slalomisti se vračajo v Ljubljano.

0
292

Prihajajoči konec tedna, med 13. in 15. junijem, bomo deležni kajakaške poslastice. Na savske brzice namreč znova prihajajo najboljši slalomisti sveta, ki se bodo pomerili na drugi tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni. Na najvišja mesta bodo ciljali tudi slovenski reprezentanti, ki v Tacnu že tradicionalno osvajajo odlične rezultate.

Tekmovanje se bo začelo v petek 13., ko bodo na sporedu kvalifikacije v vseh kategorijah. V dopoldanskem delu se bodo na progo podale kanuistke, kanuisti in kajakaši, popoldne pa še kajakašice in dvojci. V soboto bodo na programu polfinala in finala za kanuistke, kanuiste in kajakaše ter ekipne preizkušnje v omenjenih kategorijah. V nedeljo boj za najvišja mesta čaka še kajakašice in dvojce, ki bodo dopoldne veslali v polfinalih, okoli poldneva pa še v finalu in nato v ekipnih vožnjah.

Poleg najboljših svetovnih slalomistov bodo nastopili tudi najuspešnejši slovenski tekmovalci, ki na domači progi vselej dobro nastopajo. Manjkal bo le kajakaš Peter Kauzer, ki si je na tekmi svetovnega pokala v Londonu izpahnil ramo. Zamenjal ga bo mladi celjski kajakaš Martin Srabotnik.

Od leta 1995 je bilo v Tacnu organiziranih enajst tekem svetovnega pokala, Slovenci pa so se na zmagovalne stopničke uvrstili kar 21-krat, temu pa je treba dodati še številne uvrstitve med najboljšo deseterico. V času samostojne Slovenije so tako slovenski reprezentanti na prav vsaki tekmi svetovnega pokala v Tacnu stali na zmagovalnih stopničkah. Največji uspeh so slovenski slalomisti dosegli v lanskem letu, ko sta se na prvi mesti zavihtela kanuist Anže Berčič in kajakaš Peter Kauzer, Eva Terčelj ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat pa so bili tretji. Leta 2011 sta za dvojno slovensko zmago poskrbela kajakaša Peter Kauzer in Jure Meglič, Urša Kragelj pa je bila med kajakašicami tretja.

Hrastničan Peter Kauzer je najuspešnejši Slovenec v Tacnu, saj je na Savi kar trikrat zmagal. V zgodovini se je trikrat na stopničke v Tacnu uspelo uvrstiti le še Fedji Marušiču, ki je bil dvakrat drugi, enkrat pa tretji. Po dve uvrstitvi na zmagovalne stopničke imajo Jure Meglič (prvo in drugo mesto), Andraž Vehovar (prav tako prvo in drugo mesto), kanuist Simon Hočevar pa je zasedel drugo in tretje mesto. Uspeh pred domačimi navijači so si priveslali še kajakaši Dejan Kralj, ki je zmagal leta 2001, Miha Terdič, ki je bil najboljši leto kasneje, in Andrej Nolimal, zmagovalec tekme leta 2003. Kanuist Dejan Stevanovič je bil drugi leta 2007, tretje mesto pa si je leta 1999 priveslal še kajakaš Miha Štricelj.

Več informacij o tekmi svetovnega pokala v Tacnu lahko najdete na uradni strani: http://tacen.worldcup.events.slalom.canoeicf.com/sl/domov