Nejc Polenčič na MSP odličen peti, Eva Alina Hočevar enajsta.

0
583

Predzadnji tekmovalni dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Bratislavi je slovenske barve v posamičnih polfinalih kajakašic in kanuistov zastopala šesterica Slovencev. V mladinski finale kanuistov se je uvrstil Primorec Nejc Polenčič, ki je nato v finalu priveslal do petega mesta. Le pol sekunde je od finala ločilo kajakašico Evo Alino Hočevar, ki je zasedla 11. mesto.

Nejc Polenčič, varovanec nekdanjega reprezentanta Dejana Stevanoviča, je s polfinalno progo svetovnega prvenstva v Bratislavi opravil zelo dobro, saj je do cilja priveslal brez večjih napak in kazenskih sekund, kar mu je tudi prineslo uvrstitev v finale. V finalu je veslal še hitreje kot v polfinalu, a žal naredil napako in imel dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi. Žal je za bronom zaostal ravno za dve sekundi. Na koncu je bil peti, a kljub temu dosegel višjo uvrstitev, od pričakovane pred prvenstvom.

»Bilo je dobro. Vesel sem petega mesta, škoda le tistega dotika tik pred ciljem, ko sem se dotaknil predzadnjih vrat. Veslal sem boljše kot v prvo, tako da sem zadovoljen s svojim nastopom. Pred prvenstvom sploh nisem pričakoval, da bom prišel v finale, čeprav je bil cilj uvrstitev v finale. Proga je bila bolj zahtevna kot v kvalifikacijah, ampak sem vse skupaj izpeljal boljše kot v kvalifikacijah,« je po odličnem rezultatu povedal Polenčič.

Naslova svetovnega mladinskega prvaka se je veselil Poljak Kacper Sztuba, drugi je bil Španec Miquel Trave, tretji pa Nemec Lennard Tuchscherer.

V polfinalu kanuistov med mladinci sta veslala še preostala slovenska predstavnika v tej kategoriji. Urh Turnšek je polfinalno vožnjo končal na šestnajstem mestu, Juš Javornik pa na devetnajstem.

Odlično je nastopila 15-letna Eva Alina Hočevar. Mlada kajakašica je na svojem prvem mladinskem svetovnem prvenstvu zasedla enajsto mesto in le za pol sekunde zgrešila napredovanje v finale kajakašic do 18 let, kjer so nastopale tudi tekmovalke, ki že imajo izkušnje z največjih članskih tekmovanj. Hči Simona Hočevarja je z večino proge opravila brez težav, nekoliko se ji je zalomilo le v spodnjem, zahtevnejšem delu, kjer je zgrešila idealno linijo do zadnjih vrat, a se nato vseeno uspešno rešila in v cilj priveslala z dvema kazenskima sekundama in časom, ki ji je na koncu prinesel enajsti rezultat prvenstva.

»S svojo vožnjo sem zelo zadovoljna. Na koncu je bil manjši “kiks”, ampak za prvo svetovno prvenstvo je bilo to super. Tudi enajsto mesto je lepa uvrstitev. Malo je zmanjkalo za finale, ampak sem zadovoljna,« je po nastopu povedala Eva Alina Hočevar. Že prihodnji teden jo čaka novo veliko tekmovanje – svetovno mladinsko prvenstvo v spustu na divjih vodah, avgusta pa še evropsko mladinsko prvenstvo v slalomu: »Ne vem, kaj naj pričakujem na svetovnem mladinskem prvenstvu v spustu. Želim si tekmovati po svojih najboljših močeh, s tem bom zadovoljna. V Nemčiji pa bom poskušala, tako kot tu, nastopiti čim boljše in upala na čim višjo uvrstitev.«

Podobno kot Eva Alina Hočevar je tudi druga slovenska polfinalistka Eva Jeklin veslala zelo dobro in imela velike možnosti za postavitev časa, ki bi jo približal finalistkam, a je storila napako na istem mestu kot Eva Alina Hočevar, pri istih vratih izgubila nekaj več časa in tekmovanje zaključila na končnem šestnajstem mestu. Naslov svetovne mladinske prvakinje med kajakašicami si je priveslala Čehinja Antonie Galuškova, druga je bila Slovakinja Eliška Mintalova, tretja pa še ena Čehinja Lucie Nesnidalova.

V konkurenci kanuistov do 23 let se je kot edini slovenski predstavnik v polfinale uvrstil Žiga Taljat, a v tej fazi tekmovanja na koncu žal tudi obstal. Mlajši brat Saša Taljata je na koncu zasedel osemnajsto mesto. Svetovni prvak je postal Slovak Marko Mirgorodsky, drugi je bil Čeh Vaclav Chaloupka, tretji pa Nemec Florian Breuer.

V nedeljo se bo prvenstvo na Slovaškem zaključilo z ekipnimi tekmami v vseh kategorijah. Slovenska reprezentanca se bo za čim višja mesta potegovala z ekipami kanuistk do 23 let, kajakašev in kanuistov v konkurenci do 23 let in med mladinci ter ekipo kajakašic med mladinkami.

 

REZULTATI: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2017/rankings-results