Tine Kancler v Bratislavi tik pod stopničkami, Nina Bizjak sedma.

0
657

Prvi dan končnih odločitev na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Bratislavi je prinesel dva slovenska finalna nastopa in dobri uvrstitvi Tineta Kanclerja in Nine Bizjak. Mladi slovenski kajakaš Tine Kancler je preizkušnjo končal na četrtem mestu, Nina Bizjak pa je v finalu kanuistk do 23 let priveslala do sedmega mesta. Le malo je manjkalo, da bi v finalu kajakašev do 23 let veslala Žan Jakše in Vid Kuder Marušič. Jakše je bil na koncu dvanajsti, Kuder Marušič pa trinajsti.

Še kar nekaj časa bo Tine Kancler lahko razmišljal o zadnjem delu kajakaške proge v Bratislavi, padcu, poimenovanem Niagara, in zadnjih treh vratih, kjer je zaradi napake iz rok izpustil izjemno priložnost za osvojitev kolajne na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Najprej je izpustil iz rok veslo, nato pa imel še dotik na zadnjih vratih. Na koncu je bil četrti.

»Sigurno ostaja grenak priokus. Imel sem res dober vmesni čas pri zadnjem merjenju. Vožnja je bila res dobra. Na Niagari se mi je žal zalomilo. Vse drugo, kar bi naredil, bi bilo skoraj boljše kot to, kar sem naredil. Še posebej, ker sem se dotaknil zadnjih vrat. Že brez tega bi bil med najboljšimi tremi. Tak je šport, še posebej slalom. Ko sem izpustil veslo, sem samo upal, da mi čolna ne bo obrnilo proti toku, ker bi lahko padel v val in bi me odneslo. Poskušal sem narediti, kar se je dalo, ampak je bilo premalo,« je povedal Kancler, ki si je četrto mesto delil z Nemcem Lukasom Stahlom.

Zmage se je veselil Avstrijec Felix Oschmautz, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Čeha Tomaš Zima in Jan Barta.

Danes so slovenske barve zastopale tudi kanuistke. V finale se je z osmim časom polfinala prebila Nina Bizjak, ki je nato v finalu veslala v izbrani družbi najboljših svetovnih kanuistk, na čelu z dobitnicami kolajn na članskih svetovnih in evropskih prvenstvih. Primorka, ki si je tik pred odhodom na start poškodovala prst na nogi, tudi krvavela, je svojo nalogo opravila zelo dobro in na koncu zasedla sedmo mesto. Ko je prišla v cilj in čakala na razplet tekmovanja, je nekoliko v šali komentirala, da upa, da ne bo znova končala na osmem mestu, tako kot na nekaj zadnjih prvenstvih.

»Bilo je kar dobro. Popravila sem čas polfinalne vožnje. Spet sem odpeljala tako kot sem si zamislila. Imela sem dotik na začetku, ki me je razjezil, saj je bil povsem nepotreben. Sicer pa sem zadovoljna. Finale je bil dober. Punce so res dobro tekmovale, vse smo bile hitrejše kot v polfinalu, tako da sem zadovoljna. Proga je kar zahtevna, lotiti se jo je treba korektno, veslati skozi sredino vrat in ne smeš zamujati. Potem načeloma ni težav. Je pa zahtevnejša, zato je bilo ogromno napak. Zato smo se odločili za bolj varno vožnjo, saj se ne bi izplačalo tvegati, ker se je samo izgubljalo,« je po nastopu povedala Nina.

Alja Kozorog je v polfinalu kanuistk do 23 let zasedla 25. mesto. Naslova svetovne prvakinje se je veselila Britanka Mallory Franklin, druga je bila Čehinja Tereza Fišerova, tretja pa še ena Britanka Kimberley Woods. Kimberley Woods si je letos v Tacnu priveslala naslov članske evropske prvakinje, Tereza Fišerova pa je bila takrat prav tako druga.

Kot tretja slovenska kanuistka na tem prvenstvu, edina v konkurenci mladink, se je z zahtevno postavitvijo proge v Bratislavi spopadla Lea Novak. Članica tacenskega kluba je imela v sredini proge precej težav, saj je zgrešila idealno linijo in pri zahtevni kombinaciji vrat jo je odneslo mimo njih, zato je morala veslati proti toku, da jih ni zgrešila. Žal so se težave nato le vrstile, zgrešila je ena izmed vrat na tem zahtevnem delu, tako da je na koncu preizkušnjo končala na 21. mestu. Mladinska svetovna prvakinja v kanuju je postala Nemka Andrea Herzog, druga je bila Slovakinja Sona Stanovska, tretja pa Italijanka Marta Bertoncelli.

Zelo blizu najboljši deseterici in uvrstitvi v finale med kajakaši do 23 let sta bila Žan Jakše in Vid Kuder Marušič. Člana tacenskega kluba sta se v polfinalu uvrstila na dvanajsto oziroma trinajsto mesto. Žan Jakše je za finalom zaostal za pol sekunde, Kuder Marušič pa za sekundo. V polfinalu je veslal tudi Martin Srabotnik in osvojil 16. mesto. Naslov svetovnega prvaka med mlajšimi člani si je priveslal branilec naslova Slovak Jakub Grigar, drugi je bil Avstrijec Mario Leitner, tretji pa Francoz Mathieu Desnos.

Poleg Tineta Kanclerja sta v polfinalu kajakašev veslala še mladinca celjskega kluba Lan Tominc in David Rozman. Slednji je imel precej težav s kazenskimi sekundami, saj jih je ob prihodu v cilj nabral kar deset, tako da je na koncu osvojil 36. mesto. Zelo dobro je bil na poti najmlajši član slovenske ekipe Lan Tominc, ki je bil v zgornjem delu med najhitrejšimi, nato pa imel nekaj težav pri vstopu v vrata številka 12, tako da je tam izgubil precej dragocenega časa. Na koncu je njegova vožnja zadostovala za 25. mesto.

V soboto bodo progo v Čunovem pri Bratislavi znova zasedle kajakašice in kanuisti, ki jih dopoldne čakajo polfinalne, popoldne pa še finalne vožnje.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2017/rankings-results