Negotov začetek kajakaške sezone.

0
558

Kot veleva tradicija bi marca morale potekati prve domače kajakaške preizkušnje v Tacnu in Solkanu, a trenutna situacija je mnogo stvari postavila na glavo. Uvodni tekmovalni vikend bi moral biti ta konec tedna v Tacnu, odločitev o organizaciji oziroma odpovedi pa naj bi bila znana danes zvečer. Prihodnji teden je predvidena tudi tekma v Solkanu, ki je prav tako še pod vprašajem.

»Odločitev glede tekme ta konec tedna bo znana danes, ko se bodo organizatorji KKK Tacen odločili, ali bodo organizirali tekmi oziroma prestavili ali odpovedali. Kar se tiče tekme prihodnji teden v Solkanu je za enkrat načrtovano, da se izvede, vendar imajo ob koncu tedna predviden sestanek, na katerem se bodo glede na situacijo odločali, ali tekma bo ali ne. Prišlo je precej odpovedi, logično iz italijanskih klubov, prav tako pa tudi Čehov in Slovakov, ki imajo prav tako omejitve,« je informacije organizacijskih ekip prenesel direktor KZS Andrej Jelenc.

Do odpovedi oziroma prestavitev tekmovanj prihaja tudi na mednarodnem nivoju. »Afriške olimpijske kvalifikacije, ki bi morale biti ta konec tedna v Franciji so odpovedane, azijske kvalifikacije, ki bi morale biti čez 14 dni na Tajskem, pa so prestavljene. Glede evropskega prvenstva v slalomu smo v kontaktu z organizatorji, ki jih čaka kar nekaj sestankov, precej bo odvisnega tudi od odločitev britanske vlade. Ta trenutek je vse precej v zraku,« je še dodal Jelenc.

Sloveniji sta bili letos dodeljeni organizaciji svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Tacnu ter evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Jakob Marušič, vodja programa prireditev pri KZS, je povedal: »Sezona se, kot vidite, spreminja iz dneva v dan. Konec aprila, ko so prva svetovna prvenstva v nekaterih disciplinah, bomo šele videli, kakšna bo sezona naprej. Za enkrat so plani predvideni kot v koledarju, se pa utegne ob koncu aprila drastično spremeniti. Priprave v Tacnu na MSP tečejo dobro. Letos smo se tudi kadrovsko okrepili, na KZS imamo dva nova sodelavca, ki bosta pomagala pri organizaciji. To je velik dogodek, večji kot člansko prvenstvo, saj gre za dve prvenstvi – za mladince in mlajše člane. Dogodka se udeleži veliko število ljudi, staršev tekmovalcev, v začetku julija pričakujemo naval. Tudi v Solkanu priprave potekajo dobro. Tudi tam so odprte nove opcije, če bi slučajno aprila odpadlo svetovno člansko prvenstvo v spustu, da bi to prvenstvo izvedli skupaj z evropskim. Ob koncu aprila bomo vedeli več, sedaj pa upamo na čim manj odpovedi.«

Na novo sezono so se slovenski slalomisti pripravljali v tujini (v Avstraliji, Združenih arabskih emiratih in v Franciji), nekaj načrtov, ki so vključevali priprave v italijanski Ivrei, pa so spremenili in se bodo pripravljali doma.

»Letos smo se odpravili v London in Združene arabske emirate. V zadnjem obdobju smo morali spreminjati program, zaradi situacije, ki se dogaja. Tudi prvi padec v Tacnu še prilagajajo, tako da je tudi to nekoliko vplivalo na naš trening. Prilagajamo se, a vseeno poskušamo izvleči največ kar se da,« je povedala aktualna svetovna prvakinja Eva Terčelj.

Od konca lanskega decembra pa do zadnjih februarskih dni se je v Avstraliji pripravljal Peter Kauzer, ki je z opravljenim delom zadovoljen: »Letos sem že v Avstralijo pripotoval boljše pripravljen, saj sem lani pred odhodom zbolel za pljučnico. Letos nisem imel težav s prilagajanjem. Imeli smo srečo, da požari, ki so divjali po Avstraliji, niso vplivali, le kakšen dan se je vohal dim. Imel sem dobre trening partnerje. V prvem mesecu sem večino treningov opravil z aktualnim svetovnim prvakom Jirijem Prskavcem in Avstralci. Dolgčas mi ni bilo. Zadovoljen sem.«

Tako kot Kauzer se je v Penrithu pripravljal tudi Benjamin Savšek, ki je med drugim zmagal na močni mednarodni tekmi in tako dobil nekaj samozavesti pred sezono: »Dobro sem se odločil, da sem naredil daljši sklop priprav v enem kosu v Avstraliji. Treningi in pogoji so bili super. Veliko sva delala skupaj s Petrom. Zmaga na tekmi je pokazatelj, da sem dobro pripravljen. Veselim se začetka letošnje sezone.«

Za razliko od prej omenjenih reprezentančnih kolegov pa se je Luka Božič odločil za priprave v Evropi. Sprva je s klubskimi kolegi načrtoval trening v Franciji in Italiji, a so nato zaradi situacije pri naših zahodnih sosedih rajši podaljšali priprave v Franciji: »Letošnje priprave so potekale dobro. Imeli smo nekaj sreče z vremenom. Specifične priprave na divji vodi sem opravil v Londonu in Pauju, potekale so dobro. Dobro je, da smo zdaj zdravi in da ostanem v formi do izbirnim tekem. Najtežji treningi so za mano, sedaj nas od njih loči še dober mesec.«

Počasi se vrača tudi Urša Kragelj, ki je zaradi poškodbe rame morala izpustiti večji del lanske sezone. Po vnovičnih težavah in vnetju, ki se je pojavil decembra, gre sedaj na bolje: »Zadovoljna sem z napredkom. Na žalost me še vedno spremlja bolečina, a sem navajena stisniti zobe, tako da bom šla tudi preko tega. Vesela sem, da imam super ekipo, s katero odlično sodelujemo. Odnosi so dobri. Res znova uživam v veslanju, kar je najbolj pomembno. Veselim se prvih tekem, tako da upam, da ne bodo odpadle.«

Kot je bilo že omenjeno je trenutna situacija vplivala na spremembo načrtov, kar je pojasnil Jernej Abramič, trener Eve Terčelj. »Precej poudarka je bilo namenjenega izbirnim tekmam, ki so bile načrtovane za Ivreo, kjer bo tudi tekma svetovnega pokala. Ene priprave v lanskem letu smo tam opravili, zdaj pa smo to spremenili in se prilagodili. Tekme bodo verjetno doma, tako da se bomo osredotočili na to. Upam, da bodo izpeljane vsaj te tekme in da nam bo vreme služilo. Želel bi si tudi, da bi se kmalu zaključila proga v Tacnu, da bi tudi tam opravili nekaj treningov na celotni progi,« je zaključil Abramič.

Izbirne tekme za sestavo članske slalomske reprezentance so predvidene za sredino aprila.

 

VEČJA KAJAKAŠKA TEKMOVANJA V SEZONI 2020

 

Prvenstvi v Sloveniji

6. – 12. 7 | ICF svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, Ljubljana – Tacen

19. – 22. 8. | ECA evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, Solkan

 

Slalom na divjih vodah

21. – 22. 3. | ICF ranking tekmovanje v slalomu na divjih vodah, Solkan

18. – 19. 4. | ICF ranking tekmovanje v slalomu na divjih vodah, Ljubljana – Tacen

15. – 17. 5. | Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, London – Lee Valley (VBR)

5. – 7. 6 | Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, Ivrea (ITA)

12. – 14. 6. | Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, Pau (FRA)

6. – 12. 7 | ICF svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in U23, Ljubljana – Tacen

26. – 31. 7. | Olimpijske igre Tokio 2020 – slalom na divjih vodah

13. – 16. 8. | Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in U23, Krakov (POL)

21. – 23. 8. | Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, Liptovsky Mikulaš (SVK)

18. – 20. 9. | Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, Praga (ČEŠ)

25. – 27. 9. | Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah & svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v neolimpijskih disciplinah & svetovno prvenstvo v ekstremnem slalomu na divjih vodah, Markkleeberg (NEM)

 

Sprint na mirnih vodah

6. – 7. 5. | Evropske kontinentalne kvalifikacije za nastop na OI Tokio 2020, Račice (ČEŠ)

8. – 10. 5. | Svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah, Račice (ČEŠ)

21. – 24. 5. | Svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah & evropske kontinentalne kvalifikacije za nastop na para OI Tokio 2020, Duisburg (NEM)

4. – 7. 6. | Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu, Pitešti (ROU)

2. – 5. 7. | Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in U23, Moskva (RUS)

10. – 12. 7. | Svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v neolimpijskih disciplinah, Szeged (MAD)

16. – 19. 7. | Svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in U23, Brandenburg (NEM)

3. – 8. 8. | Olimpijske igre Tokio 2020 – sprint na mirnih vodah

3. – 5. 9. | Paraolimpijske igre Tokio 2020 – parakajakštvo

 

Spust na divjih vodah

9. – 10. 4. | Evropski pokal v spustu na divjih vodah, Osilnica

26. – 30. 4. | Svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah, Nantahala (ZDA)

5. – 10. 5. | Svetovni pokal v spustu na divjih vodah, Albright (ZDA)

19. – 22. 8. | Evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in U23, Solkan

13. 9. | Svetovni pokal v sprintu na divjih vodah, La Seu d”Urgell (ŠPA)

 

Izbirne tekme (člani)

11.–12. april – Slalom na divjih vodah

18.–19. april – Slalom na divjih vodah | Tacen

18. april – Sprint na mirnih vodah | Zagreb